Internațional

Ce-şi propune summitul NATO de la Lisabona

Resetarea relatiilor NATO-Rusia

Membrii Consiliului NATO-Rusia vor sprijini o revizuire comună a problemelor de securitate comune, pentru a se avansa pe Afganistan, apărarea antirachetă, contraterorism, neproliferarea armelor de distrugere în masă, răspunsul în caz de dezastru şi combaterea pirateriei.

Cooperarea NATO-Rusia se bazează pe transparenţă reciprocă, pe concentrare comună asupra ameninţărilor externe şi respect reciproc pentru principiile integrităţii teritoriale şi indivizibilităţii securităţii.

Revitalizarea NATO pentru secolul XXI

Alianţa va adopta un nou concept strategic, pentru viitorii zece ani, care va pune bazele unui NATO revitalizat, pregătit să facă faţă încercărilor secolului XXI.

Reforma din structura de comandă a NATO, agenţii şi sedii va duce la o organizare mai agilă şi eficientă.

Finanţarea, achiziţionarea şi desfăşurarea a zece capacităţi de baza este esenţială pentru a se face faţă noilor ameninţări.

Acestea includ: o capacitate de apărare antirachetă pentru protejarea teritoriilor, populaţiilor şi forţele din statele NATO, cooperarea în securitatea informatică, pentrru detectarea, prevenirea şi recuperarea după atacuri cibernetice, precum şi cooperare civil-militară pentru o abordare a crizelor, conflictelor, stabilizării şi reconstrucţiei.

Sursa: Romania Liberă

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *