Eveniment

Ceremonie solemnă la Palatul Republicii pentru celebrarea a 100 de ani de la nașterea liderului azer Heydar Aliyev și Ziua Independenței Azerbaidjanului

La data de 25 mai, în incinta Palatului Republicii Moldova, a avut loc o ceremonie solemnă în cinstea celei de-a 100-a aniversări a Liderului Întregii Națiuni al poporului azer, Heydar Aliyev, precum și pentru a sărbători Ziua Independenței pe 28 mai.

La eveniment au participat distinși invitați, printre care se numără Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Parlamentului, Igor Grosu, miniștri, deputați, personalități publice și politice, șefi ai corpului diplomatic acreditat în Republica Moldova, reprezentanți ai domeniului științei și culturii, precum și directori ai mass-mediei locale.

Deschiderea ceremoniei a fost marcată de intonarea imnurilor naționale ale Republicii Azerbaidjan și Republicii Moldova.

Ambasadorul Republicii Azerbaidjan în Republica Moldova, Gudsi Osmanov, a susținut un discurs de bun venit, în care a relatat despre istoria Republicii Democrate Azerbaidjan, fondată în 1918, și despre realizările acesteia, care au servit ca fundament pentru restabilirea independenței după 70 de ani. Ambasadorul a subliniat că în primii ani de independență, Azerbaidjanul a trecut prin numeroase dificultăți, iar doar cu revenirea la putere în 1993 a lui Heydar Aliyev, la apelul poporului, țara a fost salvată de pericolul dispariției. Diplomatul a evidențiat munca impresionantă a lui Heydar Aliyev, eforturile sale excepționale și strategia sa vizionară, care au stat la baza progresului în toate domeniile și a dezvoltării economice a țării. De asemenea, ambasadorul a subliniat că, datorită politicii interne și externe de succes a președintelui Ilham Aliyev, Azerbaidjanul este în prezent o țară lider în regiune și un partener important în asigurarea securității energetice în Europa. El a menționat că, în urma restabilirii integrității teritoriale a țării, ca rezultat al Războiului Patriotic de 44 de zile sub conducerea președintelui și comandantului suprem Ilham Aliyev, în teritoriile eliberate se desfășoară ample lucrări de construcție și reconstrucție. Diplomatul a menționat și relațiile moldo-azere, subliniind că cooperarea și parteneriatul dintre Azerbaidjan și Moldova se dezvoltă cu succes la cel mai la cel mai înalt nivel în toate domeniile.

Președintele Republicii Moldova, Excelența Sa, Maia Sandu, a luat cuvântul în cadrul evenimentului și a felicitat toți azerii cu ocazia Zilei Independenței și a celei de-a 100-a aniversări a marelui conducător Heydar Aliyev. Președinta Sandu a menționat că în acești ani azerii și-au demonstrat voința, determinarea și hotărârea de a construi o societate liberă, prosperă și deschisă.  Referindu-se la relațiile strânse și cooperarea eficientă dintre Republica Moldova și Republica Azerbaidjan în diverse domenii, a menționat că aceste legături se bazează pe valori comune, pace și stabilitate. De asemenea, șeful statului a menționat că parteneriatul cu Azerbaidjan este foarte important în contextul aspirațiilor Moldovei de a obține independența energetică. “Dorim să continuăm proiectele comune și sperăm la sprijinul și cooperarea cu Azerbaidjan”, a concluzionat președintele.

În continuare, oaspeților le-a fost prezentat un program de concert cu lucrări cunoscute ale compozitorilor din Azerbaidjan, interpretate de Artistul Poporului al Republicii Moldova, Constantin Moscovici și Orchestra Simfonică Națională.

De asemenea, a fost organizată o expoziție de fotografie, dedicată celei de-a 100-a aniversări a marelui lider Heydar Aliyev și Zilei Independenței.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


1 comentariu

  1. Stupefactie totala.
    Ce legatura are Heydar Alyev, comunistul sovietic si fostul stapan/dictator peste Azerbaidjan si care l-a lasat pe fiu-sau mostenitor, mai ales pt RM, de il elogiaza cu atata fast la Presedintie??? Nu a fost decat un dictator comunist sovietic ca resul ceilalti. Cu Democratia n-are nici in clin nici in maneca
    Atunci sa-i pomenim si sa le cantam osanale lui Lenin, Bodiul Sevarnadze,Pugo,Andropov…
    Gazul, gazul, bat-o vina…..dar chiar asa?…….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *