Ceban cere Parlamentului să voteze o lege a descentralizării. Tăcea mâlc când la putere erau socialiștii
Nu a cerut până acum socialiştilor descentralizarea administraţiilor publice locale, dar acum se grăbeşte să o ceară noului Parlament. Primarul Chişinăului cere deputaţilor să voteze, cât mai curând, o lege în baza declaraţiei publice elaborată de Congresul Autorităţile Locale prin care primăriile vor obţine autonomie şi bani din taxe, prin reducerea controlului de la centru.
Primarul general Ion Ceban a spus că nu mai vrea ca activitatea lui să depinde de parlament şi guvern şi a dat dispozitie să fie pregătite toate documentele necesare pentru obţinerea autonomiei și descentralizarea Administrațiilor Publice Locale.
ION CEBAN, primar general Chişinău: A mai trecut o etapă din ceea ce înseamnă alegeri şi campanie electorală. Am văzut rezultatele, am făcut concluzii şi noi cu Dvs. Pentru că a devenit mai clar ce se va întâmpla în perioada următoare, rog colegii mei să pregătescă toate documente necesare.
Primarul nu a fost deranjat de preşedinţie, guvern sau parlament, atâta timp cât au fost conduse de socialişti. Deşi Preşedintele nu are nicio treabă cu administraţia locală, Ceban se întâlnea săptămânal cu Igor Dodon, motivind că discută problemele Chişinău. În ziarele de campanie, acţiunile primăriei Chişinău au fost prezentate drept reuşitele PSRM. Acum însă, s-a întors roata.
ION CEBAN, primar general Chişinău: Nu vreau ca politicienii să vină să ducă iar primărie să rămânem cu aceleaşi probleme. În parlamentul Republicii Moldova să fie votate cât mai rapid, de dorit chiar în această legislatură, până pleacă deputaţaţii în vacanţă.
Pe 26 mai, Congresul Autorităţilor Locale a lansat un apel către toţi concurenţii electorali şi partide, prin care au cerut recunoaşterea descentralizării şi măsuri concrete pentru consolidarea autonomiei locale în Republica Moldova. Documentul conţine un şir de măsuri care ar permite primărilor să devină mai indepedente. Printre acestea sunt:
– Alocarea directă în bugetele locale a impozitului din venitul persoanelor juridice, colectat în teritoriul respective, în volum de cel puțin 10% pentru bugetele municipiilor Chișinău și Bălți; cel puțin 15% şi 50% pentru bugetele orașelor și satelor.
– Asigurarea dreptului APL la politici proprii de cadre și remunerare.
– Reducerea controlului administrativ, judiciar și politic asupra APL.
tvrmoldova.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!