Cultură

Ce cărți citesc ambasadorii noștri? Veaceslav Dobândă îl citește pe Nietzsche, iar Oleg Serebrian – „Istoria Romei”

Veaceslav Dobândă, ambasadorul R. Moldova în Suedia

Aș vrea să menționez cărțile care m-au impresionat și care, din punctul meu de vedere, sunt foarte bune. În primul rând, aș vrea să menționez romanul „Amprenta omului”de Sebastian Faulks. E o carte care merită să fie citită. Vreau să recomand de asemenea romanul științifico-fantastic „Imperiul îngerilor” de Bernard Weber. La Facultatea de Științe Politice și Relații Internaționale am început să-i citesc pe marii filozofi ai timpului, deoarece cărțile lor te ajută să pătrunzi și să înțelegi anumite lucruri. Întotdeauna l-am citit pe Friedrich Nietzsche, de aceea cartea „Plânsul lui Nietzsche” de Irvin D. Yalom mi-a atras atenția și o consider foarte bună. Alături de această carte aș pune și „Pădurea norvegiană” de Haruki Murakami.

Cred că omul are nevoie să găsească mereu timp pentru lectură. Nu trebuie doar o ocupație specifică unui diplomat, dar și a unui om care vrea să audă și alte opinii și să înțeleagă anumite lucruri. Mi se pare că este timp întotdeauna pentru lectură și ar părea cel puțin ciudat dacă cineva ar încerca să găsească argumente că nu dispune de timp. O, niciodată nu există o situație de lectură în plus.

Oleg Răilean, însărcinat cu afaceri la Ambasada R. Moldova în Portugalia

Acum citesc cartea „Cum am vrut să mă fac sfânt” de Virgil Gheorghiu. Autorul este un preot român, care scrie despre viața lui. Acum suntem în perioada postului, lectura e potrivită. Cartea mi-a fost recomandată de Ieromonahul Petru Pruteanu care slujește acum în Portugalia. Penultima carte citită de mine a fost „Maestrul și Margareta” de Mihail Bulgakov. Anterior am citit-o în rusă, iar recent – în română. Și înainte de cartea asta a fost romanul „Demonii” de Fiodor Dostoievski.

La ambasadă avem mai mult literatură de specialitate, cu tematică comercial-economică, investițională, cărți promoționale, nu e o bibliotecă în sensul adevărat al cuvântului. Dacă vrem să citim, cerem să ni le transmită rudele din Moldova sau le împrumutăm de la prietenii noștri din Portugalia. Totuși multe cărți sunt accesibile deja pe internet, ceea ce îmi ușurează căutările.

Lilian Moraru, ambasadorul Republicii Moldova în Franţa



Dintotdeauna am admirat persoanele care și-au depășit timpul în care au trăit și ale căror gânduri au ghidat generaţiile viitoare. Recent am citit „Testamentul politic” de Armand Jean du Plessis de Richelieu, unul din cei mai mari oameni politici ai Franței, intrat în istorie cu numele de Cardinalul Richelieu și care a fost principalul ministru al lui Ludovic XIII-lea. În lucrare sa  găsim un citat valabil pentru politicienii din toate timpurile – ”Politica este arta de a stăpâni pasiunile și slăbiciunile oamenilor pentru a le orienta spre binele comun, cu scopul de a înlătura dictatura intereselor private şi a impune drept prioritate interesul general”.

Un alt scriitor care a marcat secolul al XVIII-lea este Voltaire. I-am citit povestea filozofică „Zadig”. Am constatat că lumea nu s-a schimbat mult în ultimii 200 de ani la privind pasiunile și slăbiciunile omenești. Ideile de genul „Mai bine să te aventurezi în a salva un vinovat, decât a condamna un inocent” îl fac pe cititor să-și reevalueze prioritățile în viață. De asemenea, îmi este aproape și fraza pe care o întâlnim tot în opera lui Voltaire „Tratatul privind toleranța” și care sună în felul următor ”Nu sunt de acord cu ceea ce ziceți, însă mă voi lupta până la sfârșit că să vă finalizați gândul”.

L-aș cita și pe scriitorul sicilian, Giuseppe Tomasi di Lampeduza. I-am citit singurul său roman „Gepardul”, în care spune că „Pentru ca nimic să nu să se schimbe, trebuie de schimbat totul”.

Oleg Serebrian, ambasadorul R. Moldova în Germania

Acum citesc „Opera neagră”, un roman de Marguerite Yourcenar, dar şi volumul 3 al Istoriei Romei de Titus Liviu. Ultima carte pe care am citit-o a fost „America în lupta continentelor”, o lucrare de geopolitică scrisă în anii celui de-al Doilea Război Mondial de geograful şi scriitorul suedez Sven Hedin. Printre ultimele cărţi citite se mai numără amintirile gross-amiralului Karl Doenitz, ultimul preşedinte al celui de-al Treilea Reich şi cunoscutul roman distopic al lui Huxley „Minunată lume nouă”, pe care l-am citit în ediție franceză. Timpul pentru lectură mi-l „croiesc” din contul altor activităţi „cronofage” cum ar fi televizorul, bunăoară, la care nu mă uit deloc. În medie, o carte îmi ia cam 7-10 zile. Unele cărţi le citesc foarte repede, în 2-3 zile, altele pot să-mi ia şi 2-3 săptămâni. Cândva, în anii de şcoală, dar şi mult mai târziu, îmi făceam liste cu cărţi pe care urma să le citesc numaidecât. Acum citesc mai mult din plăcere, din interes, deşi nu am timp să citesc orice. Îmi aleg destul de atent lecturile. Nu prea ascult de sugestii, dar dacă am ales să citesc o carte, o duc până la capăt, chiar dacă constat că îmi place mai puţin. Deseori am în proces de lectură câte 2 sau 3 cărţi, citindu-le în funcţie de dispoziţie.

Ruslan Bolbocean, ambasadorul R. Moldova în Ucraina

Sunt abia a treia săptămână la Kiev, de aceea toată atenția mea a fost focusată la pregătirea pentru preluarea funcției de ambasador. Prin urmare, în ultima perioadă am citit despre politica externă a Ucrainei, despre situația din regiune și securitate europeană. Toate lecturile mele au fost concentrate pe chestiuni de politică regională. Ținând cont de faptul că eram foarte ocupat de pregătirea pentru venirea în misiune, mi-am concentrat eforturile pe serviciu. Pentru mine au fost prioritare lecturile despre politica internă și externă a Ucrainei, relațiile R. Moldova cu Ucraina, fiindcă, pentru țara noastră R. Moldova, Ucraina este un partener strategic.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *