CEDO va examina cauza profesorilor români din stânga Nistrului
Reclamanţii sunt profesori, angajați, elevi și părinți din patru școli cu predare în grafia latină, din regiunea transnistreană: Liceul Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol; Liceul Teoretic “Mihai Eminescu” din Dubăsari; Liceul Teoretic “Ștefan cel Mare și Sfânt” din Grigoriopol și Gimnaziul din s. Corjova, r-nul Dubăsari.
După pronunțarea de către CtEDO, a Hotărârii pe cauza Catan și alții, în octombrie 2012, situația școlilor cu predare în grafia latină din regiunea transnistreană nu s-a îmbunătățit. Mai mult ca atât, administrația locală a continuat aplicarea presiunilor administrative și financiare asupra instituțiilor și hărțuirea psihologică a profesorilor și elevilor.
Trei dintre reclamanți consideră că le-a fost violat dreptul la libertate și siguranță, ca urmare a reținerii lor, în februarie 2014, când directorul, contabilul și șoferul Liceului Teoretic “Lucian Blaga” din Tiraspol au fost învinuiți că au săvârșit contrabandă cu mijloace bănești.
Totodată reclamanții au invocat violarea dreptului la respectarea vieții private și de familie, ca urmare a interdicțiilor de utilizare a limbii române, în baza alfabetului latin. Astfel, potrivit reclamanților, art. 8 al Convenției include dreptul la recunoașterea limbii, drept o parte a identității etnice și culturale. Limba este un mijloc esențial al interacțiunii sociale și a dezvoltării identității personale, iar impunerea unei grafii străine are drept scop, în acest caz, forțarea adoptării unei alte identități lingvistice și culturale.
Un alt aspect invocat de către reclamanți, care ocupă funcții de administrare, este violarea art. 8 sub aspectul verificării corespondenței și înregistării convorbirilor telefonice.
Reclamanții sunt reprezentați de către avocaţi și juriști din cadrul Asociației Promo-LEX.
De asemenea, CtEDO a comunicat cauza Gheorghe Bobeico și alții c. R. Moldova și Rusia (Dosar nr. 30003/04), reclamanții sunt profesori și elevi ai gimnaziului internat din Tighina.
Amintim că pe 19 octombrie 2012, CEDO a recunoscut violarea dreptului la educație de către Federația Rusă a copiilor care studiază în școlile cu predare în limba română și a obligat Rusia să plătească prejudicii morale în valoare de 1,2 milioane de euro. Federația Rusă încă nu și-a onorat obligațiile.
Timpul.md
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!