Război

Ce se întâmplă, de fapt, în Herson? Rușii au „ocupat și evacuat” orașul în același timp, explică ucrainenii

Armata ucraineană a spus că locuitorii din Herson, capitala regiunii cu același nume, au primit mesaje de avertizare pe telefoanele lor de la autoritățile de ocupație ruse în care li se cere să plece pe cât de repede posibil din oraș, notează duminică The Guardian și Associated Press.

Soldații ruși le-au spus civililor că armata ucraineană se pregătește pentru un atac masiv și le-au cerut să plece imediat pe malul drept al orașului.

Forțele rusești se pregătesc pentru o contraofensivă ucraineană de recucerire a Hersonului, care a fost capturat în primele zile ale invaziei.

În septembrie, Rusia a anexat ilegal Hersonul, precum și alte trei regiuni din Ucraina, iar ulterior a declarat legea marțială în cele patru provincii.

Administrația instalată de Kremlin în Herson a mutat deja zeci de mii de civili din oraș.

Rușii au „ocupat și evacuat” orașul în același timp

Natalia Humeniuk, un purtător de cuvânt al Forțelor de Sud ale Ucrainei, a declarat la televiziunea de stat că rușii au „ocupat și evacuat” Hersonul în același timp, încercând să convingă ucrainenii că pleacă, când de fapt își consolidează pozițiile

„ Există unități de apărare care și-au întărit destul de puternic, a fost lăsată o anumită cantitate de echipament, au fost instalate poziții de tragere”, a explicat ea.

„Trupele rusești încearcă din răsputeri să convingă pe toată lumea că se retrag, dar, în același timp, vedem dovezi obiective că rămân”, a continuat Humeniuk, potrivit CNN.

„Înțelegem că rușii încearcă să creeze iluzia că nu se află acolo pentru a atrage forțele ucrainene în așezările din apropiere, iar localitățile sunt de obicei locul unde au loc lupte de stradă dure”, a spus purtătoarea de cuvânt.

„De aceea, știm, vedem și prevedem ce fel de poveste încearcă să ne servească, iar noi ne construim propria strategie în consecință”, a precizat Humeniuk.

Potrivit lui Humeniuk, rușii își mută unitățile de elită și ofițerii pe malul stâng (de est) al râului Nipru, lăsându-i pe cei de pe malul drept să nu aibă cum să scape sau să se evacueze: „lasă unitățile de pe malul drept să lupte până la ultima suflare”.

Hersonul a rămas fără electricitate și apă

Orașul Herson, din sudul Ucrainei a rămas duminică „fără electricitate și apă”, au spus autoritățile de ocupație ruse, potrivit AFP.

„În prezent, nu există electricitate sau apă în oraș și în unele districte din regiune”, care a fost anexată de Moscova la sfârșitul lunii septembrie, au afirmat acestea.

Aceasta este prima întrerupere majoră serviciilor de energie electrică și apă din Herson din februarie și până acum.

Potrivit unui reprezentant al serviciilor de urgență din regiunea Herson, citat de agențiile de presă rusești, „peste 10 localități din regiune sunt (în prezent) fără energie electrică”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Timpul.md şi pe TELEGRAM!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *