Social

Ce facem dacă nu suntem de acord cu decizia unui agent al Inspectoratului Naţional de Patrulare

Acestea, vor monitoriza 40 de intersecții, iar opt din ele, vor fi dotate cu radare ce vor permite documentarea încălcărilor și disciplinarea șoferilor. Astfel de măsuri au fost luate în urma mai multor accidente rutiere grave produse în ultimul timp, în special cel de pe strada Muncești, în urma căruia opt tineri au decedat. O dată cu această novație șoferii nu vor mai fi prezenți în momentul constatării contravenției, dar vor afla de aceasta prin intermediul recepționării actului de constatare care le va fi expediat prin poștă.

În această ediţie vă propunem o analiză succintă a acțiunilor pe care le puteți face în cazul în care nu sunteți de acord cu sancțiunea care v-a fost aplicată de către ofiţerul Inspectoratului Naţional de Patrulare.

În situația în care v-a fost întocmit un proces verbal cu privire la contravenție verificaţi dacă acesta conține data și locul comiterii contravenției, numele şi prenumele agentului constatator, funcția și denumirea autorităţii pe care o reprezintă, numele, prenumele, domiciliul și ocupaţia dumneavoastră, încadrarea juridică a faptei în baza căreia a fost întocmit procesul-verbal. Este obligatorie notificarea că vi s-au adus la cunoştinţă drepturile şi obligaţiile pe care le aveți precum și obiecţiile şi probele pe care dumneavoastră le aduceți în apărare. Toate aceste detalii sunt necesare pentru ca procesul-verbal cu privire la contravenție să fie valabil. Neindicarea lor poate servi drept temei pentru anularea procesului-verbal.

Examinarea cauzei contravenţionale de către organele constatatoare, se finalizează cu aducerea la cunoştinţa părţilor interesate a deciziei emise.

În cazul în care nu sunteți de acord cu procesul-verbal care a fost întocmit sau cu decizia agentului constatator aveți dreptul de a o contesta în termen de 15 zile în faţa instanței de judecată din raza teritorială a autorității în care activează agentul constatator. În cel mult trei zile de la data depunerii contestaţiei, agentul constatator o va expedia în instanţa de judecată împreună cu dosarul cauzei contravenţionale.

Dacă ați depus contestația împotriva deciziei agentului constatator, instanţa de judecată trebuie să o soluţioneze în contextul legăturii cauzale a faptei săvârşite şi deciziei de sancţionare adoptate pe marginea acesteia. În cadrul examinării cauzei date, aveți dreptul de a argumenta de ce nu sunteți de acord cu procesul-verbal și de a prezenta probe în favoarea dumneavoastră. Cel mai des întâlnite sunt probele video, de pe camerele de bord cu care sunt echipate o mare parte din automobilele care circulă pe drumurile noastre.

În cazul în care nici una dintre părţile abilitate nu atacă rezultatele examinării cauzei contravenţionale, hotărârea, prin care ați fost sancţionat, va fi pusă în executare.

Deseori agentul constatator vă explică că dacă sunteți de acord cu amenda aplicată și nu aveți unele obiecții, aveți dreptul de a achita 50% din suma amenzii timp de 72 de ore din momentul încheierii procesului-verbal. Este important să vă asigurați ca agentul constatator să cunoască că ați achitat amenda pentru a nu încasa forțat prin executorul judecătoresc suma amenzii de la dumneavoastră. Vă recomandăm să prezentați acestuia confirmarea achitării amenzii.

După instalarea camerelor video în intersecții, vitezomanii se vor trezi cu chitanţe de amenzi în poştă. Amenzile vor putea fi achitate la terminalele de plată sau prin virament bancar. Autorităţile susţin că vitezomanii nu vor mai putea să trişeze, apăsând pe accelerator imediat după radar, și asta pentru că va fi măsurată viteza medie cu care s-a circulat între două puncte de monitorizare.

Luând în considerare faptul că aceste camere video înregistrează numerele de înmatriculare ale automobilelor, respectiv și amenzile vor fi expediate proprietarilor acestora. În cazul dat, persoanele care au înstrăinat automobilele însă nu au îndeplinit condițiile impuse de lege și le-au încredințat doar în bază de procură, vor primi la domiciliu amenzi usturătoare sau chiar le poate fi ridicat permisul de conducere pentru încălcările comise de către aceștia.

În cazul în care ați primit o amendă în poștă pentru că nu ați cuplat centura de siguranță sau că ați încălcat alt punct al regulamentului rutier, însă aveți o probă video prin care se demonstrează că este doar o eroare tehnică și nu sunteți vinovat de contravenție, nu ezitați să vă adresați unui avocat pentru a o contesta.

Sergiu Cotruță,
avocat
sergiu.cotruta@htp.md

Rubrică realizată cu susţinerea
Biroului Asociat de Avocaţi
„Hanganu Tănase & Partenerii”

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *