CSI / Rusia

Cel mai bun om de știință în rachete spațiale din Rusia a ajuns în spital. Savantul a suferit un șoc după prăbușirea sondei pe Lună

Mihail Marov, un om de știință și astronom rus de top, a fost spitalizat după ce a aflat că prima misiune lunară post-sovietică a Rusiei a eșuat când sonda spațială Luna-25 s-a prăbușit pe Lună în weekend.

Academicianul Marov, în vârstă de 90 de ani, una dintre figurile de frunte din programul spațial sovietic, a spus că a ajuns în spital după ce a auzit despre misiunea eșuată. El a declarat duminică, 20 august, ziarului de afaceri rus RBC, că expedițiile lunare sunt opera lui.

Naveta spațială fără pilot Luna-25, care trebuia să aterizeze luni, 21 august, la Polul Sud al Lunii, a scăpat de sub control și s-a prăbușit pe suprafața Lunii . Agenția spațială a Rusiei, Roscosmos, a declarat că a pierdut contactul cu nava spațială sâmbătă. Expediția a fost prima din Rusia din 1976, înainte de prăbușirea Uniunii Sovietice.

„Este trist că nu a fost posibilă aterizarea aparatului”, a spus Marov. „Pentru mine, poate, a fost ultima speranță de a vedea renașterea programului nostru lunar”.

De asemenea, Marov a declarat pentru RBC că se află sub supravegherea medicilor de la Spitalul Clinic Central situat în apropiere de Kremlin din Moscova. De asemenea, el a cerut autorităților să nu tacă cu privire la motivele prăbușirii navetei spațiale, spunând că problema ar trebui discutată.

Omul de știință a jucat un rol principal în dezvoltarea și implementarea programului sovietic de explorare a spațiului și a sistemului solar și a fost implicat în primele explorări ale planatelor Marte și Venus.

Luna-25 a fost lansată pe 11 august, la ora 2 dimineața, ora Moscovei, din Cosmodromul Vostok, un aerodrom spațial rusesc din regiunea Amur, la aproximativ 5.550 de kilometri est de Moscova.

Potrivit NASA, misiunea avea două obiective științifice principale: studierea compoziției regolitului polar și studierea componentelor plasmei și prafului din exosfera polară lunară. Era de așteptat să funcționeze pe suprafața lunară, studiind regolitul de suprafață, praful și particulele exosferice, timp de un an.

Konstantin Sonin, un economist de origine rusă de la Universitatea din Chicago, într-o postare pe X, fost Twitter, a descris misiunea drept „proiectul de vanitate” al lui Vladimir Putin, pe fondul represiunii constante a oamenilor de știință.

Sursa: Ziare.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *