Politică

Ce a făcut PL în opoziție?

Astfel, în şedinţa parlamentului din 30 mai 2013, a fost votată noua componenţă a guvernului în frunte cu prim-ministrul Iurie Leancă. Fracţiunea liberalilor constituită din cei cinci deputaţi rămași în formațiune, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Gheorghe Brega, Corina Fusu, Boris Vieru, s-a abţinut de la vot. Astfel, în decursul unui an, Partidul Liberal s-a aflat în opoziție.

În acest timp opoziția liberală a înaintat 23 de inițiative legislative dintre care doar una a fost adoptată de parlament, restul fiind în proces de examinare. Mai mult, se atestă o diversitate mare între proiectele înaintate, care acoperă interesele majorității cetățenilor republicii. Legea adoptată prevedea modificarea unui articol din Codul penal al Republicii Moldova, prin care se cere excluderea unei sintagme pe motiv că este alogică și contrară prevederilor legii.

Printre inițiativele PL-ului s-a evidențiat prin proiectul de lege care instituie obligația legală a concetățenilor noștri de a participa la vot doar în baza actelor de identitate naționale și nu cu pașapoartele de tip sovietic.

Un alt proiect de lege înaintat în parlament este cel care vizează mai multe instituții medico-sanitare publice din țară. Prin intermediul proiectului se dorește includerea acestora în lista bunurilor nepasibile de privatizare și excluderea posibilității ca ele să fie scoase din proprietatea statului.

Fracțiunea liberală în perioada de opoziție a inițiat și un proiect de lege prin care propune includerea unei noi sancțiuni – „Evacuarea vehiculelor staționate neregulamentar”, cu scopul de a lichida situația alarmantă care se atestă în orașele țării, prin supraîncărcarea străzilor și crearea ambuteiajelor în trafic. Mai mult, proiectul prevede ca resursele financiare cheltuite pentru ridicarea, transportarea și depozitarea vehiculului staționat neregulamentar să fie suportate de către proprietarul acestuia. Această inițiativă a fost propusă în februarie a.c., Deși acest proiect ar rezolva o problemă sesizabilă pentru locuitorii urbelor, și comisiile juridică, numiri și imunități și cea de administrație publică și dezvoltare care au fost sesizate nu și-au dat avizul.

De altfel, fracțiunea a înaintat un proiect de lege prin care se sesizează lipsa de eficiență a confirmării de jure a guvernatorului Găgăuziei în calitate de membru oficial al guvernului, bazându-se, în mare parte, pe „participarea lipsită de importanță a bașcanului la activitatea Guvernului”. Mai mult, printre alte argumente se menționează și implicarea acestuia în acțiunile ilegale de organizarea a așa-zisului referendum din 2 februarie, acțiuni îndreptate împotriva suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova.

Un alt proiect vizează o problemă cu o vechime de 12 ani cu care se confruntă Moldova. Este vorba de proiectul de lege care solicită retragerea cât mai urgentă și necondiționată a trupelor militare ale Armatei a 14-1 a Federației Ruse de pe teritoriul țării, asta în contextul acțiunilor de agresiune din Crimeea și pentru prevenirea escaladării conflictului de peste Nistru. Proiectul a fost înaintat în luna martie a.c. Și deși situația din Ucraina s-a agravat considerabil, Comisia securitate naţională, apărare şi ordine publică nici până în prezent nu și-a dat avizul. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *