Actualitate

Ce va avansa procesul de reglementare transnistreană și va îmbunătăți viața oamenilor

Este a treia sa vizită timp de trei luni, care succede vizita Președintelui în exercițiu al OSCE, ministrul de externe al Austriei Sebastian Kurz, de la începutul lunii februarie.

În conformitate cu Declarația Consiliului Ministerial de la Hamburg din decembrie 2016, Heim a chemat părțile să se concentreze pe menținerea unui dialog constructiv, orientat spre rezultate, atât la nivelul „1+1”, cât și la nivelul grupurilor de lucru, în vederea finalizării măsurilor de consolidare a încrederii ce se conțin în pachetul din opt puncte. Acestea sunt cele patru acorduri restante din Protocolul de la Berlin din iunie 2016 plus subiectele ce țin de școlile cu predare în grafie latină, terenurile agricole din raionul Dubăsari, libertatea de circulație a persoanelor, bunurilor și serviciilor, precum și podul Gura Bîcului – Bîcioc.

„Acest pachet din opt puncte reprezintă o oportunitate reală pentru părți să demonstreze că au hotărâre și disciplină pentru a aduce schimbări concrete în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri”, a spus Heim. „În acest moment, un pic de voință politică ar putea conta foarte mult în obținerea progreselor tangibile în procesul de reglementare, rezultând în îmbunătățirea imediată a calității vieții oamenilor”.

În acest scop, Reprezentantul Special a transmis sprijinul unanim al partenerilor internaționali pentru desfășurarea în Bavaria până la mijlocul lunii mai a unei conferințe informale pentru măsurile de consolidare a încrederii. El a menționat că, conferința ar fi o oportunitate de a ajuta părțile în timp ce lucrează asupra realizării pachetului din opt puncte, care ar avansa procesul de reglementare prin crearea condițiilor necesare pentru următoarea rundă de negocieri substanțiale în formatul „5+2”, în conformitate cu angajamentul din Declarația Ministerială de la Hamburg.

„Acum este momentul ca părțile să-și asume în deplinătate angajamentele deja luate și să le urmeze”, a spus Heim. „De aceea am reiterat apelul Președintelui OSCE către autoritățile moldovene să elaboreze rapid o politică și o viziune privind un statut special pentru Transnistria în cadrul Republicii Moldova, precum și să aloce resurse în acest scop”.

La negocierile în formatul „5+2” participă reprezentanți ai părților, mediatorilor și observatorilor – Moldova, Transnistria, OSCE, Federația Rusă, Ucraina, Statele Unite și Uniunea Europeană. Scopul formatului „5+2” este de a elabora parametrii pentru o soluționare cuprinzătoare, bazată pe suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova în hotarele ei recunoscute pe plan internațional, cu un statut special pentru Transnistria. Acest obiectiv a fost reconfirmat de către toate cele 57 state participante ale OSCE pe 9 decembrie 2016, la Hamburg, în Declarația Consiliului Ministerial cu privire la negocierile în procesul de reglementare transnistreană. 

interlic.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *