Politică

Ce șanse are PAS să obțină de unul singur majoritatea în Parlamentul R. Moldova / ANALIZĂ

Deputatul PAS, Dan Perciun a declarat ieri la un post tv că obiectivul partidului său este să obțină singur majoritatea în Parlamentul R. Moldova. Am decis să analizăm acest obiectiv, uitându-ne la cifrele oficiale și la cele din sondaje.

Ce spun cifrele oficiale

La alegerile prezidențiale, în turul I, distribuția de voturi a fost următoarea:

Maia Sandu 36,16%,
Igor Dodon – 32.61%,
Renato Usatîii – 16.9%,
Violeta Ivanov – 6.49%,
Andrei Năstase – 3.26%,
Ocavian Țîcu – 2.01%,
Tudor Deliu – 1.37%,
Dorin Chirtoacă – 1.2%.

Spre deosebire de turul I din noiembrie 2020, alegerile din 11 iulie vor avea totalmente o altă dinamică și logică. Chiar dacă PAS-ul va încerca să folsosească imaginea și numele Maiei Sandu, limitările impuse de Constituție vor face mai dificilă o mobilizare similară cu 1 noiembrie. 

Atunci, miza electorală era una simplă – să fie dat jos Igor Dodon, iar candidatul cu cea mai bună șansă, în ochii electoratului pro-european, era Maia Sandu, ea reușind astfel să obțină un scor foarte bun și în turul I și în turul II. 

Ce spun sondajele recente

În Barometrul opiniei publice (IPP) (pagina 42), cel mai credibil sondaj din R. Moldova, la întrebarea „Câtă încredere aveți în următoarele partide politice?”, distribuția răspunsurilor a fost următoarea:

PAS –
Foarte multă încredere – 11.4%, Oarecare încredere – 24,9% – (36,3%)
Nu am deloc încredere – 44.4%, nu prea am încredere – 14.5% (58,5%)

Constatăm că scorul obținut de Maia Sandu în turul I (36.16%) este identic cu cota de încredere avută de PAS în acest sondaj (36.3%).

Socoteala din târg nu se potriveşte cu cea de acasă

O altă deosebire fundamentală față de turul I din noiembrie 2020, va fi numărul mare de candidați, pe lângă PAS pe segmentul de centru/dreapta: Partidul Schimbării, Partidul Democrat, Partidul lui Chicu, Democrația Acasă (Costiuc). Această nouă realitate, dar și cifrele din sondaje ne fac să credem că „planul lui Perciun” de a obține 51% din voturi, este o tactică electorală de mobilizare a propriului electorat. Din păcate oferta electorală lasă mult de dorit, iar unele declarații cu certitudine vor duce la pierderea unui număr important de voturi.  

Apariția AUR și coagularea polului unionist

Cea mai mare diferență în calculele politice este apariția AUR-ului și coagularea polului unionist într-o singură forță importantă. Amintim că AUR are 44 de deputați în Parlamentul de la București, șansele acestui partid să intre în Parlament sunt maxime. Din analiza noastră rezultă clar că doar un scor peste așteptări pentru PAS și AUR vor permite formarea la Chișinău a unei alianței pro-europene. Orice altă alternativă va însemna perpetuarea crizei politice sau menținerea partidelor anti-europene la Guvernare.

Departamentul politic Timpul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *