CELE MAI IMPORTANTE EVENIMENTE din ședința Parlamentului

Amenzile au fost stabilite prin completări la Codul Contravenţional. Sancţiuni sunt prevăzute şi pentru persoanele cu funcţie de răspundere care vor evita să ofere informaţiile solicitate de către auditorii Curţii de Conturi.
Unul din autorii proiectului, liberal-democratul Veaceslav Ioniţă, a spus că acesta vine să responsabilizeze managerii în gestionarea mijloacelor publice, precum şi să asigure o eficienţă sporită a activităţilor de audit.
Proiectul nu a fost susţinut de către deputaţii comunişti. Artur Reşetnicov a declarat că recomandările, prescripţiile, cerinţele nu au caracter obligatoriu, de aceea nu pot fi aplicate sancţiuni.
(UPDATE 16.02) Legislativul a numit astăzi în funcţie trei judecători la Curtea Supremă de Justiţie. Cu susţinerea majorităţii parlamentare, au fost numiţi în funcţia de judecători ai CSJ Dumitru Mardari, Oleg Sternioală şi Ion Guzun. Cei trei candidaţi au fost
selectaţi în baza unui concurs special. Tot astăzi, deputaţii au acceptat demisia din funcţia de judecător la CSJ a lui
Andrei Harghel.
(UPDATE 15.06) Secera şi ciocanu este înregistrată ca marcă comercială în Republica Moldova. Informaţia a fost confirmată de către directoarea Agenţiei de Stat pentru Proprietate Intelectuală (AGPI), Lilia Bolocan, în timp ce prezenta proiectul de lege privind AGPI.
Directoarea a răspuns la întrebarea deputatului PLDM Petru Ştirbate, care era interesat dacă simbolurile comuniste reprezintă proprietate intelectuală. Răspunsul Liliei Bolocan a stârnit hohote de râs în Parlament, titrează publika.md.
(UPDATE 13.50) Nici nu au reușit bine să revină din pauză, că deputații au luat din nou pauză. Asta după ce comuniștii au acuzat că în apropiere de sectorul lor au depistat un microfon lipit cu bandă adezivă care înregistra si transmitea în direct toate convorbirile lor. În urma unor dispute, președintele Parlamentului a oferit o pauza de 20 de minute.
(UPDATE 13.20) Legislativul a modificat Legea fondului ariilor naturale protejate de stat. Prin urmare în preajma clădirii Parlamentului vor fi sădiți brazi argintii și molizi. Anterior aici erau sădiți arbori de specie Duglas care au fost deteriorați în timpul evenimentelor din 7 aprilie 2009, susțin deputații.
Pentru că, la moment, în R. Moldova nu există material săditori de arbori Duglas, autoritățile au decis să-i înlocuiască cu arbori de brad argintiu sau molid înțepător.
(UPDATE 10.45) După ce ieri, deputații au renunțat la sistemul electronic de vot și au votat prin ridicarea mâinii, astăzi aceștia au cerut să fie instalate microfoanele numerotate de la care aceștia au cuvântul pentru întrebări sau de procedură. Asta după ce a apărut o problemă tehnică la microfoanele din fața deputaților.
"Haideți să instalăm pe coridoare microfoanele din sala palatului republicii, până se rezolvă problema. Atunci știam cine și când vorbește", a spus comunistul Eduard Mușuc.
(UPDATE 10. 35) Deputații Partidului Liberal sunt nemulțumiți că cei din conducerea Parlamentului au permis deputaților reprezentanți ai Partidului Liberal Reformator să redenumească fracțiunea PL din Parlament.
Speakerul Igor Corman a precizat că normale legale nu au fost încălcate. Nemulțumit de răspunsul primit și de faptul că nu i se oferă cuvântul, președintele PL Mihai Ghimpu a ieșit să tribuna centrală și a cerut în mod imperativ să i se permită să facă o declarație. În urma unor dispute cu președintele Parlamentului, Igor Corman a anunțat o pauză, iar Mihai Ghimpu a venit cu o declarație pentru presă.
„Atitudinea față de presă și față de democrație este clară. Încălcarea gravă a Constituției, a Regulamentului Parlamentului și a legii cu privire la partidele politice. Vreau să vă spun că ceea ce a anunțat dl președinte că decizia a fost luată în baza deciziei prezentate de Directia juridică. fracțiunile se constituie, că reprezintă deputații și nu partidele politice. Dar cum ajungi în Parlament? Dacă nu în calitate de partide. fracțiunea se constituie în termen de 10 zile. Și ei au decis să redenumească fracțiunea PL în PLR”, a specificat deputatul Ghimpu.
Fracținea Partidului Liberal a fost redenumită în fracțiunea Partidului Liberal Reformator. Decizia a fost luată în cadrul unei ședințe a fracțiunii, cu votul deputaților din grupul Hadârcă.
(UPDATE 10.30) Comuniștii nu cedează. După ce ieri aceștia au cerut ca jurnaliștilor să li se ofere condiții mai bune pentru a-și exercita munca, astăzi, 14 februarie, Grigore Petrenco a cerut insistent ca jurnaliștii să fie invitați în sală, deoarece sunt locuri libere.
În replică, președintele Parlamentului, Igor Corman a spus că a discutat ieri cu președintele Comisie parlamentare cultură, educaţie, cercetare, tineret, sport şi mass-media, Chiril Lucinschi pentru a vedea care sunt problemele în acest sens. "Mass-media va avea toate condițiile pentru a reflecta adecvat activitatea Parlamentului", a spus Corman.
(UPDATE 10.10) Panoul cu drapelul de stat, plasat pe peretele din sala de ședințe a Parlamentului a fost demontat. "După ce ieri Parlamentul a desfășurat ședința plenara sub un drapel (principalul drapel al statului) neautentic, batjocorind unul dintre principalele simboluri ale statului, cu protecție Constitutionala, astăzi, la insistentele deputatilor PL, drapelul "impostor" a fost demontat", scrie deputatul PL, Valeriu Munteanu pe un site de socializare.
Asta după ce ieri, Deputatul Mihai Godea cerea să fie scos de pe peretele din sală panoul, invocând că nu au fost respectate culorile.
"Este o blasfemie. Dacă nu îl luăm de pe perete, înseamnă că nu respectăm ce scrie în Constituție. Articolele spun clar că arborarea unui drapel neutentic se pedepsește".
În replică, președintele Parlamentului a spus că celor care au muncit pentru renovarea clădirii ar trebui să li se mulțumească, și nu să fie criticați de la microfon.
(Știre inițială) Deputații se întrunesc, astăzi, 14 februarie, în sedință. Prin urmare, la ora 10.00 aleșii poporului sunt așteptați în clădirea Parlamentului, proaspăt renovată. Pe ordinea de zi a ședinței, sunt incluse 15 proiecte de lege.
Parlamentarii se vor pronunța cu privire la Proiectul legii cu privire la Agenția de Stat pentru Proprietatea Intelectuală, Proiectul hotărîrii privind abrogarea unor hotărîri ale Parlamentului, Proiectul legii pentru modificarea și completarea unor acte legislative (Codul fiscal – art.7, 90’1, 103, ș.a.; Legea cu privire la întreprinderea de stat – art.7, 13’1; ș.a.) , Proiectul hotărîrii privind eliberarea din funcție a unui judecător al Curții Supreme de Justiție, Proiectul hotărîrii privind numirea în funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, Proiectul hotărîrii privind încetarea calității de membru al Comisiei Electorale Centrale.
Deputații vor analiza și Proiectul hotărârii privind desemnarea unui membru al Comisiei Electorale Centrale.
sursa: timpul.md (TTM)