Actualitate

Cea mai mare operaţiune de spălare a banilor prin băncile moldovenești: De la 20 la 46 de miliarde de dolari

Potrivit cotidianului rus, Kommersant, Grigoriev ar făcut parte dintr-o grupare de 500 de persoane, care au falimentat bănci şi companii din Rusia şi ar fi organizat operaţunea de spălare a circa 46 de miliarde de dolari prin Moldova şi ţările baltice.

Astfel prin aşa-zisa schemă moldovenească ar fi fost spălaţi de două ori şi ceva mai mulţi bani decât se credea la început.După ce a fost reţinut, anchetatorii l-au întrebat pe Grigoriev dacă nu vrea să returneze de bună voie banii. Acesta a spus că nu are niciun ban. A doua zi însă era gata să plătească o cauţiune de 105 milioane de ruble (1,6 milioane de dolari), care coincide cu valoarea prejudiciului. Instanţa însă a respins cererea şi a decis să-l pună în arest pentru 60 de zile, scrie kommersant.ru.

Potrivit unei investigaţii realizate de RISE Moldova în colaborare cu OCCRP, Grigoriev controla 16,35 % din acțiunile băncii Russkiy Zemelniy Bank, o instituție financiară care, în perioada 2012-2014, a transferat prin intermediul Moldindconbank-ului cel puţin 152,5 miliarde de ruble (aproximativ 5 miliarde de dolari la cursul de schimb din acea perioadă).

La Russkiy Zemelniy Bank, Grigoriev și-a adus propria echipa de manageri, din care a făcut parte și Igor Putin, vărul președintelui rus, membru în consiliul băncii până în 2014.

Igor Putin și Aleksandr Grigoriev sunt legați prin mai multe combinații. Putin a fost membru al consiliului ”SU-888” o companie de construcții în care Grigoriev este acționar majoritar. De asemenea, el a fost în consiliul ”Promsberbank”, o bancă mică din regiunea Moscovei,în același timp când Grigoriev a fost acolo acționar.

Din informațiile obținute de RISE Moldova de la Poliția de Frontieră, rezultă că Grigoriev a vizitat Moldova de două ori: pe 29 mai 2014 și pe 24 iunie 2014

sursa: mold-street.com


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *