Astăzi 18 Septembrie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 17:38
Abonamente

Sănătate 10 August 2020, ora 07:17

Ce ştim cert despre noul coronavirus la şase luni de la izbucnirea pandemiei. COVID-19, de 10 ori mai mortal decât virusul gripal

Marime Font

Considerat la început un virus respirator obişnuit, SARS-CoV-2 s-a dovedit a fi mult mai periculos decât fusese estimat iniţial de către specialişti. Mai ales pentru pacienţii cu boli cronice. Acum, COVID-19 are peste 30 de simptome identificate şi încă multe secrete.

„Există mult fum. Avem nevoie să ne lămurim de unde vine focul”, a rezumat prof. dr. Michael Wilson, clinician, cercetător ştiinţific în neuroştiinţe la University of California San Francisco – UCSF – cunoştinţele referitoare la noul coronavirus. Universitatea a publicat, pe 30 iulie, un articol intitulat „Noi am crezut că era doar un virus respirator. Ne-am înşelat” – care arată cum au evoluat informaţiile referitoare la infecţia cu SARS-CoV-2. Astfel, la sfârşitul lunii ianuarie, atunci când noul coronavirus şi-a făcut apariţia în spitalele din SUA – se spune în articol –, medicii ştiau că trebuie să caute trei simptome precise: febră, tuse şi respiraţie scurtă.

Dar, pe măsură ce numărul de infectări a crescut, lista simptomelor s-a tot lungit. Unii pacienţi au experimentat pierderea mirosului şi a gustului. Alţii s-au trezit cu greaţă şi diaree, cu ficatul şi rinichii distruşi. Durerile de cap, cheagurile de sânge, erupţiile cutanate, umflăturile şi infarctele au completat lista semnelor legate de infecţie, în timp ce la alte persoane infectate s-a descoperit că pot să nu aibă simptome deloc. Până în iunie, clinicienii au adunat informaţii care descriau mai mult de 30 de simptome prin care boala COVID-19 pare să se manifeste.

Loading...


Totodată, se pare că virusul are o abilitate foarte mare de a pătrunde în celulele umane din nas şi gât, iniţial, unde se înmulţeşte rapid şi de unde se răspândeşte în întregul organism. Acum, cercetători de la UCSF şi din întreaga lume încearcă să analizeze mai atent aceste date, pentru a afla cauzele principale ale bolii şi a pune cap la cap povestea acestui virus foarte deosebit.


TRANSMITEREA ASIMPTOMATICĂ, CEA MAI PERICULOASĂ

Articolul mai arată că infecţia cu SARS-CoV-2 nu pare să fie deloc o răceală şi că mai puţin de 20% dintre pacienţi ajung la spital cu semne precum durere în gât sau secreţii nazale. În primele zile, febra pare să fie simptomul cel mai prezent, alături de tusea productivă, la care se adaugă pierderea gustului şi a mirosului. Mulţi dintre cei infectaţi nu au însă niciun simptom. Sursa mai sus citată arată că 53% dintre cei infectaţi nu au avut niciodată vreun semn de boală. „Acest procent este mult mai mare decât ne aşteptam”, a mărturisit dr. Monica Gandhi, profesoară la UCSF, expertă în HIV.

Dacă s-ar face o testare în masă a celor 300 de milioane de americani – a adăugat aceasta –, cred că rata infecţiei asimptomatice ar fi undeva între 50 şi 80% din cazuri. „Milioane de oameni ar putea răspândi virusul fără ca măcar să o ştie”, a subliniat dr. Gandhi. Potrivit acesteia, transmiterea asimptomatică este călcâiul lui Ahile în eforturile de a controla pandemia, de aici şi importanţa purtării măştii de protecţie. Rata mortalităţii noului coronavirus pare să fie de 10 ori mai mare decât a virusului gripal, însă o parte însemnată a deceselor nu sunt legate de SARS-CoV-2 în sine, ci de răspunsul imun foarte puternic, observă profesorul Max Krummel. Un studiu pe care acesta l-a făcut arată că pacienţii care decedează o fac, cel mai adesea, în a 19-a zi de infecţie, după ce dezvoltă pneumonii severe.

Mulţi pacienţi cu forme grave de boală sunt obezi, diabetici şi hipertensivi, ceea ce este, iarăşi, neobişnuit, adaugă dr. Nisha Parikh, profesoară asociată la UCSF, expertă în sănătate publică, informează  adevarul.ro 
Totodată, numărul mare de pacienţi cu COVID-19 care au dezvoltat probleme cardiace – slăbiciune musculară, inflamaţii, aritmii, atacuri de cord – i-a uimit pe clinicieni. „Nu suntem obişnuiţi ca virusurile respiratorii să aibă consecinţe atât de grave şi de numeroase asupra inimii”, a spus prof. dr. Gregory Marcus, medic cardiolog.

VIRUSUL NU A SUFERIT MUTAŢII

Virusurile din familia coronavirusurilor – din care face parte SARS-CoV-2 – produc, de obicei, răceli uşoare care trec cu o medicaţie banală într-o săptămână sau mai puţin, explică dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Bucureşti. Aşa se face că, la început, a fost considerat mai puţin periculos decât era în realitate. O „simplă răceală”. Pe măsură ce au apărut date noi, s-a reevaluat situaţia şi s-a modificat comportamentul faţă de acest virus.

„Primele simptome cele mai cunoscute au fost cele uşoare, însă virusul a fost acelaşi încă de la început de când a început să producă îmbolnăviri. Doar că nu s-au cunoscut date despre el şi nici ce surprize pot apărea în urma îmbolnăvirilor, ce urmări şi ce sechele lasă boala pe care o produce infecţia cu SARS-CoV-2. Şi din acest motiv virusul a fost privit mai superficial chiar de către specialişti”, mai spune dr. Emilian Imbri.

Dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş” din Bucureşti, adaugă că, potrivit datelor actuale, 80% din formele de COVID-19 sunt asimptomatice şi uşoare şi 20% sunt forme medii – din care 5%, pacienţi cu forme critice. „Formele medii şi severe apar cu o mare probabilitate la cei care au factori de risc – boli cronice, vârstă, sarcină. Nu există nicio dovadă ştiinţifică acum care să spună că virusul a devenit mai agresiv sau că şi-a modificat agresivitatea avută la început. Doar am aflat mai multe lucruri despre el”, completează dr. Adrian Marinescu.

„NU MAI PARE O BANALĂ RĂCEALĂ CÂND EVALUEZI SECHELELE”

„COVID-19 poate părea o banală răceală dacă manifestările sunt respiratorii, dar nu mai pare o banală răceală în momentul în care apar tulburările digestive, respiratorii severe, neurologice şi când evaluezi sechelele şi constaţi cât de mult îţi trebuie să poţi recupera din aceste sechele cu care rămân şi tinerii, şi bătrânii care scapă cu viaţă. Pentru că scapă cu viaţă suficienţi, nu putem spune că virusul omoară tot ce-i iese în cale”, atrage atenţia dr. Emilian Imbri.

Bine ar fi să înţelegem să rămânem precauţi pentru că noul coronavirus nu şi-a dezvăluit încă toate secretele. „De ce cred că virusul mai poate crea surprize? Pentru că, deocamdată, în România, în câteva locuri s-au făcut autopsii generate de acest virus. La fel şi în străinătate. În străinătate, n-au mai avut timp, a fost furia aceea de început când morţii erau băgaţi în saci, duşi în gropi comune, în cimitir sau arşi. Acesta a fost adevărul şi nu s-a ascuns. Rezultatul de la autopsii ar putea să mai arate multe, multe surprize. Ultima informaţie pe care o am de la prof. dr. Emanoil Ceauşu, şi pe care şi dânsul a preluat-o dintr-o lucrare de specialitate, este că pe fibra musculară cardiacă virusul produce nişte modificări – senzaţia este că o secţionează – ceea ce este îngrozitor şi explică de ce unii pacienţi cad seceraţi de infarct, lăsând la o parte faptul că determină apariţia trombozelor care pot duce la infarcte cardiace, cerebrale sau mezenterice. Foarte puţini au avut curajul să facă autopsii şi-i înţeleg deoarece pentru a deschide calota craniană se foloseşte o aparatură care împrăştie în aer nişte particule atât de fine care trec prin orice fel de mască. Nu rişti! Particulele nu trec prin costumele acelea împotriva Ebola, într-adevăr, dar câţi au aşa ceva?”, adaugă medicul.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 17:38

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Alegeri 2020 / Andrian Candu a fost „eliminat” din cursa electorală

Andrian Candu nu a fost înregistrat în calitate de candidat la alegerile prezidențiale din partea partidului Pro Moldova. Împotriva înregistrării acestuia au votat 5 membri ai CEC. Alții 2 s-au abținut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 14:08

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană și-a asigurat 300 de milioane de doze din vaccinul Sanofi-GSK

Uniunea Europeană a convenit achiziționarea unui potențial vaccin anti-covid cu Sanofi și GSK în al doilea astfel de acord pentru asigurarea de astfel de doze, în condițiile în care se apropie termenul limită pentru înscrierea în programul de achiziționare de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:15

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală

Socialistul Corneliu Furculiță recunoaște că în „marea” Uniune Sovietică veceurile din curtea școlii erau într-o stare catastrofală Foto: simbol

Corneliu Furculiță lasă să se înțeleagă că WC-urile din timpul URSS erau într-o stare deplorabilă. Deputatul PSRM a învătat la școala din satul Sadova, actualul raion Călărași pe care a terminat-o în anul 1986. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 09:04

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Moldova (n-)are viitor?! / În doar patru ani populația a SCĂZUT cu 170 de mii de oameni. Doar anul trecut au plecat 40 de mii de cetățeni apți de muncă, iar asta este aproape egal cu populația unui raion

Tinerii continuă să plece în număr mare din Moldova, iar motivele principale ale acestei decizii sunt șomajul, salariile mici și incertitudinea.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 08:37

alegeri 2020 Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Alexandru Tănase comentează circulara expediată de CEC: „Nu are NICIO VALOARE juridică. E o pierdere de timp”

Circulara Comisiei Electorale Centrale (CEC), care interzice partidelor să finanțeze campaniile candidaților înaintați, nu are valoare juridică. Asta a declarat Alexandru Tănase, ex-președintele Curții Constituționale în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 07:28

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Suspiciune de fraudă la vaccinul rusesc / Forbes: Au fabricat rușii date despre producerea vaccinului lor Covid-19?

Săptămâna trecută, o echipă de oameni de știință ruși a publicat rezultatele primelor două faze a procesului de fabricare a unui nou vaccin anti-Covid-19 dezvoltat în Rusia care ridică mai multe semne de întrebare și care a atras atenția mai multor oameni de...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 18 Septembrie 2020, ora: 04:25

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

(REȚETA ZILEI) Mâncare de gutui cu pui

Asocierea dintre fructe şi carne este una ingeniosă. Încearcă această reţetă, cu siguranţă o vei repeta.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Septembrie 2020, ora: 01:58

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. Oboseala se resimte la final de săptămână

Horoscop 18 septembrie 2020. După o săptămână plină cu activități de tot felul, în sfârșit a venit timpul pentru o binemeritată odihnă. Oboseala se resimte din plin, iar nevoia de pauză este tot mai acută. Dintre toate zodiile, cei mai fresh sunt nativii în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Septembrie 2020, ora: 01:47

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

„Vrei să bei cu 5 lei?” Un bărbat din Bălți vinde printre gard alcool contrafăcut / VIDEO

De-i cald, de plouă, de bate vântul, alcoolul ieftin și fără acte de proveninență se vinde ca pâinea caldă într-o curte din orașul Bălți. Un bărbat și-a făcut un punct de comercializare a alcoolului contrafăcut chiar după gard. 100 de grame de vodcă sunt...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 18 Septembrie 2020, ora: 00:50

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Prognoza METEO. Schimbări radicale: temperaturile scad brusc

Pentru astăzi meteorologii prevăd maxime de +26..+29 de grade Celsius în nord, +27..+30 de grade în centru și +28..+31 de grade în sud.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 17 Septembrie 2020, ora: 12:49

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

VIDEO: Cum sunt făcute conservele de TON - Mai mănânci după ce vezi asta?

 Te-ai întrebat vreodată cum sunt fabricate conservele de ton? Acum poți vedea imagini rare dintr-o fabrică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:45

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor

Tariful la gaz ar urma să scadă cu exact o lună înainte de turul 1 al alegerilor Foto: simbol

Consumatorii vor plăti mai puțin pentru gazele naturale începând cu luna viitoare. Întreprinderea Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să reducă tarifele la combustibilul albastru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:40

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

„Zâmbește, e gratis” i-a câștigat pe Stamate și Nagacevschi, în toate instanțele naționale. Dumitru Țîra: „Le mulțumesc pentru această experiență”

Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție (CSJ), examinând recursul Ministerului Justiției la cererea de chemare în judecată depusă de Dumitru Țîra cu privire la contestarea unui act administrativ al instituției, l-a declarat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Septembrie 2020, ora: 12:36

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

FOTO. O toaletă dintr-o şcoală din R. Moldova, inaugurată cu tăierea panglicii roşii. Oficialii au fost întâlniţi cu pâine şi sare

Deschiderea unui grup sanitar în Gimnaziul din satul Hiliuţi, raionul Râşcani, a devenit prilej pentru câţiva oficiali de a tăia panglica roşie cu această ocazie. La inaugurarea WC-ului au participat primarul satului, Alexandru Sandu, deputatul socialist Vladimir...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)