Actualitate

Cel mai grav lucru din istorie – sunt durerile fantome ale fostelor imperii

 Acum, problema catalană l-a ajuns din urmă pe premierul de stânga Pedro Sanchez. Este destul de clar de ce – Sanchez, spre deosebire de Rahoy, este pregătit pentru dialog cu politicienii catalani – dar nu și pentru dialogul referitor la independența Cataloniei. Dar, un altfel de dialog nu este interesant pentru catalani. Prin urmare, în Spania vor avea loc alegeri parlamentare anticipate – care nu vor rezolva problema dată.

Spania intră într-o perioadă de criză prelungită, care ar putea dura ani în șir. Formula acestei crize este simplă: majoritatea spaniolilor votează pentru partidele politice care pledează pentru păstrarea integrității teritoriale a regatului, iar majoritatea catalanilor sunt în favoarea independenței Cataloniei. Nu pur și simplu a Catalonia – ci a Republicii Catalonia.


Î
În mod firesc, Spania sa întors în anii 30 ai secolului trecut, la conflictul dintre spanioli și catalani, monarhiști și republicani. Atunci, acest conflict a condus la războiul civil și la decenii de dictatură a generalului Franco. Astăzi există o șansă pentru o coexistență relativ pașnică a adversarilor, iar conflictul poate dispărea doar dacă Madridul va fi de acord cu independența Cataloniei sau dacă Barcelona renunța la această idee. Un compromis ar fi – organizarea unui referendum legitim asupra independenței Cataloniei, însă ambele părți se vor teme de posibilele sale rezultate.

Nimeni nu poate spune cât timp va dura această situație. Acum o sută de ani, când în Marea Britanie a decis să împartă insula Irlandei, puțini puteau presupune că urmările acestei secționări, vor da bătăi de cap britanicilor și irlandezilor până în prezent: vor diviza locuitorii insulei, generând războiul civil irlandez și teroarea din Ulster și vor transforma Brexitul într-o test dureros de rezistență a întregii țări țării. Sfârșitul acestor procese nu se vede.

Toate acestea se întâmplă deoarece, unul dintre cele mai grave lucru din istorie – sunt durerile fantome ale fostelor imperii. Ucrainenii o cunosc acest lucru din experiența lor.

Vitaly Portnikov

Puteţi urmări ştirile Timpul.md şi pe Google News!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.