Chișinăul se pregătește de Paște
În același timp, oamenii de vârsta a treia zic că nici nu se pot gândi la sfânta sărbătoare când pensiile sunt atât de mici, iar prețurile cresc pe zi ce trece. Cu toate acestea, vânzătorii spun că, în comparație cu anul trecut, prețurile au scăzut. Spre exemplu, dacă anii precedenți pentru un kg de aripioare de găină cumpărătorii plăteau 45 de lei, acum aceștia nu vor scoate din buzunar mai mult de 35 de lei. Cum era de așteptat, cu 15-10 zile înainte de sărbătoare prețurile la unele produse au crescut, iar altele au scăzut. Astfel, la Piața Centrală un kg de roșii costă circa 25 de lei, ardeii dulci – 30 de lei, ridichea – 16 lei. La carne prețurile variază între 30 și 70 de lei, iar prețul la pește pornește de la 25 și mai mult.
Zilele acestea la Piața Centrală e mare forfotă. Oamenii se aprovizionează cu produsele necesare pentru că, după părerea lor, în săptămână dinaintea sărbătorilor prețurile vor crește considerabil.
„Sunt oameni care cumpără carne și de cinci sute de lei și chiar de o mie. Poate și pentru că, în comparație cu alți ani, acum produsele din carne sunt mai ieftine. De exemplu, carnea de porc a scăzut cu cinci lei pentru un kilogram, iar aripioarele de găină au scăzut de la 45 la 35 de lei. Dacă sincer, nu avem vânzări pe măsura așteptărilor, sperăm ca săptămâna viitoare totuși să avem mai mulți cumpărători”, a menționat Mariana, una dintre vânzătoare.
Pe lângă oamenii care sunt dispuși să scoată mii de lei pentru produse din carne, legume și fructe, totuși vânzătorii menționează că mai sunt și oameni care cumpără produse în cantități mici, pentru că nu dispun de bani.
„Îndeosebi bătrânii numără fiecare bănuț și de obicei cumpără produse în cantități foarte mici, de trei, cinci lei, nu mai mult”, a menționat o vânzătoare de verdețuri.
În afară de produsele din carne și verdețurile s-au ieftinit, deoarece, după cum menționează însăși vânzătoarele, în ultimele zile pe piață au apărut verdețuri autohtone: „Chiar și înainte de a se iefteni, verdețurile s-au vândut bine, datorită faptului că mulți oameni au ținut post. Totodată, în această săptămână am observat un flux mai mare de cumpărători”, a menționat Valentina.
Vox
Dar până la urmă cât sunt dispuși oamenii să plătească pentru masa de sărbătoare? Și ce nu ar trebui să lipsească de pe ea?
Mariana, 31 de ani
De obicei, înainte de sărbători, mai strângem puțin de prin buzunare și adunăm bani pentru ca masa să fie cât de cât de sărbătoare. Cheltuim cât este nevoie, dar nu cred că mai puțin de 1500 de lei, deoarece și prețurile s-au majorat în comparație cu anul trecut. În acest an, desigur că voi cheltui mai mult. Cred că de pe masa de Paște nu trebuie să lipsească ouăle roșii, pasca, legumele și carnea. Însă, principalul este ca după post să nu facem abuz de alimente.
Ecaterina, 61 de ani
Din pensia pe care o am, nici nu mă pot gândi la sărbătoarea de Paști. Stau și cuget: ce lucru ar fi mai important – masa de Paști sau medicamentele de care am nevoie? În acest an prețurile au crescut, iar conducerea nu se gândește la oamenii simpli. Eu sunt o persoană cu grad de invaliditate și am nevoie de bani, cu toate acestea, s-au tăiat toate indemnizațiile. Sărbătorim și noi mai modest, poate ne mai ajută surorile, frații care locuiesc la țară.
Vadim, 32 de ani
De obicei, de sărbători, mergem la părinți și din această cauză cheltuim mai puțin, deoarece nu procurăm carne. Dar chiar și așa cred că bugetul familiei se va micșora cu vreo două mii de lei, trebuie să mai procurăm legume, fructe, verdețuri. Nu cred că prețurile în acest an au crescut, pur și simplu, salariile au rămas aceleași.
Alexandru, 38 de ani
Anul acesta vom cheltui în jur de două mii de lei. În comparație cu anul trecut, vom cheltui mai mult. O cauză ar fi că și prețurile s-au majorat, am simțit pe propria piele. Cu toate acestea, nu trebuie să lipsească bucatele tradiționale cu care ne-am obișnuit precum mielul, cozonacul, ouăle roșii și desigur legumele și fructele.
Ludmila, 30 de ani
Poate în jur de două mii de lei, nu știu dacă este mai mult sau mai puțin decât anul trecut, nu am ținut cont de acest lucru. Dar în acest an prețurile desigur că s-au mărit și masa de sărbătoare ne-ar putea costa mai scump.
Snejana, 25 de ani
În funcție de salariu, dar cred că o mie de lei, nu mai mult. Vom avea cozonac, ouă roșii, carne de miel, bucate tradiționale…
Zinaida, 58 de ani
Am vrea să cheltuim mult mai mult, dar nu ne permite salariul. Cred că, până la șase sute de lei, nu mai mult. În comparație cu anii trecuți, produsele sunt mai scumpe, dar și așa, ne-am aprovizionat cu produse, pentru că săptămâna viitoare totul va fi mai scump. Am cumpărat deja carne, am dat 50 lei/kg, dar săptămâna viitoare la sigur va fi 60, 70 de lei.
Aliona, 40 de ani
Pentru masa de sărbătoare sunt dispusă să plătesc cât va fi necesar. Legume și desigur ouă roșii, carne de miel, totul va fi ca de obicei. La noi prețurile cresc înainte de sărbători, pe când în alte țări în preajma sărbătorilor, inclusiv cea de Paște, majoritatea prețurilor scad și poți cumpăra multe lucruri la reducere.
Iurie, 50 de ani
În funcție de câți membri sunt în familie. Cu mai puțin de trei sute de lei nu te pornești la piață. Anul trecut am cheltuit în jur de 600 de lei, iar în acest an poate patru sute de lei sau poate puțin mai mult. Dacă sunt bani, poți cumpăra de toate, și carne, și dulciuri, și vin.
Lilia, 48 de ani
Nu fac calcule niciodată, fiindcă este o sărbătoare care nu merită să economisești. Nu cred că s-au majorat cu mult prețurile, poate puțin de tot.
Artiștii nu preferă icre negre de Paști
Acum, în ajunul Sfintelor Paști, am realizat un sondaj printre câțiva oameni de cultură, punându-le următoarea întrebare: Ce buget vă planificați să cheltuiți pentru această mare și sfântă sărbătoare?
Zinaida Bolboceanu, interpretă de muzică populară, Artistă a Poporului
Eu locuiesc la țară. Deoarece am păsările mele, iepurii mei și vinul meu, nu cheltuiesc prea mult. De obicei, coc pască în cuptor, pentru că mă costă de două ori mai ieftin. Mă țin de tradiții, nu de fudulie.
Maria Iliuț, cântăreață, Artistă a Poporului
De Sfintele Paști plecăm la țară. Cumpărăm doar strictul necesar: pască, ouă, carne. Cheltuim maximum o mie de lei. Suntem o familie mică și nu avem nevoie de prea multe.
Ioan Paulencu, cântăreț de operă, Artist al Poporului
La noi în familie, de Sfintele Paști se achiziționează cele mai gustoase bucate. Băutură nu cumpăr, deoarece am vinul meu. Cumpărăm carne de miel, de purcel, șuncă de la țărani, salam, cașcaval. Cheltuim cel puțin două mii de lei.
Anatol Ștefaneț, conducătorul formației „Trigon”
Salariul meu e de 1070 de lei. Soția e pensionară și ridică o pensie de 600 de lei. Acesta e bugetul nostru de Paști. Cumpărăm numaidecât carne de miel, de porc, facem răcituri, sarmale. Desigur, de icre negre nu poate fi vorba.
Iurie Matei, artist plastic
Nu sunt econom. Sunt european și-mi permit să cumpăr cât mă ține buzunarul. Nu vreau să iau ceva de la piață, ca să arunc peste două zile mâncarea la gunoi. Dar respectăm tradițiile. Cheltuim circa 4000 de lei. A doua zi, plecăm în ospeție și trebuie să luăm cel puțin o sticlă de vin. De obicei, serbăm, dar nu facem excese.
Ion Paladi, interpret de muzică populară
Cheltuim 3000-4000 de lei. Nu lipsește de pe masă mielul, cozonacul. Avem părinți la țară care ne transmit niște ouă și alte produse. Restul le procurăm.
Jan Cucuruzac, actor, Artist al Poporului
Cheltuim pentru mâncare și băutură. Voi lua un miel de 600-700 de lei, salam, ridiche, ceapă. Mielul e cam scump, dar Paștele fără miel nu se sărbătorește.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!