Actualitate

Ce s-a întâmplat cu rusoaica de 17 ani care a citit Constituția în fața poliției înarmate

Aflată la protestul din Moscova, de sâmbăta trecută, Olga Misik s-a așezat chiar în fața forțelor de ordine și a citit cu voce tare din Constituția Rusiei, care afirmă explicit libertatea de întrunire a oamenilor.

Poliţia rusă a arestat atunci peste 1.400 de persoane care au manifestat pentru alegeri libere în pofida înăspririi represiunii fată de opoziţie.

Forțele de poliție nu au știut cum să reacționeze în fața unei asemenea scene. Confuzi, polițiștii au rămas pe loc. S-au regrupat ulterior iar tânăra a fost arestată în timp ce pleca de la protest, relatează The Independent.

”Nu s-au prezentat, nu au explicat de ce mă rețin. Nici nu era vreun grup de oameni acolo sau vreun protest. M-au apucat de mâini și de picioare și m-au luat de pe stradă prin pasaj. Le-am spus că mă rănesc, dar mi-au răspuns că ei știu mai bine”, a povestit fata.

Tânăra a fost apoi lăsată în libertate, dar urmează să ajungă în fața unui judecător, sub acuzația că a participat la o demonstrație ilegală.

Imaginea cu Olga în fața poliției înarmate, citând din Constituție, a trecut rapid granițele Rusiei și a devenit virală, notează The Independent.

”N-am vrut decât să le reamintesc polițiștilor că noi avem scopuri pașnice și că nu suntem înarmați, dar nu același lucru putem spune despre ei. Nu mi-am închipuit că mă vor auzi și alții, în afară de ei. Pur și simplu am stat pe asfalt și am citit drepturile noastre constituționale. Poliția comitea o ilegalitate arestându-ne”, a mărturisit fata.

Demonstrații au avut loc weekendul trecut în Moscova, după ce autoritățile au respins candidaturile la alegerile parlamentare depuse de mai mulți opozanți ai regimului condus de Vladimir Putin. Oamenii au cerut alegeri libere și au anunțat proteste și weekendul viitor.

Opoziţia rusă, a cărei numeroşi candidaţi şi-au văzut candidaturile respinse la alegerile locale din septembrie, a manifestat sâmbătă în plin centrul capitalei ruse în semn de protest.

Această manifestaţie neautorizată s-a soldat cu aproape 1.400 de arestări, potrivit unei organizaţii neguvernamentale, fără precedent de la revenirea preşedintelui Vladimir Putin la Kremlin în 2012 pentru al patrulea mandat.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *