Moldova

CEC va decide azi dacă batjocura la adresa diasporei va rămâne în vigoare

„Se propune ca hotărârea CEC din 5 iunie să fie modificată. Nu văd niciun impediment ca să votăm acest proiect, mai ales că există și acoperire financiară din partea Guvernului”, a declarat Dumitru Pavel, membru CEC.

Un alt membru a propus amânarea ședinței pentru ca mai mulți membri CEC să poată fi prezenți la ședință.

Propunerea a fost susținută de majoritatea membrilor prezenți, astfel acest subiect urmează să fie aprobat mâine, 8 iunie.

Menționăm că în aceste momente sute de protestatari manifestează în fața CEC, în urma deciziei de a deschide doar 139 de secții de votare în diaspora.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a adoptat pe 5 iunie decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie vor fi deschise doar 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene a cerut 190 de secții de votare.

Deși proiectul inițial presupunea deschiderea a 162 secții de votare, propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la algerile prezidențiale. Lebedinschi a insistat pe această cifră chiar dacă colegii săi i-au reamintit că la alegerile prezidențiale mulți cetățeni din diasporă nu au reușit să-și exercite dreptul la vot din cauza numărului mare de alegători și din motiv că la multe secții au fost epuizate buletinele de vot.

În schimb, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis în cadrul aceleiași ședințe organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *