Chișinău

Ce cred cetățenii despre transportul public din Chișinău

Dacă funcționează bine, reușim și noi să facem mai multe lucruri. Dar sunt oare satisfăcuți locuitorii Chișinăului de condițiile călătoriei? Ar plăti mai mult pentru un bilet, dacă s-ar schimba ceva?

Elena, 14 ani
După părerea mea, transportul public trebuie renovat. Aș plăti mai mult, dacă troleibuzele sau microbuzele nu ar fi arhipline. Ar fi bine de asemenea să se respecte orarul de circulație.

Vladimir, 36 de ani
Transport ieftin înseamnă transport prost. Microbuzele circulă dezorganizat, autobuzele și troleibuzele ar trebui să fie într-o stare mai bună. Aș fi de acord să plătesc mai mult pentru condiții mai bune, dar nu cred că reprezint majoritatea.

Larisa, 50 de ani
Am o părere proastă despre transportul public. Eu am fost peste hotare și am văzut că fiecare om are locul său, nu se întâmplă accidente. Rar când auzi de situații excepționale în transportul public. În Chișinău în schimb e o îmbulzeală groaznică. În microbuz mi-a fost tăiată geanta, mi-au furat portofelul, achiți călătoria, iar șoferul nici nu știe cui să dea restul. E dezordine. Spațiul între scaune este mic, nu e loc pentru picioare. Microbuzele trebuie scoase și înlocuite cu autobuze.

Nu-mi place comportamentul oamenilor, tinerii nu cedează locul persoanelor în vârstă. Troleibuzele întârzie, nu respectă orarul. Eu aș plăti și trei lei pentru o călătorie, dar să fie confortabil cu adevărat. Troleibuzele noi sunt bune, dar puține.

Andrei, 30 de ani
Nu cred că este nevoie să scumpim prețul biletelor. Nu putem modifica tariful fără modificarea serviciilor. În plus, salariile oamenilor sunt mici.

Mă deranjează lipsa de cultură a șoferilor de microbuze. Aș dori ca numărul de maxi-taxiuri să fie mai mic. Nu cred că e necesară scoaterea lor, dar o modificare sau eliminare a unor rute ar fi probabil utilă.

În ce privește troleibuzele și autobuzele, față de ce a fost acum 10 ani, calitatea lor s-a ridicat.

Valentina, 61 de ani
Eu aș scoate microbuzele. Dacă mă așez pe un loc din spate, eu nu am să pot ieși la stația mea, pentru că microbuzul e arhiplin, iar șoferul strigă: „Mai repede, mai repede!”. Șoferii aleargă după bani, vorbesc la telefon, se întrec unul cu altul, nici nu se gândesc la oameni, de parcă suntem niște găini. Desigur, sunt regiuni unde nu ajunge nimic altceva, cum ar fi unele cartiere de la Telecentru. Dar în locul lor autobuzele ar putea fi puse pe linie. Dar și acestea circulă anapoda. Eu locuiesc la Ciocana. Seara, în zece minute, trec câte patru autobuze pe la stația mea, iar dimineața – câte unul în 40 de minute. Nu e nicio regulă. De ce nu deservesc ruta mai bine în orele de vârf? Dacă tindem spre Europa, ar fi bine ca oamenii să meargă în orașe europene și să vadă cât de civilizat se comportă străinii.

Mihail, 30 de ani
Eu aș plăti și cinci lei pentru o călătorie cu transportul public, dar calitatea serviciului să fie înaltă. Acum plătim un preț mic și, respectiv, deservirea este pe potrivă. Aș fi de acord să fie scoase microbuzele. Dacă în locul lor ar pune autocare, ar fi foarte bine.

Ion, 19 ani
Aș plăti mai mult pentru o călătorie, dacă vor fi condiții mai bune. De exemplu, fiecare pasager să aibă loc, să nu stea în picioare, să nu fie îmbulzeală. În general, aș opta pentru troleibuz. Din păcate, atât troleibuzele, cât și autobuzele sunt puține la număr și nu fac față fluxului de pasageri.

Elena, 45 de ani
Troleibuzele circulă bine, cele noi sunt potrivite și pentru persoanele cu dizabilități, sunt mai multe scaune. Totuși dacă se va scumpi călătoria în transportul public, cred că majoritatea locuitorilor din Chișinău nu va putea să achite un preț mai mare, pentru că salariile sunt mici, iar serviciile comunale mănâncă o bună parte, practic 80% din bugetul familiei. Oamenii vor economisi și mai mult, ceea ce nu e chiar bine. Nu mai vorbesc de persoanele social-vulnerabile.

Regia de transport electric și parcul de autobuze trebuie să gestioneze mai bine banii. De exemplu, să renunțe la taxatori. Noi plătim nu numai pentru călătorie, dar și pentru salariile lor. E o cheltuială nechibzuită. Biletele pot fi cumpărate la șofer sau în chioșcurile din stații. Cred că oamenii sunt onești, iar cei care nu au bilet vor fi prinși de controlori.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *