Actualitate

Ceramică pictată de la Începutul Lumii, din cultura Vădastra, descoperită de istoricul Aurelia Grosu la Slatina, pe strada Aleea Tineretului, unde urmează să se construiască un bloc de locuinţe. Foto

“CERAMICĂ PICTATĂ CULTURA VĂDASTRA – marea descoperire a cercetărilor de pe vatra arheologică a Slatinei (5 500-4 500 a. Hr)
Astăzi, locuința 2 ne-a oferit descoperiri surprinzătoare: dimensiunea mare a locuinței suprapusă peste o groapă, abundența și varietatea materialului ceramic, unelte din piatră și silex, râșnițe etc. Ceea ce particularizează cultura neolitică Vădastra este ceramica; meșterii olari au atins perfecțiunea în modelarea vaselor decorate în tehnica inciziei-exciziei, încrustată masiv cu substanță albă pentru tipurile ceramice cu destinație specială. Ornamentica predilectă constă în spirale, meandru, romburi, triunghiuri ce acoperă ingenios întreaga suprafață exterioră, uneori și interioară. Geometrismul perfect, de un mare efect artistic, este completat cu motivul „în ferăstrău” sau „dinți de lup”.

Locuința 2 ne-a rezervat marea surpriză: fragmente ceramice pictate cu vopsea de culoare roșie, o descoperire inedită în repertoriul atât de spectaculos al ceramicii Vădastra.
Multumim echipei care a îndurat condițiile extreme (a plouat mult) și ne-a ajutat să recuperăm obiecte de mare valoare. Aceleași mulțumiri investitorului care ne-a pus la dispoziție întreg suportul material pentru efectuarea cercetării preventive”, scriu arheologii Aurelia Grosu și Ion Dumitrescu.

Arheologii au fost surprinşi când au găsit şi fragmente ceramice pictate cu vopsea de culoare roșie, o descoperire inedită în repertoriul atât de spectaculos al ceramicii Vădastra.

Despre vasul întreg din fotografia din deschidere un comentator semnalează: “Pare un vas de Epoca Bronzului, m-am gândit chiar la o amforă funerară Verbicioara”. “Nu este exclus! În preistorie totul este posibil! Am lăsat pământul în vas pentru analize mai amănunțite”, răspunde doamna Aurelia Grosu.

„Multumim echipei care a îndurat condițiile extreme (a plouat mult) și ne-a ajutat să recuperăm obiecte de mare valoare. Aceleași mulțumiri investitorului care ne-a pus la dispoziție întreg suportul material pentru efectuarea cercetării preventive”, a mai transmis Aurelia Grosu.

Cercetările sunt coordonate de Muzeul Județean Argeș: Dragoș Mandescu – responsabil științific şi Ion Dumitrescu, Andi Ioan Pițigoi, Aurelia Grosu – colectiv de cercetare.

http://www.ziaristionline.ro/ 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *