Cererile Finlandei și Suediei de aderare la NATO ar putea fi evaluate separat, susține ministrul turc de externe
Cererile Finlandei și Suediei de aderare la alianța militară NATO ar putea fi evaluate separat. Despre acest lucru a anunțat ministrul turc de externe Mevlüt Çavușoğlu, citat de CNN.
„Este posibil să evaluăm candidatura Finlandei separat și acest lucru va fi, fără îndoială, un subiect care va fi discutat în cadrul întâlnirilor pe care le avem astăzi”,, a declarat Çavușoğlu în cadrul unei conferințe de presă la Ankara, Turcia, alături de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
„După ce s-a declarat că s-ar putea ajunge la o decizie diferită în legătură cu Finlanda, am discutat această chestiune cu țările implicate și cu NATO”, a spus el.
Menționăm că Finlanda și Suedia au depus amândouă cereri de aderare la NATO după invazia Rusiei în Ucraina, iar toate cele 30 de țări membre trebuie să aprobe cererile lor.
Cu toate acestea, președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a amenințat că le va respinge candidaturile, acuzând cele două țări că adăpostesc membri ai Partidului Muncitorilor din Kurdistan, cunoscut și sub numele de PKK, un grup militant separatist, care dorește să obțină un stat independent în Turcia.
Menționăm că relațiile dintre Turcia și Suedia s-au deteriorat, de asemenea, după ce Çavușoğlu a acuzat guvernul suedez că este complice la arderea Coranului, în cadrul unui protest desfășurat la Stockholm în ianuarie.
Joi, șeful NATO, Stoltenberg, a declarat că „principala problemă nu este dacă sunt ratificate împreună, principala problemă este ca aderările Finlandei și Suediei să fie ratificate cât mai curând posibil”.
„Poziția mea consecventă a fost și rămâne aceea că a sosit momentul să ratificăm atât Finlanda, cât și Suedia și să le facem membre cu drepturi depline ale alianței noastre. Ambele au făcut pași mari de când am semnat memorandumul comun între Finlanda, Suedia și Turcia în iulie, la summitul NATO de la Madrid de anul trecut”, a declarat Stoltenberg.
„Au eliminat orice restricție privind exporturile de arme, și-au consolidat legislația privind terorismul. Iar Suedia își modifică, de asemenea, constituția și a intensificat cooperarea cu Turcia, a stabilit, de asemenea, un mecanism permanent pentru a continua să lucreze îndeaproape cu Turcia în lupta împotriva terorismului”, a spus el.
Totodată, Jens Stoltenberg a adăugat că „guvernul turc, parlamentul turc, este cel care decide asupra chestiunii privind ratificarea și este o decizie exclusiv turcă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!