Politică

Cine este Natalia Gavrilița? CV-ul și averea candidatului probabil pentru funcția de prim-ministru

Liderul PAS, Igor Grosu, care ar urma să ocupe funcţia de preşedinte al Parlamentului, a anunţat că despre componenţa noului Cabinet de miniştri se va afla la sfârşitul săptămânii curente, după consultările dintre preşedintele ţării, Maia Sandu, şi fracţiunile parlamentare.

Potrivit legislaţiei, majoritatea parlamentară propune un candidat la funcţia de prim-ministru, care este desemnat ulterior de către şeful statului.

Candidatul desemnat îşi formează echipa de miniştri şi elaborează programul de guvernare, după care se prezintă în plenul Parlamentului pentru a solicita vot de încredere.

La începutul lunii ianuarie 2021, Natalia Gavriliţa a mai fost o dată candidat la funcţia de prim-ministru, însă în alte circumstanţe.

Atunci, preşedintele Maia Sandu a desemnat-o pe Gavriliţa la funcţia de premier pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate, în speranţa că majoritatea aprlamentară de la acea vreme, PSRM-ŞOR, nu îi va oferi votul.

Prin urmare, Guvernul Gavriliţa a obţinut zero voturi din partea deputaţilor.

Natalia Gavriliță (CV)

În 2000, Gavriliţa a absolvit Facultatea de Drept a Universităţii de Stat din Moldova.

Cinci ani mai târziu, a obţinut diploma de masterat în Politici Publice la Universitatea Harvard din SUA, apoi a fost angajată în calitate de consultant la Banca Mondială.

Aceeaşi funcţie a ocupat-o şi la Comisia Europeană de la Bruxelles.

Natalia Gavriliţa a activat şi în Guvernul de la Chişinău. Din 2007 până în 2008, în perioadă guvernării comuniste, ea a fost şefă de departament în cadrul Ministerului Economiei și Comerțului.

Ulterior, timp de un an, a condus Departamentului de politică și coordonare a ajutoarelor în Cabinetul Guvernului.

Din 2014 şi până în 2015 candidatul propus la funcţia de prim-ministru a fost secretar de stat la Ministerul Educației.

În 2019 a ocupat funcţia de ministru al Finanţelor în Guvernul condus de Maia Sandu.

Potrivit CV-ului ei, Gavriliţa vorbeşte fluent limbile rusă şi engleză.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.