Sănătate

Ceaiul fierbinte comportă riscuri

Potrivit unui studiu iranian, băuturile mai fierbinţi de 65-69 de grade Celsius dublează riscul de a dezvolta cancer de esofag, iar cele cu o temperatură care depăşeşte 70 de grade Celsius şi peste creşte acest risc de opt ori, se arată în studiul publicat de British Medical Journal. Băuturile fierbinţi produc o inflamaţie a mucoasei care tapetează esofagul, iar această inflamaţie favorizează dezvoltarea celulelor anormale care produc cancerul, au explicat medicii. Ar trebui să bem ceaiul şi cafeaua la cel mult 65 de grade Celsius, spun specialiştii. O băutură ajunge la această temperatură dacă este lăsată cel puţin cinci minute la răcit după ce a fost luată de pe foc.

Observaţia cercetătorilor iranieni oferă o explicaţie pentru frecvenţa ridicată a cancerului de esofag în ţările din Orientul Mijlociu şi în toate celelalte ţări în care consumul de ceai fierbinte este o tradiţie. Pentru studiu, cercetătorii au urmărit obiceiurile populaţiei din provincia Golestan, situată în nordul Iranului, unde frecvenţa cancerului esofagian este printre cele mai ridicate din lume. Locuitorii acestei provincii nu sunt nici mari consumatori de alcool, nici fumători înrăiţi, însă au ceva în comun: cu toţii beau ceai fierbinte. În medie, fiecare dintre ei bea peste un litru de ceai negru pe zi, dar nu cantitatea este relevantă, spun oamenii de ştiinţă, ci temperatura lui.
 
Timpul Supliementul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *