Sănătate

Ce să mănânci pentru a trăi mai mult – Dieta care scade cu 20% riscul de a muri prematur

Riscul de a muri prematur din orice motiv poate fi redus cu aproape 20% doar consumând mai multe alimente din cele patru modele de alimentație sănătoasă pe care le puteți alege, conform unui nou studiu.

Persoanele care au urmat un model de alimentație sănătoasă bazat pe consumul mai multor cereale integrale, fructe, legume, nuci și leguminoase au fost mai puțin predispuse să moară de cancer, boli cardiovasculare și boli respiratorii și neurodegenerative, conform CNN.

Rezultatele studiului au fost publicate în revista JAMA Internal Medicine și arată că „există mai mult de un mod de a mânca bine și de a obține beneficiile pentru sănătate aferente”, potrivit dr. David Katz, specialist în medicina stilului de viață.

Oamenii se plictisesc adesea de un singur mod de a mânca. „Înseamnă că avem o mare flexibilitate în ceea ce privește crearea propriilor noastre modele alimentare sănătoase, care pot fi adaptate la preferințele alimentare individuale, la condițiile de sănătate și la culturi. De exemplu, dacă mâncați sănătos în stil mediteranean și, după câteva luni, doriți să încercați ceva diferit, puteți trece la o dietă DASH (Dietary Approaches to Stop Hypertension) sau puteți trece la o dietă semi-vegetariană“, a declarat coautorul studiului, dr. Frank Hu, profesor de nutriție și epidemiologie și președinte al departamentului de nutriție de la Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Unul dintre cele mai îndelungate studii

Studiul a urmărit, timp de 36 de ani, obiceiurile alimentare a 75.000 de femei participante la „Nurses’ Health Study“ și a peste 44.000 de bărbați din cadrul „Health Professionals Follow-up Study“. Niciunul dintre bărbați și femei nu suferea de boli cardiovasculare la începutul studiului și puțini dintre ei erau fumători. Toți au completat chestionare de alimentație la fiecare patru ani.

„Acesta este unul dintre cele mai mari și mai îndelungate studii de cohortă pentru a examina modelele alimentare recomandate și riscul pe termen lung de deces prematur și de deces din cauza bolilor majore”, a declarat dr. Frank Hu.

Participanții au fost punctați în funcție de cât de mult au urmat patru stiluri alimentare sănătoase. Unul dintre acestea este dieta mediteraneană, care pune accentul pe consumul de fructe, legume, cereale integrale, nuci, leguminoase, pește și o cantitate mare de ulei de măsline. „Acest model alimentar pune accentul pe grăsimile sănătoase, în special pe grăsimile mononesaturate, pe lângă alimentele pe bază de plante și alcoolul moderat”, a spus Frank Hu.

Model de alimentație sănătoasă pe bază de plante

Următorul model de alimentație se numește dieta sănătoasă pe bază de plante, care se concentrează pe consumul mai multor produse vegetale, dar acordă puncte negative pentru toate produsele de origine animală și pentru orice alcool.

„Aceasta descurajează chiar și opțiunile relativ sănătoase, cum ar fi peștele sau unele produse lactate”, a spus Hu. Acest plan alimentar dezaprobă alimentele nesănătoase pe bază de plante, cum ar fi produsele cele din cartofi.

„Vegetarienii se află probabil la capătul cel mai înalt al acestui scor al dietei, iar persoanele care mănâncă multe produse de origine animală sau alimente cu carbohidrați foarte procesate ar fi la capătul cel mai mic al acestui scor”, a mai precizat Frank Hu.

„Este permis un consum moderat de alcool”
Indicele de alimentație sănătoasă urmărește dacă oamenii respectă orientările nutriționale de bază care pun accentul pe alimentele sănătoase, pe bază de plante, dezaprobă carnea roșie și procesată și descurajează consumul de zahăr adăugat, grăsimi nesănătoase și alcool, a spus Hu.

„Am inclus în mod explicit nucile, semințele, cerealele integrale și un consum mai mic de carne roșie și procesată și de băuturi îndulcite cu zahăr. Este permis un consum moderat de alcool”, a mai adăugat Frank Hu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *