Moldova

Cine plătește campania electorală a partidelor

Potrivit rapoartelor financiare pentru perioada 10-31 octombrie, circa 800-1000 de persoane au donat în total, pentru toate partidele care aspiră la fotoliile parlamentare, peste 44 mln. lei. Cu toate acestea, unele partide au declarat că au 0 lei în cont, în timp ce altele au adunat în doar două săptămâni peste 10 mln. lei, bani pe care i-au și cheltuit, aproape integral, pentru publicitate electorală.

Astfel, potrivit art. 26 din Legea privind partidele politice, veniturile anuale ale unui partid politic provenite din donații nu pot depăși echivalentul a 0,1% din veniturile prevăzute în bugetul de stat pentru anul respectiv. Prin urmare, partidele pot acumula donații în valoare de până la 27,57 mln. lei. Legea spune că valoarea donațiilor ce depășesc cota de 0,1% va trece în bugetul de stat. Totodată, conform aceluiași articol, o persoană fizică poate dona partidelor o sumă ce nu depășește valoarea a „500 de salarii medii lunare pe economie”, iar o persoană juridică, poate dona până la 1000 de salarii medii pe economie. Deci, cum salariul mediu în luna august curent a fost de 4277 lei, conform Biroului Național de Statistică, o persoană fizică poate dona până la – 2,13 mln. lei, în timp ce o persoană juridică legea îi permite să doneze – 4,27 mln. lei. Astfel, activitatea unui partid poate fi întreținută, legal, de 6-10 businessmeni cu dare de mână.
Aprobat, dar încă nu de tot
Deși se discută de luni și ani de zile despre modificarea Codului electoral, inclusiv a compartimentului ce vizează finanțarea partidelor, acest fapt încă n-a avut loc. În luna iulie curent parlamentul a aprobat în prima lectură un proiect de lege privind modificarea lui, însă acesta urmează a fi pus în discuție, cel mai probabil, după alegerile parlamentare. Modificările vizează micșorarea plafonului donațiilor persoanelor fizice și juridice pentru o campanie electorală până la 20 și, respectiv, 40 de salarii medii pe economia națională, stabilite pe anul dat. Prin urmare, o persoană fizică ar putea dona până la 85,5 mii lei, în timp ce o întreprindere ar putea vira în contul unui partid nu mai mult de 171 mii lei anual.

Dacă această lege va intra în vigoare, atunci partidele vor fi finanțate și din bugetul de stat, proporțional cu numărul de mandate obținute la alegerile parlamentare și cu numărul de voturi acumulate la alegerile locale generale. De fapt, Legea privind partidele politice prevede finanțarea din buget a partidelor, însă articolul 28 ar urma să fie aplicat cu începere de la 1 iulie 2017 pentru alegerile parlamentare, și de la 1 iulie 2015 pentru alegerile locale.

Potrivit rapoartelor săptămânale privind volumul contribuțiilor primite de concurenții electorali în perioada 10-31 octombrie aceștia au acumulat în total – 44 036 448 lei. Totodată, cinci partide au declarat venituri 0 lei, iar un partid a primit o donație de 50 lei. Cele mai mari venituri au raportat PLDM – 15 828 700 lei, PDM – 11 263 700 lei, P. Patria – 6 450 000 lei, PSRM – 4 770 000 lei, PLR – 3 325 500 lei, PCRM – 1 212 700 lei. Restul partidelor au declarat venituri mai mici de jumătate de milion de lei.

PDM
Conform raportului financiar al PDM pe perioada 10-23 octombrie, în primele două săptămâni de campanie democrații au adunat donații în valoare de aproape 9,5 mln. lei, dintre care peste 9,25 mln. lei au fost cheltuiți deja. Datele arată că 450 de persoane au donat sume între 3 și 93 mii lei. Printre donatori se numără angajați ai unor întreprinderi de stat, funcționari publici, antreprenori sau angajați ai unor companii private, polițiști, medici și profesori, precum și angajați ai instituțiilor subordonate ministerelor conduse de membri ai PDM.

PLDM
Cel mai generos donator al PLDM-ului, potrivit raportului pentru perioada 10-23 octombrie, este liderul partidului, Vlad Filat. Acesta a virat în contul partidului 1,2 mln. lei. Potrivit declarației de avere a acestuia, în ultimii doi ani ex-premierul a avut un venit de peste 14,5 mln. lei. La fel de generos a fost și liderul fracțiunii, Valeriu Streleț. Acesta a donat 1,15 mln. lei. Streleț a declarat pentru anii 2012-2013 un venit de peste 7,8 mln. lei. Un milion de lei a donat și secretarul general al partidului, Victor Roșca, deși, în declarația de venit acesta a indicat doar 12,2 mii lei. De asemenea, câte un milion au donat Andrei Cirnat și Rodion Coșciug. Șefa serviciului de presă a PLDM, Larisa Manole a donat o jumătate de milion de lei, la fel ca și Vladimir Chiorescu.

Pe listele donatorilor PLDM figurează mai mulți actuali deputați, candidați la funcția de deputat la alegerile din 30 noiembrie: I. Chiorescu, I. Țap, P. Știrbate, A. Dimitriu, G. Ciobanu, N. S. Pleșca, A. Agache, T. Deliu, precum și viceministrul Finanțelor Ștefan Creangă care au donat între 100 și 150 mii lei pentru campania electorală.

PLR
Potrivit raportului financiar al PLR, în primele două săptămâni de campanie electorală au fost înregistrați 35 de donații financiare. Donațiile variază între 20 și 320 mii lei. Cel mai mare donator este Molea Corneliu de la Prut Internațional, care a donat peste 320 mii lei.

PSRM
Socialiștii au adunat în primele două săptămâni peste 1,8 mln. lei. Donațiile variază între 33 mii lei și 99 mii lei. De menționat este faptul că printre donatori se numără tineri de 20-25 de ani, precum și pensionari. Astfel, studenții Iuri Vitneanschi și Alexandr Melniciuc au donat 65,5 mii lei, respectiv 68,5 mii lei. Pensionarii au fost ceva mai generoși: Sergiu Fîntînă (născut în 1980) – 92,8 mii lei, Mihai Hâncu – 98,3 mii lei, Leonid Burlacu – 87,9 mii lei. În total sunt 23 de donatori: membri de partid, tineri și antreprenori.

PPRM
În raportul financiar al PPRM pentru primele două săptămâni de campanie apar două noi surse de finanțare: împrumut și donație. Se pare că avem oameni care au împrumutat bani ca să ajute partidul iubit, iar alții, banii primiți, de nu știu de unde, i-au donat PPRM-ului. Astfel, Serghei Moraru a împrumutat 5 mii de lei pentru partid, Adrian Nimerencu, temporar neangajat – 9 mii de lei, Gheorghe Pațanov, neangajat, a împrumutat 4 mii lei, iar Sergiu Calistrov a împrumutat 7500 lei pentru a dona PPRM-ului.
De asemenea, din 33 de donatori, 13 au indicat sursa banilor donați ca fiind… din donații. Sumele oferite variază între 1,5 mii lei și 15 mii lei.

PCRM
Comuniștii au adunat donații multe, dar de valoare mică. Astfel, 124 de persoane au donat sume variabile între 500 de lei și 22 mii lei.

P. Patria
Partidul lui Usatîi a declarat în perioada 10-23 octombrie patru donatori. Cel mai cu dare de mână donator este Irina Bauchina. Aceasta a făcut trei donații, în valoare totală de 1,4 mln. lei. Tot trei donații în valoare de 1,38 mln. lei a făcut Iuri Nedoseichin. Acesta este candidatul cu nr. 10 pe lista partidului Patria. Potrivit declarației sale de avere, el a acumulat în ultimii doi ani venituri de numai 1,2 mln. lei. Au mai donat P. Patria avocatul Igor Pohilă – 700 mii lei, și Tatiana Bauchina – 170 mii lei.

Potrivit Regulamentului de finanțare a campaniei electorale, art. 10, Comisia Electorală Centrală este în măsură să ceară la FISC verificarea provenienţei donațiilor financiare virate concurenţilor electorali sumelor ce depăşesc 100 mii lei. Iar cum în rapoarte nu este indicat nici măcar localitatea de unde este donatorul, verificarea veridicității acestor rapoarte este aproape imposibilă.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *