China cere SUA să-şi „corecteze greşeala” cu privire la Taiwan
Documentul „Taiwan Travel Act”, validat anterior de Camera Reprezentanţilor şi de către Senatul SUA, îi încurajează pe înalţi responsabili americani să se deplaseze în Taiwan pentru a se întâlni cu omologi ai lor locali şi viceversa.
Statele Unite au legături ambigue cu Taiwanul: chiar dacă nu au relaţii diplomatice, ele menţin relaţii comerciale cu acest teritoriu, vânzându-i totodată armament.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Lu Kang, a declarat că legea respectivă „încalcă grav" principiul „unei singure Chine" şi trimite un „semnal foarte prost forţelor separatiste pro-independenţă" din Taiwan.
„China se opune cu fermitate acestui lucru", menţionează diplomatul chinez într-un comunicat dat publicităţii sâmbătă.
„Noi cerem părţii americane să-şi corecteze greşeala, să înceteze să aibă orice fel de legătură oficială cu Taiwanul sau să-şi întărească într-o manieră substanţială actualele relaţii cu Taiwanul", adaugă el.
Într-un comunicat separat publicat sâmbătă, un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării chinez, Wu Qian, a apreciat că legea americană „interferează în afacerile interne ale Chinei". El a cerut ca Washingtonul „să stopeze orice legături între armata americană şi cea taiwaneză, să suspende orice vânzări de arme către Taiwan, pentru a evita deteriorarea gravă a relaţiilor bilaterale şi militare dintre China şi Statele Unite".
Preşedintele Donald Trump a generat critici la Beijing după ce a acceptat un apel telefonic de la preşedintele taiwanez Tsai Ing-wen, după alegerea sa la sfârşitul anului 2016.
Vara trecută, Trump a acceptat o nouă vânzare de arme către Taiwan, în valoare de 1,3 miliarde de dolari (circa 1,1 miliarde de euro).
Beijingul a întrerupt comunicarea oficială cu Taiwanul din cauza refuzului preşedintelui Tsai Ing-wen de a recunoaşte insula ca făcând parte dintr-o „singură China".
Insula Taiwan a fost tăiată politic de restul Chinei de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949. Teritoriul se guverna singur, dar nu a mai fost recunoscut de către ONU după 1971, când l-a scos de acolo China comunistă.
China, prin urmare, interzice oricărei ţări cu care are relaţii diplomatice să aibă simultan legături şi cu Taiwanul.
Sursa: Agerpres.ro
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!