Cetățenii români din R. Moldova vor participa la vot
Moldovenii care dețin cetățenia română trebuie să știe că pot vota în baza cărții de identitate, a cărții electronice de identitate, a cărții de identitate provizorie, a buletinului de identitate, a pașaportului simplu sau a celui electronic, a pașaportului diplomatic, a pașaportului de serviciu sau a pașaportului simplu temporar. La alegerile parlamentare vor fi aleși prin vot universal, egal, direct, secret şi liber exprimat, pentru un mandat de patru ani, deputații și senatorii țării noastre. Camera Deputaților și Senatul alcătuiesc Parlamentul României.
Alegerile legislative din 2016 vor fi diferite față de cele din 2008 și 2012. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea alegerilor parlamentare pe listă pe 20 iunie 2015. Potrivit acestei norme va fi câte un deputat la 73.000 locuitori și un senator la 168.000 locuitori, astfel ajungând la un număr de 308 deputați și 134 senatori.
Pentru lupta unui fotoliu în alegerile din acest an au intrat 11 partide. În continuare vă prezentăm o sinteză a declarațiilor liderilor politici care au arătat un interes față de cetățenii români de peste Prut.
Partidul Social Democrat care este condus de Liviu Dragnea a declarat pe 27 august, când R. Moldova a aniversat 25 de ani de independență, că nu trebuie să se uite că la București și Chișinău bate o singură inimă, cea românească.
„La Bucureşti şi Chişinău bate o singură inimă”
Nicușor Dan, liderul Uniunii Salvați România declara în octombrie, anul curent, că România are o responsabilitate față de românii din R. Moldova, iar USR are chiar „o sensibilitate” față de aceștia. La sfârșitul lunii octombrie, când Platforma Unionistă Acțiunea 2012 a organizat un marș pașnic în București, Nicușor Dan a fost printre puținii lideri politici din România care a acceptat să discute cu tinerii. „Considerăm că avem o responsabilitate față de ei, însă în momentul de față nu există încă o voință a majorității cetățenilor din R. Moldova pentru unire și cred că România are partea ei de responsabilitate”, a spus Nicușor Dan. El a adăugat că România ar trebui să fie activă inclusiv în ce înseamnă democratizarea și buna funcționare a instituțiilor din R. Moldova. „România trebuie să constituie un model atât ca societate, cât și ca spațiu economic pentru R. Moldova”, a mai spus liderul USR.
„Un rol mult mai activ de a ajuta forțele proeuropene”
„Bineînțeles că moldovenii sunt români”
„Bineînțeles că moldovenii sunt români. Tata este născut în Chilia, bunicul e născut în Hotin. După tată sunt din Basarabia, de dincolo de Prut. Normal că moldovenii sunt români… Liderul Alianței Noastre consideră că și reprezentanții statului român sunt vinovați pentru situația de facto, pentru că nu au știut să se comporte demn față de marile puteri și să susțină punctul de vedere național.
„Noi – vorbesc de unii reprezentanți ai statului român – ne-am comportat greșit în relația externă pe care o avem cu statele importante ale lumii, nu am știut să ne susținem cu demnitate punctele de vedere, nu am știut să luăm acele măsuri pentru a face corect cunoscută realitatea vieții noastre”, a subliniat fostul lider al studenților din Piața Universității pentru ActiveNews.
„Unirea – promovarea obiectivului de ţară”
„Frontierele în Europa pot fi modificate civilizat, astfel încât Republica Moldova și România să devină un singur stat. Acest lucru va fi benefic pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, a declarat fostul președinte de la București Traian Băsescu. „Estimez ca acest obiectiv istoric să se înfăptuiască în cinci-șase ani. Mulți spun că nu este posibil așa ceva. Eu susțin că se poate. Și proba că se poate este, poate surprinzător pentru unii, rezultatul din alegerile prezidențiale din urmă cu două săptămâni din R. Moldova, dar și prevederi ale Actului Final de la Helsinki din 1975, în baza căruia s-a reunificat Germania și au apărut Cehia și Slovacia ca state separate. Drumul spre uniunea vamală a lui Putin este drumul pentru oligarhi, iar drumul spre Uniunea Europeană este drumul către valori”, spus Traian Băsescu.
PNL susține Unirea
În timpul marșului unioniștilor din București de la sfârșitul lunii octombrie, Alina Gorghiu a cerut administrației bucureștene să permită manifestarea pașnică a celor prezenți la marșul „Luptă pentru Basarabia”. Președinta PNL a cerut politicienilor asumarea ca proiect de țară a Unirii României cu Republica Moldova.
La Chișinău vor activa 12 secții de vot, la Bălți – două, dar și câte una în mai multe centre raionale din țară.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!