Lumea

Cercetătorii japonezi, descoperire revoluţionară pentru viitorul omenirii

Chiar dacă metoda este încă departe de a putea fi aplicată la om, ea a permis depăşirea unui obstacol major în medicina reproductivă: crearea de ovule (sau ovocite) viabile pentru femeile care nu produc astfel de celule. Savanţii de la Universitatea din Kyoto, care au realizat acest studiu, s-au bazat pe propriile lor studii realizate în 2011: atunci, ei au creat celule spermatice obţinute tot din celule suşă.

Ei au acţionat asupra unor gene prezente în celulele suşă pentru a le transforma în celule foarte asemănătoare de cele care generează sperma la bărbaţi şi ovocite la femei. Ulterior, cercetătorii niponi au reconstituit un ovar pe care l-au transplantat la o femelă şoarece, în corpul căreia celulele au evoluat până când au devenit ovocite complet dezvoltate. Acestea au fost extrase, fertilizate in vitro şi apoi reimplantate într-o femelă purtătoare.

Şoriceii obţinuţi din aceste ovocite s-au născut sănătoşi şi au putut să se reproducă la rândul lor. „Cercetările noastre reprezintă o bază solidă pentru a studia şi a reconstitui in vitro dezvoltarea celulelor reproducătoare feminine, nu doar la şoareci, ci şi la alte mamifere, inclusiv la oameni", a declarat coordonatorul studiului, Katsuhiko Hayashi.

AFP
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *