Ce fac eu în campania electorală în calitatea mea de cetăţean?
Dar dacă vreau să schimb ceva în viaţa mea şi a familiei mele voi face tot posibilul să cunosc cât mai mult despre concurenţii electorali pentru a merge la votare şi a alege pe cel mai destoinic, mai credibil, şi ale cărui acţiuni ulterioare vor conduce la realizarea năzuinţelor mele. Pentru aceasta voi viziona cu atenţie toate emisiunile de dezbateri publice prezentate de diferite posturi TV şi voi compara cum se prezintă concurenţii electorali. Voi căuta în luările lor de cuvânt ce anume intenţionează aceşti candidaţi să întreprindă pentru a îmbunătăţi viaţa mea şi a semenilor mei. Dincolo de expresii de tipul „vom spori pensiile şi salariile”, „vom susţine producătorul autohton”, „vom crea locuri de muncă pentru tinerii specialişti” etc., voi căuta să văd ce anume propun ei pentru a realiza aceste doleanţe. Dacă nu urmează argumente, propuneri şi soluţii concrete, înseamnă că cei care vorbesc în studio nici nu le au…
Voi participa la întâlnirile candidaţilor cu alegătorii chiar dacă aceştia nu fac parte din partidul pe care îl simpatizez. Nu mă voi ruşina să dau întrebări concurenţilor şi să cer să-mi răspundă concret şi explicit la ele. Voi analiza în mod obiectiv diferenţele dintre exponenţii partidelor prezenţi la dezbatere (felul cum discută, ce argumente aduc etc.). Pentru a nu fi indus în eroare şi pentru a putea discuta cu concurenţii electorali de la egal la egal mă voi documenta înainte de a mă duce la aceste întâlniri.
O atenţie deosebită voi acorda componenţei echipei, cu care concurentul electoral va veni la guvernare în caz de victorie. Urmează să aflu răspuns la întrebări de tipul: de unde vine fiecare membru al echipei, ce performanţe a realizat până acum şi în care domenii, cum gândeşte, câte limbi vorbeşte, ce cărţi a citit, prin ce ţări a călătorit, a dat cuiva de pomană un ban scos din buzunarul lui, nu se înăbuşă când se apleacă să-şi lege şireturile la pantofi etc.
Numai convingându-mă că am o viziune clară pentru cine face de votat, voi merge şi voi aplica ştampila în dreptul concurentului care m-a convins. Votul meu va fi util doar dacă voi alege un concurent serios, cu şanse reale de a învinge.
Vasile Cioaric,
coordonator de proiecte la Centrul „Contact”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!