CSI / RusiaUcraina

Ce i-a ordonat Putin lui Prigojin după revolta eșuată: ”Ar putea încerca să organizeze o tentativă de asasinat asupra lui Zelenski”

Vladimir Putin i-a dat șefului grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, ordin să-l asasineze pe președintele Ucrainei în timpul întâlnirii-bombă care a avut loc la cinci zile după lovitura de stat eșuată, scrie The Sun.

Menționăm că Evgheni Prigojin trebuia să plece în exil, ca parte a unui acord de oprire a marșului său spre Moscova, dar a fost apoi primit în secret la Kremlin la sfârșitul lunii trecute.

Vladimir Putin a avut o întâlnire îndelungată cu Prigojin și cu comandanții companiei sale militare private Wagner la doar câteva zile după ce aceștia au lansat o revoltă care a pus națiunea în pragul unui conflict civil, a dezvăluit luni, 10 iulie, Kremlinul.

Putin i-a denunțat pe liderii rebeliunii din 23-24 iunie ca fiind trădători, așa că dezvăluirea uimitoare că i-a găzduit pe 29 iunie sugerează că liderul de la Kremlin a văzut o nouă utilitate pentru grupul de mercenari și șeful acestuia. Întâlnirea este primul contact cunoscut între cei doi de la revoltă, care a reprezentat cea mai dramatică provocare pentru autoritatea lui Putin în cei 23 de ani la putere.

The Sun scrie că Prigojin s-ar fi oferit voluntar pentru o nouă misiune pentru a obține iertarea lui Putin.

Câștigătorul premiului Nobel pentru Pace, Dmitri Muratov, care conduce publicația Novaia Gazeta, a declarat: „Cred că nu poate cere iertare de la Putin spunând: „Lasă-mă să mă întorc”. „Dar el poate săvârși o mare atrocitate în beneficiul Rusiei. El ar putea încerca să organizeze o tentativă de asasinat asupra lui Zelenski și să-l aducă pe președintele Ucrainei la Kremlin“.

”De ce nu? El trebuie să facă ceva care să înlăture gustul a ceea ce Putin a numit „o înjunghiere în spatele Rusiei”.

Vestea întâlnirii a adâncit misterul în jurul a ceea ce se va întâmpla cu Prigojin și cu mercenarii săi după insurecția eșuată, scrie The New York Times. Rămâne neclar de ce unui conducător de război cu propria sa armată privată, care a încercat să destituie conducerea militară rusă prin forță, i s-a permis să rămână în țară, aparent nestingherit, se spune că chiar s-a deplasat în orașul său natal, Sankt Petersburg, pentru a-și recupera armele și banii confiscați.

Sarcinile trasate de Putin lui Prigojin și mercenarilor Wagner

Putin a invitat 35 de persoane la întâlnirea de trei ore, inclusiv pe Prigojin și toți comandanții de vârf ai Wagner, și și-a prezentat evaluarea asupra companiei militare din Ucraina, precum și a acțiunilor sale în timpul revoltei, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Luptătorii Wagner i-au oferit explicații despre ceea ce s-a întâmplat, potrivit lui Peskov, care a sugerat că întâlnirea a fost o șansă de a curăța aerul și de a stabili un curs înainte. „Putin i-a ascultat pe comandanți și le-a propus alte opțiuni de angajare și alte opțiuni de luptă”. Luptătorii Wagner i-au jurat loialitate liderului rus în timpul întâlnirii, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

„Ei au subliniat că sunt susținători fermi și soldați ai șefului statului și comandantului suprem și, de asemenea, au spus că sunt pregătiți să lupte pentru țară în viitor”, a spus Peskov.

Imaginea lui Prigojin și a locotenenților săi de vârf stând pașnici la o masă cu liderul rus – la doar câteva zile după ce Putin a promis că le va zdrobi rebeliunea – a contrastat cu imaginea larg răspândită a lui Putin ca un autocrat nemilos care zdrobește orice amenințare la adresa domniei sale.

Calculele Kremlinului

Părea să reflecte un calcul al Kremlinului de a evita eradicarea completă a unei forțe de luptă cu experiență, cu adepți în rândul publicului rus, în mijlocul unui război costisitor. Președintele rus, spun unii analiști, ar putea vedea, de asemenea, insurecția ca ceva mai mult decât o ceartă între fracțiuni care a scăpat de sub control. Prigojin a spus că și-a propus să răstoarne conducerea militară rusă, nu să conteste domnia lui Putin.

„Nu aș presupune că Prigojin a revenit pentru totdeauna în grațiile lui Putin și nu s-a întâmplat nimic. S-a întâmplat ceva. Deocamdată s-au tras concluzii”, a declarat Aleksander Gabuev, directorul Centrului Carnegie Rusia Eurasia. „Dar zdrobirea lor și a lui Prigojin în acest moment este din anumite motive dezavantajoasă, în comparație cu menținerea pe linia de plutire.”

Andrei Soldatov, expert în serviciile de securitate ruse, a declarat că discuția dură a lui Putin despre trădare a vizat în primul rând armata rusă, pentru a împiedica comandanții să se alăture revoltei. După aceea, a spus el, președintele și Prigojin „tocmai au făcut o altă înțelegere”.

„Nu știm termenii”, a adăugat Soldatov. „Dar înțelegerea este că ei se cunosc, știu la ce să se aștepte unul de la celălalt, astfel încât ei pot încă coopera sau lucra împreună.”

Dar revolta a pus vulnerabilitatea lui Putin la nivel global, iar recunoașterea că a discutat cu liderii Wagner riscă să-l facă să pară și mai slab.

Tatiana Stanovaia, fondatoarea R. Politik, a declarat că Kremlinul a decis să dezvăluie întâlnirea pentru a calma o elită rusă care rămâne confuză în legătură cu ceea ce s-a întâmplat – dacă Prigojin este un „trădător sau omul nostru”.

„Este un semnal pentru elită că Prigojin rămâne al sistemului”, a spus Stanovaia. „Da, a făcut o greșeală, da, aceasta este o crimă foarte gravă. Dar datorită specificului situației, care este cu adevărat unică, Putin îi va oferi o cale de salvare”, spune Stanovaia.

Institutul pentru Studierea Războiului susține că serviciile de securitate ruse „au capacitatea de a-l reține pe Prigojin sau de a-i restricționa mișcările în Rusia”, dar evident că nu o fac.

„Capacitatea sa de a opera liber în Rusia sugerează că Prigojin este încă protejat de unele garanții de securitate și/sau că Kremlinul continuă să acorde prioritate subminării reputației sale în Rusia decât să-l rețină sau să-l elimine fizic“, mai spune ISW.

Sursa: Ziare.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *