Internațional

Cercetătorii avertizează: Secetă şi temperaturi mari în următorii 20 de ani

Acesta este avertismentul pe care oamenii de ştiinţă îl lansează într-un studiu publicat în revista „Climate Change” a Universităţii Stanford. Cercetătorii au ajuns la concluzia că multe regiuni tropicale din Africa, Asia şi Sudul Americii ar putea cunoaşte „efectele permanente ale unei veri fără precedent de calde”, în următorii 20 de ani.
Respectiv, latitudinile de mijloc ale Europei, Chinei şi Americii de Nord, inclusiv Statele Unite vor cunoaşte temperaturi extreme pe timpul verii, în următorii 60 de ani, afirmă cercetătorii.
„Potrivit estimărilor noastre, zone extinse ale Globului se vor încălzi atât de repede, până la jumătatea acestui secol, încât chiar şi cele mai reci veri vor fi mai calde decât cele mai calde veri din ultimii 50 de ani”, a explicat coordonatorul studiului, Noah Diffenbaugh, profesor asistent la Institutul „Woods for the Environment”, din cadrul Universităţii Stanford.
Cercetătorii au analizat peste 50 de modele climatice experimentale, care au inclus simulări computerizate din secolul XXI (când efectul de seră se va accentua) şi cele din secolul XX, pe care s-au bazat estimările climatice pentru ultimii 50 de ani. Au luat în calcul şi datele istorice de la staţiile meteorologice din întreaga lume.
Rezultatele studiului arată că tropicele se încălzesc cel mai repede: „Am constatat că în zona tropicelor va fi cel mai rapid proces de încălzire”, spun cercetătorii care menţionează totodată că zone precum America de Nord, China, Europa Mediteraneană nu sunt ferite de acest fenomen, temperaturile extrem de ridicate urmând să se înregistreze până în 2070.
Schimbarea dramatică la nivelul temperaturilor sezoniere, în toate aceste zone şi în ciuda faptului că în secolul XXI s-a înregistrat până acum un regim climatic relativ moderat, ar putea avea consecinţe grave asupra sănătăţii omului şi asupra agriculturii, a spus Diffenbaugh, dând ca exemplu valurile de căldură din 2003, care au ucis 40.000 de oameni în Europa.

Sursa: livescience.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *