Ce-și doresc candidații (ne)văzuți la funcția de edil al Chișinăului?

Pentru a înțelege ce anume i-a făcut pe (ne)văzuți să se înregistreze la Consiliul electoral de circumscripție Chișinău, TIMPUL le-a solicitat să răspundă la următoarele întrebări:
1. Ce șanse credeți că aveți în alegerile din 20 mai?
2. De ce ați decis să vă înscrieți în cursa electorală pentru un mandat de numai un an?
3. Vă dați seama că, fie și într-o mică măsură, contribuiți la dezbinarea electoratului de dreapta/ de stânga?
„Mă văd în turul doi”
Alexandra Can, Partidul Național Liberal:
1. Într-un mediu electoral normal, șansele mele trebuie să fie cele mai bune. Eu sunt cea mai pregătită profesional pentru a ocupa funcția de primar al mun. Chișinău. Însă, din păcate, în acest an, nu toate televiziunile fac dezbateri electorale, în schimb se fac sondaje care se bazează pe un eșantion foarte mic, de circa 900 de respondenți, prin care se manipulează electoratul cu noțiunile de „șanse” și „lipsă de șanse”. Eu am o experiență de muncă de peste patru decenii și consider că votanții mei nu stau în stradă, ca să-i întrebe cineva pentru cine votează. Ei sunt oameni ocupați. Când m-am lansat în campanie, mi-am evaluat avantajele și dezavantajele și m-am văzut în turul doi, iar acum mă văd și mai bine acolo.
2. Faptul că acest mandat va dura un singur an a fost una din atractivitățile acestei campanii electorale pentru mine. Deoarece, în acest timp, voi reuși să fac ceea ce contracandidații mei nu vor putea. Eu voi contura o cărare clară pentru cei care vor câștiga următorul mandat. Pentru a depăși dezamăgirea generației tinere, acum e nevoie de un liant, care este Alexandra Can. În acest an, tinerii ar avea timp să învețe cum se administrează eficient Capitala.
3. Nimeni nu are scopul de a deviza electoratul proeuropean. Aceasta e o mare prostie. De-a lungul timpului, PNL a tot cedat și a susținut alte partide. Și acum ne-am lansat în campania electorală ultimii, în speranța că ceilalți concurenți electorali vor prelungi masa rotundă pentru identificarea unui singur candidat. Dar acest lucru nu s-a întâmplat. Noi trebuie să stabilim comportamentul de coagulare a forțelor democratice și să întocmim un acord de colaborare, dar dacă nu se va merge la aceste tratative, nimeni nu merită retragerea mea. Nici acum nu este târziu să dialogăm, dar dacă cineva are rânza mai mare și insistă pe șansele sale, dar nu pe experiență și meritocrație, nu ajungem nicăieri. Cine dă certificatul de șanse? Nu am văzut niciun sondaj credibil.
„Nu-mi pot începe campania electorală”
Alexandr Roșco, Partidul Casa Noastră Moldova:
1. Noi nu avem iluzii referitor la aceste alegeri și constatăm că acest scrutin nu poate fi considerat liber și democratic. Deoarece deja a doua bancă intenționat tărăgănează procedura de a ne deschide un cont electoral, invocând diverse scuze. Prin urmare, eu nu-mi pot începe campania electorală, nu pot tipări pliante și nu-mi pot face cunoscut programul electoral.
2. Programul nostru este simplu, pe înțelesul tuturor, și realizabil. O bună parte din el putea fi realizat într-un singur an, însă nu știam că vom întâmpina asemenea greutăți la crearea contului electoral. Considerăm că aceste lucruri sunt făcute intenționat, deoarece guvernării, inclusiv oligarhului Plahotniuc, nu-i convine ca oamenii să cunoască adevărul, căci în prezent doar partidul pe care-l reprezint vorbește despre ceea ce se întâmplă în Capitală și în țară.
3. Afirmațiile despre dezbinare sunt isterice. Mie nu-mi deschid nici cont electoral, dar Ion Ceban reprezintă un partid care are reprezentanți în Consiliul municipal, la președinția țării și la câteva canale de televiziune. În asemenea condiții, să zici că Roșco îți fură voturile, ar fi un compliment.
„Voi fi o problemă pentru mulți”
Alexandru Mîțu, Partidul Rus-Slavean din R. Moldova:
1. Dacă suntem realiști și nu vorbim în dodii, cum o fac alții, observăm că, spre deosebire de candidații unor partide care au multă reclamă prin Chișinău, eu sunt puțin cunoscut pentru electoratul de aici. Totuși, am suficiente șanse, deoarece voi participa la dezbaterile electorale, prin care oamenii mă vor cunoaște. Dacă nu vom câștiga acum, vom câștiga cu siguranță în viitor.
2. Am ales să candidez pentru că nu sunt un șablon. Eu spun numai adevărul. Și, din această cauză, voi fi o problemă pentru mulți. Dacă nu acum, atunci în viitor.
3. Socialiștii spun că sunt omul lui Plahotniuc, dar ei sunt și vor rămâne mincinoși toată viața, până când electoratul va înțelege că nu există dreapta și stânga, ci doar o mare minciună. Atâta timp cât oamenii normali de dreapta și de stânga nu vor face regulă pe partea fiecăruia, nu se va rezolva nimic.
„Dezbinarea electoratului este o tâmpenie curată”
Vasile Costiuc, Partidul politic Democrația Acasă:
1. Probabil ar trebui să spun și eu, ca mulți alți contracandidați de-ai mei, că voi ajunge în turul doi sau voi învinge, dar acest lucru este banal. Suntem într-un blocaj informațional și nu avem resursele necesare pentru a ajunge la toți locuitorii Capitalei. Toată mass-media s-a baricadat. Dacă am avea posibilitatea să prezentăm la televiziunile publice și private programul electoral, atunci votanții ar avea posibilitatea să aleagă cel mai bun candidat. Așa însă vor alege dintre cei pe care-i cunosc.
2. Într-un an de mandat, un lider ar putea să facă minuni la Primăria Capitalei. El poate crea o echipă atât de bună, în care lumea să aibă încredere și să nu-i pună la îndoială competențele.
3. Dezbinarea electoratului este o tâmpenie curată, vehiculată de PPDA. Campania electorală, prin definiție, este un concurs public la care participă cei interesați. Iar cei care susțin pe la televiziunile lor private că noi trebuie să ne retragem și să creăm condiții favorabile pentru un candidat unic de dreapta nici nu au participat la discuțiile pentru un program comun. Cine-i încurcă să fie deschiși și constructivi și să ne invite pe la televiziunile lor, pentru a demonstra electoratului că sunt într-adevăr proeuropeni?
„Am dreptul să cred că voi ajunge în turul doi”
Victor Strătilă, Partidul Verde Ecologist:
1. Consider că am cele mai mari șanse pentru că nu reprezint un partid oligarhic, care a furat miliardul, sau un partid care a pus pe umerii poporului acest furt. Nu am făcut chestii care au adus țara în starea actuală. De aceea am dreptul să cred că voi ajunge în turul doi.
2. Un an de mandat este suficient pentru a demonstra chișinăuienilor că pot face schimbarea pe care și-o doresc. Vreau să pun bazele schimbării în Capitală în așa măsură, încât să câștig și următorul mandat.
3. Am participat la prima ședință de lansare a ideii alegerii unui candidat comun proeuropean. Am dorit să identificăm și să alegem un candidat comun, dar, cu părere de rău, cei care se dau mari unioniști și proeuropeni n-au dorit să discute. Ei s-au lansat singuri. De aceea, nu consider că fac jocul cuiva sau că dezbin electoratul. Împreună cu alți candidați, vrem să elaborăm o platformă comună, pentru ca atunci când unul dintre noi va ajunge în turul doi, să beneficieze de aceasta. Am organizat și o ședința în acest sens, la care, cu părere de rău, am venit doar eu, dl Costiuc și dna Can.
„Am șanse reale de a ajunge primar”
Maxim Braila, Partidul Popular:
1. Am șanse reale de a ajunge primar al Chișinăului, iar acest lucru se datorează întâlnirilor pe care le am cu alegătorii. Eu merg din casă în casă și le prezint programul electoral. Iar sondajele, care apar, nu sunt reale, vorba ceea: „Cine plătește, acela comandă muzica”. Oamenii din teritoriu vor ca în fruntea Primăriei să vină tineri necorupți.
2. Într-un an, pot fi redresate multe lucruri, chiar mai multe decât spun ceilalți candidați. Numai în câteva luni, putem elimina corupția din Primărie prin electronizarea sistemului de administrare. Acest lucru va elimina odată și pentru totdeauna transmiterea banilor în plic, pe sub masă, și resursele financiare vor ajunge în bugetul municipal. În șase luni, putem să demarăm construcția unei uzine de prelucrare a deșeurilor și multe alte lucruri.
3. Despre ce fel de fragmentare poate fi vorba, dacă în martie am fost cei care am susținut inițiativa de a înainta un candidat unic al dreptei? Când s-au început negocierile, anumite partide deja și-au nominalizat candidații. Oare au procedat corect? Nu vreau să intru în polemici și să dau nume, dar fiecare alegător știe cine sunt acești candidați. Noi am dorit să susținem un candidat comun și am sperat la o unitate din partea dreptei, dar, din păcate, fiecare și-a pus propriul interes mai presus decât cel al cetățenilor.
P.S. Precizăm că Partidul Popular nu este o formațiune politică de dreapta, iar reprezentanții săi s-au aflat uneori în relații prietenești cu forțele prorusești din R. Moldova. Și că Reghina Apostolova, candidata lui Ilan Șor, se eschivează să răspundă la întrebările jurnaliștilor.