Cele şapte minuni ale comuniştilor moldoveni (III)
Comuniştii au tupeul să critice actuala guvernare chiar şi pentru datoria externă astronomică de 4,3 mlrd. USD pe care o avea RM la sfârşitul lui septembrie 2009, când moldovenii au scăpat de bolşevici. De parcă nu ei au lăsat-o moştenire nepoţilor noştri (căci la ai lor, la naştere, le pun în scutece primul milion de euro).
La acest subiect m-am referit cu detalii în articolul „Datoria externă de pe obrazul comuniştilor”, publicat pe 6 martie 2009, în care am arătat dezastrul din domeniu, provocat de comunişti în aproape nouă ani de zile cât s-au aflat la putere… Şi totuşi, ar fi ceva de adăugat: RM a fost lăsată în paraginile datoriilor externe de miliarde, iar populaţia – într-o sărăcie fără limită, la nivel de subzistenţă, în timp ce veniturile clanurilor neokominterniste de la noi şi ale unora din străinătate – dar tot pe spatele moldovenilor – au atins sume de milioane şi chiar de miliarde de dolari.
Ni s-a părut curioasă, dar şi interesantă, coincidenţa următoarelor două sume:
Datoria externă a RM, de 4,3 mlrd. USD (circa ¾ din PIB), rămasă după aproape nouă ani de tristă guvernare comunistă, era, acum şase luni, egală cu averea clanului Voronin acumulată frunţii în perioada guvernării lor! Asta, dacă ar fi să credem doar datelor minime strecurate în presa independentă de la noi, cu trimitere la cea internaţională, pentru că realitatea este mult mai sinistră… Nu exclud că ne-economiştii PCRM ar putea pune la îndoială constatarea de mai sus, că doar guvernele sunt direct responsabile de datoriile sectorului public, contractate de ele. Dar, în asemenea caz, şi alegătorii ar trebui să ştie cum şi de ce s-a ajuns, în nouă ani, la cea mai înaltă cotă a datoriei externe în istoria RM, care sunt deciziile „istorice” şi cine a împins sau a „stimulat” economia naţională să între în aceste datorii astronomice? Aceşti datornici privaţi vor putea vreodată achita datoriile respective şi nu vor fi nevoiţi să-şi cedeze proprietăţile creditorilor în contul acestor datorii, care au atins, la sfârşitul lunii septembrie 2009, cifra de 1,9 mlrd. USD, crescând de circa trei ori în perioada de tristă guvernare comunistă?
Dacă actuala guvernare ar avea curajul şi competenţa să investigheze scopurile şi rezultatele celor patru vizite grăbite la Chişinău, în luna august 2007, ale reprezentantului Israelului, naţionalistul Evic Liberman (născut la Botanica în 1958), apoi multe ar afla moldovenii despre adevărata politică externă comunistă şi despre datoriile externe ale RM; despre politica internă şi datoriile interne, dar şi despre cum a devenit Evic Liberman, după acele vizite, pe 31 martie 2009, ministru de Externe şi viceprim-ministru al Israelului, fapt care a fericit atunci până la extaz mai toată populaţia palatului prezidenţial din Chişinău şi care le-a insuflat „fericiţilor” încrederea în victoria electorală din 5 aprilie 2009…
Dr. Vasile Şoimaru
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!