Actualitate

Cine si ce are cu ASCOM?

Sau cum Voronin & Co. incearca sa puna mana pe afacerea lui Anatol Stati din Kazahstan


De mai multa vreme, in Moldova circula un banc: Merg Vladimir Voronin si sotia sa, Taisia, prin Chisinau si se minuneaza de cate banci, pizzerii si farmacii noi sunt in oras. „A cui e banca asta?”, intreaba prima doamna. „A fiului nostru, Oleg”, raspunde dl presedinte. „Si restaurantul cela?”. „Tot a lui…”. „Dar farmacia din colt?”. „Pai tot a lui, Taisia!”, ii spune iritat Vladimir Nikolaevici. „Sarmanul, se vaicareste femeia, se pare ca numai baiatul nostru munceste in tara asta…”. Desi, la sigur, ati mai auzit acest banc, l-am reprodus din nou, pentru ca reprezinta un element – cel comic – din diabolica opera de preluare a afacerilor si proprietatilor de catre Familia aflata, deja al optulea an, la putere in R. Moldova.

O scrisoare… indecenta

Din 2001 incoace, dar mai ales in ultimii doi-trei ani, presa de la Chisinau a scris in repetate randuri despre preluarea fortata – prin tehnologii de „raider”, practicate copios in unele tari din spatiul ex-sovietic – a unui numar impresionant de structuri comerciale private de catre persoane apropiate Puterii. La fel de des, ziaristii de investigatie au facut conexiunea dintre aceste cazuri si fiul presedintelui RM, Oleg Voronin, precum si cativa prieteni de-ai sai. (Unul dintre cele mai recente exemple este articolul „Afacerile Clanului Voronin”, publicat consecutiv in TIMPUL din 16-19 februarie 2009.) E adevarat ca, spre deosebire de bancul de mai sus, dl Voronin n-a recunoscut vreodata ca ar fi implicat sau ca, la o adica, ar accepta tacit asemenea activitati. Faptele expuse mai jos vorbesc insa de la sine. Si primul fapt e o scrisoare pe care, la 6 octombrie 2008, presedintele Vladimir Nikolaevici Voronin a adresat-o omologului sau kazah, Nursultan Abisevici Nazarbaev.
 

„Stimate Nursultan Abisevici,
RM saluta dezvoltarea relatiilor economice intre tarile noastre, care contribuie la intarirea prieteniei si colaborarii dintre Moldova si Kazahstan, dintre popoarele noastre. Noi urmarim cu atentie aceste procese si incurajam dezvoltarea lor. Cu regret, au loc cazuri de folosire in scopuri meschine a relatiilor dintre tarile noastre. Drept un astfel de exemplu negativ poate servi asa-numitul om de afaceri „moldovean” Anatol Stati, care se ocupa cu extragerea petrolului si gazelor pe pamantul Kazahstanului. In realitate, in acest business nu exista nimic moldovenesc, decat locul de nastere al businessmanului… Dupa ce si-a ascuns veniturile de pe urma activitatilor anterioare din Romania si Turkmenia in zone internationale off-shore, el se prezinta acum in Kazahstan ca un investitor strain.
Un fapt care merita cea mai serioasa atentie este folosirea de catre el a veniturilor obtinute din subsolul Kazahstanului pentru investitii in teritoriile supuse sanctiunilor comunitatii internationale, inclusiv ale ONU – de exemplu, in Sudanul de Sud. Acest „business pe sange” aduce prejudicii serioase imaginii si reputatiei internationale atat ale tarii care ii ofera posibilitatea sa castige bani, cat si ale tarii din care provine businessmanul. In ultimul timp, pentru a asigura businessului sau o acoperire politica, A. Stati a inceput sa se amestece in formarea politicii de cadre si politicii externe a Moldovei, creand un lobby corupt din adepti ai incheierii acordurilor comerciale interstatale cu subiecti supusi sanctiunilor ONU. El pune la cale si finanteaza actiuni propagandistice, finanteaza intr-o forma netransparenta formatiuni politice aflate in opozitie fata de puterea actuala.
Stimate Nursultan Abisevici! Avand in vedere relatiile de prietenie dintre tarile noastre si dintre mine si Dvs. personal, vreau sa cred ca informatiile pe care vi le-am adus la cunostinta vor contribui la intarirea in continuare a increderii intre noi si popoarele noastre, la dezvoltarea unor relatii libere de afaceristi dubiosi (…)”.
Cu stima, Vladimir Voronin”

Sa fim de acord: misiva de mai sus poate fi cu greu perceputa ca un mesaj de la un sef de stat catre un alt sef de stat. Mai curand, e o mostra de ignoranta si de tradare a intereselor nationale, cu care Voronin se face de ras pe sine, dar si Moldova. Ce o fi gandit despre el presedintele Nazarbaev? Dar despre noi, ca avem un presedinte ce-si „toarna” propriii cetateni?..
Sa revenim insa la scrisoare. Aceasta incepe cu o invinuire extrem de grava: tainuirea veniturilor – deci, spalarea banilor prin zone off-shore. Dovezi? La ce bun, cand afirmatia iese chiar din gura sefului statului?!. Iata ce ne-a spus in legatura cu aceasta un reprezentant al companiei: „Exista un lucru pe care nu-l stie sau se preface ca nu-l stie dl Voronin, dar cu siguranta ar trebui sa-l cunoasca Oleg Reidman, consilierul sau economic (care, se pare, nu e strain de aceasta scrisoare). Companiile publice, precum sunt si cele din Grupul ASCOM, nu pot sa-si tainuiasca veniturile, ele fiind supuse, trimestrial, unui audit obligatoriu, de catre auditori internationali. Astfel, activitatea lor financiara este absolut transparenta”.
Ceea ce nu putem spune despre firmele lui Oleg Voronin sau ale prietenului sau Vlad Plahotniuc, de exemplu… Personaje despre care va mai fi vorba in cele ce urmeaza. Asadar, scrisoarea presedintelui RM are o tinta concreta: Grupul Industrial-Financiar ASCOM SA, al carui presedinte este Anatol Stati – si o misiune la fel de clara: distrugerea la comanda politica a unei forte financiare care, in imaginatia lui Vladimir Voronin, ar putea finanta opozitia moldoveneasca.
 

Cine este ASCOM?
 

