Afaceri

Ce facem cu grul?

Ca si anul trecut, agricultorii s-au pomenit si astazi in situatia ca n-au ce face cu productia obtinuta in 2009.

Potrivit datelor Biroului National de Statistica, preturile la produsele agricole au scazut aproape in jumatate fata de anul trecut, in ianuarie – iunie ajungand sa fie, in medie, cu 46% mai mici fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Cel mai mult a scazut pretul graului, inclusiv la semintele de soi, cu peste 66 la suta, precum si la porumb (62%), floarea-soarelui (57%), legume (cu 46%) etc. Produsele animaliere, s-au ieftinit, in medie, doar cu 12%. Totodata, au fost inregistrate majorari la pretul de vanzare a vitelor in masa vie: cu peste 18% la vaci, 11,5% – oi si capre, cu 10% la porci.

Asadar, graul s-a ieftinit de doua ori, chiar daca in anul curent s-a obtinut in medie o recolta de doua ori mai mica decat anul trecut. „Cu toate ca graul din anul curent este de calitate, deocamdata el nu este solicitat pe piata”, ne-a spus Gheorghe Marzenco, presedintele Federatiei Nationale a Fermierilor din Moldova. Potrivit viceministrului Agriculturii, Anatol Spivacenco, continutul de gluten la productia depozitata in elevatoare este de pana la 23%, iar la unele probe – chiar si peste 25%. Anul trecut continutul maxim de gluten a constituit 21%. Circa 7% din graul cu glutenul de 18-22% nu putea fi utilizat in alimentatie. Graul de toamna a ocupat o suprafata de 317,42 mii hectare, inregistrand o productivitate medie de 24,2 q/ha. Conform datelor ministerului de resort, in raioanele Briceni, Donduseni, Edinet, Falesti si Rascani productivitatea medie la hectar a variat in limitele a 30-35 q/ha.

Zilele trecute, la Bursa Universala de Marfuri a Moldovei un kilogram de grau costa 76 de bani. Iar companiile de import-export le propun agricultorilor un pret de 1,30-1,60 lei pentru un kilogram de grau, in functie de cantitatea de gluten. Totodata, deocamdata, guvernul n-a stabilit preturile de achizitie la grau pentru rezerva de stat.
„Pentru efectuarea lucrarilor de toamna si primavara-vara, am contractat credite mari, pe care in prezent, cu productia depozitata, nu am de unde le intoarce. Zau, nici nu stiu daca mai are rost sa ar acum pamantul”, ne spune Mihai Gasper, fermier din satul Furceni, raionul Ialoveni. Iar Gheorghe Malcoci din Horesti, Ialoveni, crede ca cel mai mult vor avea de suferit taranii simpli, care au obtinut o recolta de 1,5-2 tone de grau la hectar, pentru ca nu-si vor putea acoperi cheltuielile investite. Acestea, insa, constituie trei-patru mii lei la hectar. Unde mai pui ca piata produselor cerealiere este monopolizata de companiile mari.

Expertii Centrului Analitic Independent „Expert-Grup” si IDIS „Viitorul” afirma ca reducerea preturilor la productia agricola si, respectiv, scaderea resurselor financiare ale fermierilor vor pune in pericol efectuarea lucrarilor de toamna pentru recolta din anul viitor.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *