Economie

Ce majorări ne așteaptă de la 1 aprilie

Unele dintre acestea se regăsesc în noua politică bugetar- fiscală, aprobată sâmbătă în ședință de Guvern. Printre noile modificări se numără creșterea de peste trei ori a prețului vinietei, majorarea impozitului pe imobil și o nouă metodologie de calculare a acestuia, majorarea impozitului funciar, a taxelor la importul de autoturisme, a accizelor la alcool și țigări până la nivelul celor din Uniunea Europeană.

Documentul, care ar urma să intre în vigoare din data de 1 aprilie, conține o serie de majorări a accizelor și taxelor, una dintre acestea fiind scumpirea de aproape 4 ori a vinietei. Astfel taxa de drum pe care urmează să o achite proprietarii de autovehicule cu numere străine va fi de 1 euro pentru fiecare zi petrecută pe teritoriul Republicii Moldova. Prețul vinietei va rămâne neschimbat doar pentru termenul de 7 și 15 zile.
O altă prevedere inclusă în noua Politică Bugetar Fiscală este modificarea sistemului actual de evaluare a bunurilor imobiliare. Astfel, începând cu anul în curs, toți proprietarii de imobile vor trebui să-și evalueze proprietatea, din bani proprii, procedură care va trebui repetată o dată la trei ani, iar impozitul va constitui între 0,05% și 0,3% din valoarea de piață a imobilului. Cei care nu vor respecta legea vor achita o amendă de 100.000 lei, urmând să plătească un impozit de trei ori mai mare.

Totodată, autorităţile propun şi majorarea cu 15% a cotelor impozitului funciar pentru terenuri.

De asemenea accizele pentru carburanţi, taxele pentru vămuirea maşinilor, accizele la produsele alcoolice și de tutungerie la fel urmează a fi majorate.

Potrivit expertului economic, Corina Gaibu, o politică bugetar-fiscală preponderent agresivă în raport cu contribuabilii este un fenomen des întâlnit în situațiile de criză economică. Autoritățile au stringentă nevoie de bani, pentru a-și onora obligațiunile și doar printr-o înăsprire a acestor politici ar putea acumula sumele necesare la buget, fapt total nepotrivit în situația actuală, când cei mai afectați vor fi contribuabilii onești.
Pentru a intra în vigoare politica bugetar-fiscală pentru anul 2016 urmează a fi votată de Legislativ.

Sursa: radiochisina.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *