Cercetătorii japonezi, descoperire revoluţionară pentru viitorul omenirii
Chiar dacă metoda este încă departe de a putea fi aplicată la om, ea a permis depăşirea unui obstacol major în medicina reproductivă: crearea de ovule (sau ovocite) viabile pentru femeile care nu produc astfel de celule. Savanţii de la Universitatea din Kyoto, care au realizat acest studiu, s-au bazat pe propriile lor studii realizate în 2011: atunci, ei au creat celule spermatice obţinute tot din celule suşă.
Ei au acţionat asupra unor gene prezente în celulele suşă pentru a le transforma în celule foarte asemănătoare de cele care generează sperma la bărbaţi şi ovocite la femei. Ulterior, cercetătorii niponi au reconstituit un ovar pe care l-au transplantat la o femelă şoarece, în corpul căreia celulele au evoluat până când au devenit ovocite complet dezvoltate. Acestea au fost extrase, fertilizate in vitro şi apoi reimplantate într-o femelă purtătoare.
Şoriceii obţinuţi din aceste ovocite s-au născut sănătoşi şi au putut să se reproducă la rândul lor. „Cercetările noastre reprezintă o bază solidă pentru a studia şi a reconstitui in vitro dezvoltarea celulelor reproducătoare feminine, nu doar la şoareci, ci şi la alte mamifere, inclusiv la oameni", a declarat coordonatorul studiului, Katsuhiko Hayashi.
AFP
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!