CSI / RusiaInternaționalUcraina

Șansele lui Erdogan să-i așeze pe Zelenski și Putin la aceeași masă. Așteptările întâlnirilor de la Ankara

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și președintele rus Vladimir Putin merg în Turcia pentru o întâlnire cu vechiul și noul președinte al Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a depus jurământul pentu un nou mandat de 5 ani, sâmbătă. Data și locul prezenței celor doi oaspeți sunt ținute secrete, scrie publicația ucraineană Focus.

Unele mass-media turce au susținut că vizitele președinților Rusiei și ale celui de la Kiev pot avea loc una după alta. Subiecte de conversație: războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei și „acordul privind cerealele”. Cu toate că presa a speculat că Putin va fi prezent la depunerea jurământului de către Erdogan, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, deși a confirmat că Putin și Erdogan au convenit să se întâlnească în viitorul apropiat, a declarat că Rusia va fi reprezentată la inaugurare de către Președintele Dumei de Stat, Viaceslav Volodin. Kievul încă tace în legătură cu vizita lui Volodimir Zelenski în Turcia.

De ce Putin îl numește pe Erdogan prieten

Legăturile dintre Turcia și Rusia la diferite niveluri sunt destul de vechi și puternice. Putin și Erdogan și-au spus în mod repetat prieteni. În special, într-un interviu acordat CNN, Erdogan a spus că va continua să aprofundeze relațiile cu Rusia și a împărtășit că are „o relație specială cu Putin”.

„Acum Putin are nevoie de Erdogan mai mult decât are Erdogan nevoie de Putin”, a comentat pentru Focus Igor Semivolos, directorul Centrului de Studii pentru Orientul Mijlociu.

În primul rând, aceste două țări își cresc legăturile economice. De exemplu, din 2014, au fost construite mai multe conducte care furnizează gaz rusesc în sudul Europei. În prezent, se vorbește despre construcția unui hub de gaze în Turcia, care va ajuta Rusia, prin amestecarea combustibilului, să furnizeze „mărfuri” cumpărătorilor europeni. Apoi, Rusia construiește prima centrală nucleară – ”Akkuyu” – în sudul Turciei . În aprilie 2023, combustibilul nuclear pentru aceasta a fost deja importat din Federația Rusă. Și deși Erdogan numește construcția un „mare proiect național”, de fapt este rezultatul unui acord între guvernele Turciei și Federației Ruse și va fi operat de gigantul rus Rosatom. Turcii, la rândul lor, încearcă să umple acele nișe de afaceri care s-au format după retragerea firmelor occidentale în urma sancțiunilor.

În al doilea rând, Rusia vinde sau poate vinde arme Turciei. În 2017, țara a cumpărat sistemul S-400 de la Rusia, pentru care a primit o mulțime de critici din partea NATO. Și când SUA au exclus Turcia din programul de achiziție de F-35, Erdogan a menționat posibilitatea achiziționării de avioane rusești Su-35.

În al treilea rând, Turcia ajută Rusia să eludeze sancțiunile occidentale. De exemplu, au existat încercări ale Grupării „Wagner” de a cumpăra sisteme militare de la furnizori străini și de a trimite aceste arme prin Turcia. Acest lucru se precizează în documentele secrete scurse de la Pentagon. De asemenea, spun experții, Turcia poate fi un intermediar în furnizarea către Federația Rusă de tehnologii secrete, electronice, cipuri, componente ale vehiculelor utilizate în scopuri militare. În plus, oligarhii și oficialii guvernamentali ruși sancționați au proprietăți în Turcia care nu sunt amenințate de confiscare acolo.

Și, bineînțeles, nu trebuie să uităm că în 2016, Rusia l-a ajutat pe Erdogan în timpul așa-zisei tentative de lovitură de stat. În același timp, relațiile dintre cele două țări au început să se îmbunătățească semnificativ. Trebuie remarcat faptul că, în 2015, au fost aproape ostili – din cauza doborârii de către Turcia a unei aeronave rusești Su-24 în spațiul său aerian.

Cu toate acestea, experții subliniază că, în ciuda legăturilor atât de strânse și a declarațiilor publice, în realitate, este dificil să-i numești prieteni pe Erdogan și Putin. Sunt adversari care încearcă să lupte pentru resursele umane și naturale, pentru influența politică în Africa, Orientul Mijlociu, Caucaz și chiar Balcani. Și Ucraina este, de asemenea, subiectul unei astfel de dispute.

Problema ucraineană este pe agenda lui Erdogan

După victoria lui Erdogan în alegeri, președintele Volodimir Zelenski a fost unul dintre primii care l-au felicitat pentru victoria sa și a spus că se așteaptă la consolidarea în continuare a parteneriatului.

Experții spun că ar trebui să se aștepte ca relațiile dintre Kiev și Ankara să rămână de afaceri — Turcia va încerca să acționeze ca un mediator în relațiile cu Ucraina și să obțină profit pentru ea însăși.

„Problema „culoarului de cereale” pentru Turcia este o chestiune a propriilor sale interese economice”, spune expertul politic Maksim Djigun pentru Focus .

„În condițiile declinului economic, inflației și deprecierii lirei turcești, trebuie să ridice economia., iar coridorul de cereale ajută la acest lucru, deoarece majoritatea navelor care exportă cereale ucrainene sunt turcești. Turcia are dreptul de a fi prima care cumpără cereale ucrainene cu reducere și le revinde. Acesta este un factor al influenței lui Erdogan asupra țărilor africane, unde apoi aduce cereale și arată ca un lider care îi protejează pe săraci de foame. Acesta este un interes bilateral”.

Ultimii nouă ani de acțiuni ale Ankarei nu pot fi numiți anti-ucraineni. De la ocuparea Crimeei de către trupele ruse în 2014, Ankara a declarat în repetate rânduri că nu va recunoaște teritoriile ucrainene anexate de Rusia. Ulterior, a început să vândă arme Ucrainei – drone „Bayraktar”. Deja după începutul invaziei pe scară largă, Turcia a început să blocheze strâmtorile mării, împiedicând creșterea numărului de nave ale flotei ruse în apele Mării Negre. Acum, de el depinde exportul de cereale ucrainene și, uneori, schimbul sau eliberarea prizonierilor ucraineni.

Despre ce vor vorbi Erdogan și Zelenski

După vizita președintelui Zelenski în SUA a început de fapt o nouă pagină a acestui război. Președintele a început nu numai să fie la fața locului și să coordoneze procesul de apărare al statului ucrainean, dar de asemenea, să participe mai activ la diverse formate de parteneriate cu țări străine, realizând că vizitele personale ale președintelui sunt mult mai eficiente decât conversațiile telefonice, spune Maksim Djigun. Comunicarea personală este mult mai eficientă și multilaterală, poate acoperi o gamă mai largă de probleme. Deci, călătoria lui Zelenski în Turcia ar fi un plan de acțiune foarte realist.”

El notează că această călătorie poate fi importantă, deoarece încă de la începutul războiului pe scară largă, Volodimir Zelenski a comunicat cu Erdogan doar online, în ciuda faptului că Turcia rămâne unul dintre actorii internaționali cheie în contextul războiului ruso-ucrainean. .

”Și asta din cauza faptului că Turcia și-a menținut neutralitatea, iar Erdogan își construiește o misiune și o funcție de mediere. Și datorită faptului că Turcia este implicată activ în implementarea coridorului cerealelor”, adaugă analistul.

”Turcia este un partener foarte important pentru noi. Este important pentru noi să confirmăm disponibilitatea Turciei de ajutor în mai multe direcții. În special, în ceea ce privește aderarea Ucrainei la NATO, negocierile privind „acordurile de cereale”, producția militaro-tehnică, acordul și coordonarea schimbărilor de politică externă în cadrul cooperării cu experții turci și anturajul lui Erdogan”, spune Ihor Semivolos, directorul Centrului pentru Studii pentru Orientul Mijlociu.

Djigun mai crede că la Ankara, Zelenski poate face lobby pentru problema aderării la NATO. În general, călătoria lui Zelenski la Ankara este o oportunitate de a transmite partenerilor internaționali că negocierile cu Rusia sunt posibile fără Putin, deoarece el nu este un subiect legitim al politicii internaționale.

„De asemenea, negocierile sunt posibile doar în condițiile pe care Ucraina le consideră acceptabile pentru ea însăși. Adică retragerea trupelor ruse din Ucraina și, în al doilea rând, respingerea înghețării conflictului“, adaugă Dzhigun.

Va veni Putin în Turcia?

Cât despre Putin, întâlnirea sa cu Erdogan a fost anunțată, dar detaliile acesteia sunt necunoscute. Experții sugerează că poate avea loc nu în Turcia, ci pe teritoriul Rusiei.

Se poate observa că Putin nu a mai părăsit țara în ultima vreme – ultima dată când a plecat a fost în decembrie 2022 pentru o călătorie în Belarus. Probabil, privind în urmă la decizia Curții Penale Internaționale, care a emis un mandat de arestare pe numele liderului de la Kremlin din cauza implicării în deportarea copiilor ucraineni, liderul rus se teme. Și deși Turcia nu a ratificat Statutul de la Roma și nu recunoaște jurisdicția curții de la Haga (spre deosebire de 123 de țări ale lumii), Putin s-ar putea să nu riște totuși să plece.

”Cred că Putin are un serviciu de securitate personală. Pe baza mandatului de arestare, se pot întâmpla diferite lucruri. Nimeni nu îi poate garanta acum lui Putin securitate 100% în afara propriei sale țări. Putin nu a venit la investirea lui Erdogan deoarece anturajul său s-a temut că președintele rus va fi ignorat de toată lumea, nimeni nu va comunica cu el. Ei încearcă să evite nu doar o amenințare fizică, ci și reputațională la adresa liderului lor”, adaugă Semivolos, directorul Centrului pentru Studii din Orientul Mijlociu.

În ceea ce privește subiectul de conversație, experții sunt convinși că nu trebuie așteptat nimic nou de la întâlnirea dintre Erdogan și Putin: acesta din urmă își va înainta în mod tradițional cererile, care nu sunt nimic nou pentru Ucraina. Și aceasta este reluarea furnizării de amoniac, aderarea băncilor rusești la sistemul SWIFT și negocierile cu Ucraina în condițiile Moscovei.

Dar Volodimir Zelenski a repetat deja de mai multe ori că nu vor fi discuții până când rușii nu vor părăsi teritoriul Ucrainei. ”Deci, obiectiv, nu e nimic de discutat. Cred că turcii monitorizează spațiul informațional și îl înțeleg”, aspus directorul Centrului de Studii pentru Orientul Mijlociu Ihor Semivolos.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *