Ce trebuie să ştim despre nivelul colesterolului
Restul de 75% din colesterol este produs de ficat şi este esenţial pentru menţinerea sănătăţii tale.
Colesterolul „rău”
Cea mai mare parte din colesterolul din sânge este purtată de lipoproteine cu densitate scăzută (LDL). Acest colesterol este considerat „rău” deoarece, în combinaţie cu alte substanţe, poate duce la blocarea arterelor.
O dietă bogată în grăsimi saturate (carne grasă, prăjeli, sosuri, maioneze, produse de patiserie) nu va face altceva decât să crească şi mai mult nivelul colesterolului.
Colesterolul „bun”
O treime din colesterolul din organismul tău este purtat de lipoproteinele cu densitate înaltă (HDL). I se spune colesterol „bun”, deoarece ajută la îndepărtarea celui „rău” şi previne depunerea acestuia pe pereţii arterelor.
Cu cât nivelul de HDL este mai ridicat, cu atât vei fi mai sănătoasă şi vei avea şanse mai puţine de a suferi de boli cardiace. Este recomandat să incluzi în dieta zilnică alimente bogate în grăsimi nesaturate. Acestea se găsesc, în general, în uleiurile vegetale, avocado, nuci şi seminţe oleaginoase.
Acizii esenţiali Omega 3 şi Omega 6 sunt necesari pentru o alimentaţie sănătoasă, însă ei nu se pot sintetiza singuri, astfel că, vrei-nu vrei, te loveşti şi de grăsimile saturate.
Colesterolul din copilărie
Unele studii arată că nivelul de colesterol din sânge poate creşte încă din copilărie, fapt ce duce mai târziu la dezvoltarea arterosclerozei sau a unor boli cardiace. Tocmai de aceea nu este recomandat consumul de alimente nesănătoase în timpul creşterii. Produsele fast-food şi cele de patiserie îi atrag pe copii, dar le pot face rău mai târziu.
Factori ce pot creşte nivelul de colesterol
+ Fumatul poate fi una dintre cauzele creşterii nivelului de colesterol. Studiile arată că, dacă te laşi de fumat, nivelul colesterolului poate scădea cu până la 10%.
+ Sedentarismul este o altă cauză posibilă care duce la creşterea colesterolului. Este recomandat să practici exerciţii fizice în mod regulat. Acestea vor pune sângele în mişcare, vei fi mai dinamică şi mai sănătoasă.
+ Înaintarea în vârstă creşte riscul de a avea un nivel ridicat de colesterol în sânge, dar acest factor este incontrolabil. După depăşirea vârstei de 20 de ani, nivelul colesterolului începe să crească, în mod natural.
+ Greutatea în exces favorizează micşorarea colesterolului bun (HDL) din sânge, deoarece organismul stochează prea multe calorii şi trigliceride.
+ Stresul îţi afectează stilul de viaţă şi, într-o anumită măsură, poate favoriza creşterea nivelului de colesterol. Când eşti nervoasă sau agitată, ai tendinţa de a consuma dulciuri sau mâncăruri bogate în grăsimi, iar hormonii de stres favorizează producerea de colesterol.
Nivelul optim de colesterol
În cazul unui adult, un nivel bun de colesterol este mai mic de 200 mg/dl. Între 200 şi 239 mg/dl se considera că este un nivel la limită al colesterolului, iar ce depăşeşte 240 mg/dl deja înseamnă colesterol peste limită.
Avertizare, testează-ţi nivelul de colesterol
Este indicat să-ţi testezi nivelul de colesterol o dată la cinci ani. Testul este asemănător oricărei alte analize a sângelui.
(M. T.)
www.culinar.md
Timpul Suplimentul Femeia