CIA a avertizat Berlinul din vară cu privire la posibile atacuri asupra gazoductelor Nord Stream (presa germană)
Agenția Centrală de Informații a Statelor Unite (CIA) a avertizat cu câteva săptămâni în urmă Germania cu privire la posibile atacuri asupra conductelor de gaz din Marea Baltică, a relatat marți revista germană Spiegel, după ce au fost raportate scurgeri de gaz gazoductele Nord Stream 1 și 2.
Guvernul german a primit informația CIA în vară, a raportat Spiegel, citând surse anonime, adăugând că Berlinul presupune un atac țintit asupra conductelor Nord Stream 1 și 2.
Un purtător de cuvânt al guvernului german a refuzat să comenteze, a adăugat Spiegel.
Suedia anchetează un posibil sabotaj
Prim-ministrul Suediei Magdalena Andersson a declarat marți că au fost detectate două explozii legate de scurgerile conductelor Nord Stream, în timp ce informațiile sugerează un posibil sabotaj, deși acest lucru nu reprezintă un atac asupra Suediei.
Andersson a declarat într-o conferință de presă că guvernul suedez este în contact strâns cu parteneri precum NATO și vecini precum Danemarca și Germania în legătură cu evoluțiile.
Premierul Danemarcei Mette Frederiksen a declarat la rândul său că scurgerile detectate în Marea Baltică de la gazoductele Nord Stream au fost în mod clar cauzate de acțiuni deliberate și nu ar fi putut fi rezultatul unor accidente.
„Acum este o evaluare clară a autorităților că acestea sunt acțiuni deliberate. Nu a fost un accident„, a declarat Mette Frederiksen la o conferință de presă la Copenhaga.
„Nu există încă informații care să indice cine ar putea fi în spatele acestei acțiuni”, a spus ea, adăugând că autoritățile nu văd incidentele ca pe o amenințare militară directă împotriva Danemarcei.
Suedia a lansat o anchetă preliminară pentru un posibil sabotaj.
„Am întocmit un raport și clasificarea infracțiunii este sabotaj grav”, a spus un purtător de cuvânt al poliției naționale.
Scurgerile, raportate pentru prima dată luni, au fost în apele internaționale, dar în zona economică exclusivă a Danemarcei și Suediei.
Ulrich Lissek, purtătorul de cuvânt al proiectului Nord Stream 2, a explicat că în zona din jurul insulei Bornholm gazoductele se află la o adâncime de aproximativ 70 de metri și sunt așezate în așa fel încât este foarte puțin probabil ca mai multe linii să fie avariate în același timp, de exemplu în urma unui singur accident de navă.
Întrebat dacă știe de incidente similare care au implicat conducte offshore, el a spus: „Nu am auzit niciodată de așa ceva”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!