Chinurile Alianţei în reforma constituţională
El crede că soluţia cea mai bună ar fi ca modificarea Constituţiei să aibă loc în Parlament, adică cu susţinerea deputaţilor comunişti, şi nu prin referendum, care necesită cheltuieli, pierdere de timp şi o mare-mare divizare în societate. Şi asta – după ce comunistul-şef Vladimir Voronin l-a lovit pe Lupu unde-l doare cel mai tare, numindu-l în bătaie de joc „bebeluş”. Orice am spune, Lupu a trecut destoinic peste ambâţul personal şi insistă asupra înţelegerii cu comuniştii în privinţa depăşirii crizei constituţionale. Mulţi dintre actualii lideri politici nu ar fi procedat ca Lupu. De exemplu, i-ar fi spus lui Voronin: „sam durak”. Probabil a aflat Lupu de pe undeva că bosumflarea este veriga slabă a politicianului limitat. Dincolo de moralitate, educaţie şi bun-simţ, se pare, Lupu trage cu urechea nu la ceea ce declară Voronin, ci la ceea ce vor spune actualii şi viitorii săi alegători, dar şi lumea din cancelariile europene. În una din aceste cancelarii europene Lupu a fost săptămâna trecută. La Berlin, în Bundestag, i-au confirmat încă o dată că opinia Comisiei de la Veneţia e de luat în calcul. Altă comisie, cea Europeană, pe aceeaşi lungime de undă, a luat şi a atenţionat Chişinăul, ca de obicei – delicat, să respecte recomandările Comisiei de la Veneţia, potrivit cărora Constituţia trebuie să fie modificată în Parlament, nu prin referendum. Mihai Ghimpu spune că orice modificare a Constituţiei va fi făcută cu consultarea oficialilor europeni. Care europeni, încă nu-i clar. Cine sunt acei europeni, dle Ghimpu, care vă inspiră toată încrederea şi tot respectul? Europeanul nu face altceva decât să deschidă Constituţia Republicii Moldova, o răsfoieşte şi dă peste buclucaşul articol nr. 78, unde este scris cu grafie latină: „Este ales candidatul care a obţinut votul a trei cincimi din numărul deputaţilor aleşi. Dacă niciun candidat nu a întrunit numărul necesar de voturi, se organizează al doilea tur de scrutin între primii doi candidaţi stabiliţi în ordinea numărului descrescător de voturi obţinute în primul tur. Dacă şi în turul al doilea niciun candidat nu va întruni numărul necesar de voturi, se organizează alegeri repetate”.
Democraţii au anunţat că au apelat la sfaturile unor experţi independenţi în drept constituţional. Şi ei au spus că articolul privind alegerea preşedintelui trebuie modificat, astfel încât şeful statului să fie votat de 50 plus 1 deputaţi în primul tur, iar pentru turul doi să existe şi mai puţine voturi.
Totuşi, lucrurile par a fi destul de ciudate. Lupu încearcă să negocieze civilizat cu comuniştii, iar comuniştii îl atacă pe din spate. Mai mult decât atât, aceiaşi comunişti îl învinuiesc pe Lupu de rea-voinţă. Cine, totuşi, vrea linişte şi pace în această ţară? Cei care consideră că Lupu se vrea preşedinte cu orice preţ au orbul politic al găinilor. Să nu uităm că, dacă dorea atât de mult, Lupu îşi realiza scopul fără Alianţă. De altfel, probabilitatea era mult mai mare. Doar un vot, dacă stăm şi ne amintim de ceea ce s-a întâmplat anul trecut pe scena politică din Moldova.
Vasile Groza
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!