Ce șanse are un nou referendum marca Dodon?
„Republica prezidențială ajută la combaterea eficientă a corupției”
Bogdan Țârdea, deputat al Partidului Socialiștilor:
– Cele mai mari, cele mai puternice și mai bogate țări din lume au o formă de organizare a puterii de stat, în care prerogativele liderului statului sunt sporite. SUA, Rusia și China, de exemplu. În aceste state, observăm o creștere economică, un volum nominal enorm al PIB-ului. Mai important pentru noi este cazul Rusiei, în care au fost distruse practic majoritatea structurilor oligarhice. Republica prezidențială ajută la combaterea eficientă a corupției, ajută la eliberarea țării de sub captivitatea oligarhilor. Republica prezidențială oferă posibilitate și responsabilitate personală președintelui pentru ceea ce se întâmplă în țară. Într-o republică prezidențială, președintele poate personal să atragă investiții și anumite proiecte de infrastructură, grație unor înțelegeri personale, să impulsioneze dezvoltarea economiei și dezvoltarea infrastructurii. Piața de desfacere rusă ne-a fost parțial deschisă grație înțelegerilor dintre Dodon și Putin. Mai multe sondaje au demonstrat că poporul dorește să-și aleagă președintele direct și își doresc o republică prezidențială. Dacă va eșua sau nu acest proiect, vom putea vedea doar după alegerile din 2018.
„E un pericol, care ar putea conduce la instaurarea unei dictaturi”
Valeriu Munteanu, vicepreședinte al Partidului Liberal:
– De un an, Igor Dodon este președintele R. Moldova. Deși a promis cetățenilor marea și sarea, nu a realizat absolut nimic, în afară de chefurile de la Condrița și de faptul că e cel mai fidel vizitator la Moscova. El nu este deloc original în abordările sale, pentru că aceeași luptă a fost realizată în anii 1998-2000 pe axa Lucinschi-Diacov. Sunt departe de gândul că această reformă, propusă de el, va trece în state, precum este R. Moldova, unde democrația este destul de șubredă. E vorba de un pericol extrem, care ar putea conduce la instaurarea unei dictaturi și mai feroce decât au fost până acum. De aceea inițiativa respectivă nu va trece cu siguranță proba de rezistență a europenilor atunci când li se va cere părerea.
„Această colectare de semnături nu are forță juridică”
Sergiu Sârbu, deputat al Partidului Democrat:
– Această colectare de semnături nu are forță juridică. Este o acțiune pur politică a PSRM și are menirea să atragă atenția publică, să aducă în percepția oamenilor ideea că doar un președinte cu mai multe competențe poate rezolva toate problemele oamenilor. Evident, o republică prezidențială ar avantaja acum PSRM și pe președintele Dodon. Chiar dacă se află în opoziție, ei vor mai multe puteri. Dar nu are nicio șansă să fie implementată această inițiativă, deoarece modificarea Constituției se face doar prin Parlament. Un referendum consultativ ar fi posibil, dar există mare risc să fie irosiți iarăși banii publici.
„Noi nici nu știm pe ce liste adună ei semnăturile”
Tudor Deliu, deputat al Partidului Liberal Democrat din Moldova:
– Cred că ceea ce au intuit socialiștii nu are o finalitate și ei fac acum o campanie în care discută cu oamenii despre următoarele alegeri. Interesul lor de a trece la o republică prezidențială nu a pornit de la prevederile legale. Dacă voiau să inițieze un referendum, trebuia să-l facă în conformitate cu prevederile Codului Electoral, să înregistreze inițiativa, să primească liste și doar apoi să înceapă a colecta semnături. Dar așa se întâmplă că noi nici nu știm pe ce liste adună ei semnăturile și ce date colectează de la populație. Este mai degrabă o campanie de PR preelectorală pentru alegerile din anul viitor. Intenția îi avantajează cel mai mult pe socialiști, pentru a-l face mai puternic pe Igor Dodon, lucru pe care nu și-l dorește numai el, dar și încă cineva care îl protejează din umbră.
„După Dodon vor rămâne câteva borcane cu murături…”
Anatol Șalaru, președinte al Partidului Unității Naționale:
– În lipsa unor proiecte reale, socialiștii inventează tot felul de tertipuri pentru a se menține în atenția electoratului. Intrarea PSRM și a lui Dodon pe o pantă descendentă îi sperie, motiv pentru care vin cu tot felul de proiecte fistichii. Fără îndoială, că R. Moldova, transformată în republică prezidențială, nu poate aduce mai multă bunăstare decât una parlamentară, însă Igor Dodon se joacă de-a statul, pentru că nimic din ce a promis nu a realizat și caută o justificare a eșecului său. Scopul acestui referendum este strict electoral, în favoarea lui Dodon și a PSRM. Totodată, este și o încercare stângace de a fura startul campaniei electorale care urmează. Dacă s-ar întâmpla să devenim republică prezidențială, ceea ce eu nu cred, această formă nu ar avantaja pe nimeni. Nici măcar pe actualul președinte, deoarece trecerea la un regim prezidențial nu i s-ar aplica lui, ci următorului șef de stat, care cu siguranță nu va mai fi el. Nu cred în succesul acestui referendum, după cum nu cred că un astfel de plebiscit ar putea fi validat. Tipul acesta de acțiuni dau măsura impotenței politice a lui Dodon. În afară de faptul că este sluga lui Putin și sclavul lui Plahotniuc, după Igor Dodon nu va rămâne nimic demn de menționat. Cel mult, după el vor rămâne câteva borcane cu murături în beciul de la Condrița.
„Pun la îndoială numărul semnăturilor anunțat de ei”
Elena Bondarenco, deputat al Partidului Comuniștilor:
– Mai întâi de toate, pentru a-l satisface pe dl Dodon, care atât de mult a dorit să fie președinte, încât nu a studiat legislația R. Moldova ca să afle că nu va deține toată puterea de stat, i-aș aminti că ratingul socialiștilor scade în ultimul timp, după ce cetățenii s-au convins că el mai mult face declarații, decât să rezolve probleme esențiale. Socialiștii profită acum de această oportunitate, pentru a se întâlni față în față cu alegătorii și de a le spune cât este de greu când nu ai putere și nu poți face tot ce-ți dorești. Este o modalitate prin care ei vor să-și recapete încrederea în cetățeni și să-și ridice ratingul. Prognoza poate fi diferită, însă colectarea unui milion de semnături nu este atât de ușoară, după cum se pare. Pun la îndoială numărul semnăturilor anunțat de ei și veridicitatea semnăturilor, care vor fi adunate pe parcurs. Această procedură nu este legală, deoarece nu a fost nimic aprobat de către Comisia Electorală Centrală.
„Este un scenariu mai degrabă ipotetic, decât real”
Ion Tăbârță, analist politic:
– Este un PR politic și socialiștii înțeleg foarte bine că nu pot obține acest lucru. Tot ceea ce fac ei este îndreptat spre campania pentru alegerile parlamentare din anul viitor. Au suferit un eșec lamentabil în ceea ce privește referendumul din Chișinău și acum, după ce și-au dat seama că grosul electoratului lor nu este în Capitală, încearcă să vadă situația reală. Își fac politica lor și au tot dreptul. Desigur, președintele la noi are anumite împuterniciri reduse, cu toate că este ales de popor. Însă PSRM trebuie să-și întărească puterea în Parlament, să acumuleze majoritatea parlamentară, și doar atunci discuția în ceea ce privește reușita lor ar fi altfel. Deocamdată este un scenariu mai degrabă ipotetic, decât real, crearea unei republici prezidențiale la noi.
Mihaela Tobultoc,
stagiară
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!