Charlie Hebdo și satira sa dură, în cele mai reprezentative coperți (GALERIE FOTO)
Charlie Hebdo, al cărui nume se traduce aproximativ "Charlie Săptămânal" este o publicație săptămânală care acoperă politica franceză prin desene animate, articole satirice și glume. Deși redactorul-șef Stéphane Charbonnier, care a fost ucis în atac, a declarat că vede revista o publicație de stânga, poziția sa poate fi mai bine descrisă ca fiind anti-instituțională. Satiră sa dură a vizat în mod obișnuit guvernul, politicienii de profil înalt și religia organizată. Revista a fost fondată în 1969 și a fost reînviată în 1992, după o pauza de trei ani.
Cea mai recentă copertă face referire la o dezbatere cu privire la islamofobia în Franța. Cea mai recentă carte a lui Michel Houellebecq, Submission, despre musulmanii care vor conduce tara în conformitate cu regulile conservatoare islamiste în 2022 a fost larg ridiculizat ca islamofobic. Coperta îl prezint pe pe "magul Houllebecq" care estimează că "în 2015 își pierde dinții … în 2022 respectă Ramadanul!"
Ultima postare pe Twitter a celor de la revistă, înainte de atac îl prezintă pe liderul ISIS Abu Bakr al-Baghdadi, oferind sfaturi politice drept "cele mai bune urări" pentru sezonul de vacanță. Însă coperta precedentă a fost mult mai dură. În 2011 a publicat un articol „oaspetele editat de Mohamed”, numindu-l Charia Hebdo. Pe copertă, o figură rânjindă promite 100 de lovituri de bice celor care nu mor de râs.
După această postare, redacția a fost bombardată, iar site-ul a fost blocat de hackeri.
Peste o săptămână, este publicată imaginea “dragostea este mai puternică decât ura”, unde doi bărbați apar sărutându-se: primul poartă tricou “Charlie Hebdo" iar al doilea, îmbrăcat în veșminte musulmane.
Redactorul șef al publicației a menționat că revista va continua să își bată joc de Islam, până când acest lucru va deveni la fel de banal ca în cazul catolicismului.
"Nu am nici copii, nici soție, nici mașină, nici credit", a declarat redactorul șef pentru Le Monde în 2012. "Ceea ce spun poate fi un pic pompos, dar eu prefer să mor în picioare decât să trăiesc în genunchi."
Pe una dintre coperțile din 2006 apare profetului Mahomed plângând cu spaimă peste adepții săi fundamentaliști. Intitulat "Mohamed copleșit de fundamentaliști", profetul este prezentat în timp ce își acoperă fața și spune că "e greu să fii iubit de idioți."
Dar accentul principal al revistei a fost întotdeauna pe politica franceză. În 2010, în timpul dezbaterii pe o lege nouă controversată, care a interzis femeilor franceze să poarte voaluri ce le acoperă fața în întregime, în public, coperta Charlie Hebdo prezintă o femeie goală, care strigă "Da pentru purtarea burqa (haină musulmană) … pe interior", cu o cârpă albastră desenată între picioare.
Dar revista care a rezistat atât de mult timp numeroaselor jigniri, a fost în cele din urmă redusă la tăcere. Astăzi, vizitatorii site-ului Charlie Hebdo au găsi doar o singură postare: "Je suis Charlie" (Eu sunt Charlie).
sursa: vox.com
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!