Externe

Chișinăul alege să rămână aliată cu Rusia în CSI dar cere bani de la europeni. Popescu: „R. Moldova are nevoie de 1,1 miliarde de euro pentru a trece peste iarnă”

Republica Moldova, confruntată cu probleme grave de aprovizionare cu gaz rusesc și electricitate din Ucraina, are nevoie de 1,1 miliarde de euro suplimentari pentru a acoperi costurile energetice în această iarnă, a declarat, vineri, șeful diplomației moldovene, Nicu Popescu.

„Situația noastră este foarte, foarte dificilă”, a declarat Nicu Popescu la Forumul pentru Pace de la Paris, scrie Digi24.

„Țara noastră este amenințată militar, precum și pe plan energetic și economic”, a adăugat el, subliniind că Republica Moldova caută să găsească surse de aprovizionare alternative. 

Republica Moldova cunoaște de mai multe săptămâni dificultăți de aprovizionare, în condițiile în care livrările de gaze rusești – de care depinde aproape total – s-au redus puternic și nu mai primește electricitate din Ucraina în urma recentelor lovituri ale Rusiei împotriva infrastructurilor. 

„Situația se va complica și mai mult în această iarnă, dar vom continua să o gestionăm”, a subliniat Nicu Popescu. 

El a precizat că 1,1 miliarde de euro sunt o estimare la data de 11 noiembrie și acoperă lunile de iarnă până în aprilie. Suma ar putea crește sau scădea în funcție de evoluția situației. 

Șeful diplomației de la Chișinău contează pe noi ajutoare pe care le va cere în cadrul unei noi conferințe de sprijin ce va avea loc la Paris pe 21 noiembrie. 

În aprilie și iulie au avut loc două reuniuni similare ale donatorilor internaționali, care au permis strângerea a circa 600 milioane de euro. Nicu Popescu a menționat că această sumă include confirmările de promisiuni de donații precedente și că o parte a acestor fonduri a fost deja afectată pentru asistarea refugiaților ucraineni în Republica Moldova. 

Nicu Popescu a reamintit că țara sa a primit în jur de 80.000 de refugiați ucraineni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


comentarii

 1. O rușine. Niște milogi șmecheri. Mujici! Rușine! Strigă la ăia din stradă care se vând la kg la bandiți și la ruskii mir (la ruși) dar puterea actuală face același lucru cu apartenența rușinoasă la CSI. Rușine!

 2. Acestor kurve moscalizate le recomand cu căldură să se ducă să se prostitueze puțin și pe la ruși, la europeni li s-a făcut greață de mult tot văzând asemenea comportament „elevat” de rit molotoivănesc. NIște kurve ce nu vor să facă nimic pentru a se desprinde de lumea rusă (CSI), vor „statalitate” dar nu sunt în stare să facă absolut nimic pentru cetățenii proprii și pentru „statalitatea” acestora. Lungesc necazul cu „națiunea civică maldaivăneascî”, cerșesc care pe unde apucă, le e rușine să facă ceva ce i-ar supăra cu adevărat pe ruși, niște matrioști în toată regula. Iar papescu e una dintre cele mai „elevate”, vedeți fericirea imensă a ipochimenului când îl bagă javrov în seamă în poza din articol…

 3. Intradevar este cinic sa ramai in CSI, un membru al careia a invadat Ucraina si bombardeaza zilnic populatia pasnica.. Comunitatea dictaturilor le este adevarata denumire!
  Nicu Popescu a dat ordine ca blocurile de beton sa fie scoase, astfel a deschis drumul separatistilor spre Chisinau. Ei continua intentionat sa scuteasca separatistii de taxe. Au majoritate parlamentara, insa nu adopta legea condamnarii separatistilor. De ce bre? Se hranesc din schemele de la Nistru la fel ca si guvernarile precedente corupte. Este PAS o bombonica, invaluita cu hartie lucitoare – rosie de la kremlin?

 4. Am fost in republica bananiera Molvodka de cateva ori si am ramas ORIPILAT SI DEZGUSTAT profund de parsivitatea infecta a maldavanilor. Nu este de mirare ca in gulaguri, daca erai roman, rusii te tratau mai indulgent decat daca erai maldavan, deoarece acestia din urma erau cunoscuti ca find lingusitori in fund in timp ce te injunghie pe la spate. O natie de cacat cum nu am mai vazut!

 5. Asta au fost invatati, asta fac. Stigmatul rusofil e mult mai adanc impregnat in ADN-ul acestei populatii dintre Prut si Nistru decat se credea acum 30 de ani.
  Mi se pare cel putin ciudat ca un asazis stat, din februarie pana in prezent aa nu se gandeasca la o alternativa de aprovizionare de alimentare cu energie in conditiile in care era clar ca escaladarea razboiului din Ucraina va duce la imposibilitatea de a folosi clasicele surse de aprovizionare din est.
  Sau e inconstienta sau RM a pariat pe finalizarea rapida a conflictului.
  Solutia e aceeasi s8 clara, cine plateste pretul cerut de furnizor va primi energie. Asa functioneaza piata chiar si im vreme de razboi. Alta solutie nu exista.

 6. Adica 600mln euro pentru o populatie de 3 mln nu sunt de ajuns. Mai trebuiesc inca 1,1mlrd. RM este un stat ratat. Unica solutie este aceea despre care guvernantii se incapatineaza sa nu vorbeasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *