Chișinăul de seară te scoate din casă
Marți, la ora 18.00, în incinta Teatrul Naţional de Operă şi Balet, puteți viziona opera „Trubadurul”, de Giuseppe Verdi. Această dramă, apărută la începutul celui de-al patrulea deceniu al sec. XIX, este un debut strălucit al tânărului dramaturg spaniol, Antonio Garcia Gutierrez, devenit mai târziu celebru. În subiectul Trubadurului sunt oglindite primele răscoale ale oraşelor spaniole, care la începutul sec. XV începuseră lupta împotriva feudalismului.
La aceeași oră, însă, puteți alege să petreceți timpul în incinta Teatrului Național „Mihai Eminescu”, unde se va juca mono-spectacolul „Mi-e frică de Marea Neagră”, în interpretarea Dianei Decuseară. Spectacolul este o dramă despre problemele sociale ale femeii și este bazat pe muzică, plastică și mişcare.
Miercuri, la ora 18.00, vă puteți delecta cu primul concert din Brainstorm Cafe (strada Pușkin 52). Acolo, Bastovoi Mircea va cânta în limba română și franceză, Dima Colesnicov – în engleză, iar Sergiu Dobrinin – în rusă. Concertul va fi cu intrare liberă.
Un alt eveniment cu intrare liberă vă așteaptă la Teatrul „Spălătorie”, la ora 19.00, unde va fi prezentată proiecția spectacolelor „The artist is Present” (n.red. –Artistul este prezent), semnate de Marina Abramovic și Ulay. Timp de 716 ore si 30 de minute ea privește în ochi la circa 1500 de vizitatori, fără a schița nici o emoție. În timpul performance-ului în fața ei apare Ulay, și Marina izbucnește în plîns. Pînă la acest moment, Ulay și Marina Abramovic nu s-au văzut timp de 22 de ani.
Ziua de joi vine cu o premieră, la Teatrul Național „Mihai Eminescu”, la ora 19.00. Aici, Teatrul „Veniamin Apostol”, din Soroca, va prezenta spectacolul „Alex și Morris”, în regia lui Alexandru Cozub. Este vorba de o piesă despre doi oameni care se împrietenesc într-un azil de bătrâni, despre condiția umană care are puterea de a purta de la zâmbet la lacrimă și înapoi.
Vinerea, însă, vine cu un concert energizant pe ritmuri de folclor și electric. Artistul din România, Argatu’, este un om simplu, din Fălticeni, care a iubit şi încă iubeşte muzica, susține filmul documentar „100 de Movile”. Astfel banii de pe vânzarea biletelor vor merge direct în bugetul de producție a filmului. Argatu’ colaborează și cu formația românească „Subcarpați”. „Am ajuns să colaborez cu „Subcarpaţi” prin intermediul unui amic din Suceava care mi-a ascultat muzica şi mi-a sugerat să încerc ceva cu ei. Albumul acesta reprezintă oportunitatea de a-mi face auzită munca în toată România. Ca mesaj se înţelege de la sine: folclorul românesc nu a murit!”, spune Argatu’. Astfel prezența voastră la concert va susține atât folclorul românesc, cât și un film documentar despre acesta. Concertul va începe la ora 20.00 și va avea loc în „Tipografia 5”.