Pentru cei care nu sunt in tema, vom face o scurta incursiune in istorie. Grupul Industrial-Financiar ASCOM SA este o societate cu capital privat din RM, creata in 1994. Din 1995, ASCOM s-a orientat preponderent spre industria petrolului si a gazelor, in speta explorarea si exploatarea campurilor petroliere, extinzandu-se treptat in mai multe regiuni ale lumii. La ora actuala, ASCOM detine in Kazahstan – prin companiile sale afiliate, conform unor contracte de impartire a productiei cu guvernul kazah – patru blocuri din zona Marii Caspice. Doua dintre ele se afla deja in perioada de exploatare, asigurand o productie de 55.000 barili echivalent titei pe zi. Pe aceste doua blocuri s-au efectuat deja toate lucrarile de infrastructura, realizandu-se un sistem integrat de productie, de la extractia si tratarea hidrocarburilor pana la pomparea lor in conductele magistrale. Pe celelalte doua blocuri, acum in faza de explorare, au fost descoperite rezerve comerciale de hidrocarburi care, de facto, tripleaza rezervele de pana acum ale ASCOM din Kazahstan. De asemenea, ASCOM finalizeaza constructia uneia dintre cele mai mari uzine LPG din Kazahstan, cu o capacitate de prelucrare de pana la zece milioane metri cubi de gaze naturale pe zi. In acelasi timp, un grup de companii cu participarea ASCOM efectueaza lucrari de explorare pe un bloc din Sudan, tot in baza unui contract de impartire a productiei, indeplinind prima etapa a programului seismic si realizand pana in prezent forajul a trei sonde de cercetare. La fel, in Irak, ASCOM a facut de curand evaluarea unui camp petrolier, cu drept de a semna cu guvernul acestei tari un contract de impartire a productiei pe blocul respectiv. Recent a inceput si constructia unei rafinarii in nordul Irakului, capabila sa produca carburanti de tip Standard Euro, care va fi finalizata in scurt timp.
Vorbind despre rolul ASCOM in viata economica a RM, trebuie sa constatam ca, din pacate, dorinta sincera a companiei de a se implica in realizarea unor proiecte legate, inainte de toate, de dezvoltarea sectorului energetic al tarii a ramas doar la nivelul bunelor intentii, din cauza refuzului arogant al autoritatilor comuniste de a conlucra cu ASCOM. Iar aceste bune intentii insemnau: participarea la construirea infrastructurii necesare pentru aprovizionarea pe termen lung a RM cu gaze naturale, livrarea unor volume importante de gaze, la preturi extrem de avantajoase, de pe zacamintele exploatate de ASCOM in Asia Centrala, construirea unei centrale electrice de 450 MW la Balti, care sa functioneze tot pe baza gazelor aduse de ASCOM, construirea unei rafinarii pe conducta Odesa-Brodi. Dar, dupa o prima faza de „incurajare” din partea guvernului, ASCOM nu a facut decat sa piarda milioane de dolari pentru lucrarile de proiectare a obiectivelor sus-mentionate, pentru procurarea terenurilor etc. Si atunci, ce rost mai are sa investesti intr-o astfel de tara, chiar daca este a ta si chiar daca inima, de fapt, aici iti este?
 

O ecuatie cu mai multe… cunoscute
 

Asadar, este vorba de o companie de succes, care asigura cu locuri de munca zeci de mii de oameni. O companie care, in cazul unei colaborari sanatoase cu un guvern pragmatic, preocupat de nevoile tarii, ar putea contribui enorm la securitatea energetica a statului. O companie cu care orice tara ar trebui sa se mandreasca, sa o promoveze si sa o sustina. Sa nu stie oare despre asta presedintele Voronin? Si, daca stie, ce l-a facut sa se puna pe scris ravase murdare in Kazahstan, asmutand conducerea acestei tari asupra unei companii prospere si a unui om care – desi, potrivit scrisorii presedintelui, nu ar avea „nimic moldovenesc” in el – face atat de mult pentru Moldova? Oricare ar fi raspunsul, e cert ca asemenea epistole nu apar din intamplare… Iar raspunsuri, ca si fapte, sunt mai multe. Cele mai plauzibile ar fi insa doua: invidia si lacomia. Asa cum, in topul celor mai bogati moldoveni, locul de frunte, de cele mai multe ori, e disputat de familiile Stati (Anatol) si Voronin (Oleg), ne-am putea gandi ca, peste masura de orgolios fiind, tatal Vladimir Voronin nu admite ca cineva sa-l intreaca pe mult iubitul sau fiu Oleg. Motiv din care s-a apucat „sa faca regula”…

Cine e vinovat de criza gazelor in Moldova?
 

La inceputul anului 2006, cand s-a declansat primul „razboi al preturilor” la gaze intre Rusia si Ucraina si care nu a ocolit nici RM, guvernantii de la Chisinau se pare ca au inteles, in sfarsit, ce inseamna dependenta de o singura sursa de aprovizionare cu gaze naturale. In aceste conditii, premierul de atunci, Vasile Tarlev, a invitat conducerea ASCOM la o discutie privind posibilitatile de asigurare a RM cu gaze naturale de pe zacamintele ASCOM din Kazahstan. Astfel iau nastere, in martie 2006, un Memorandum cu Ministerul Energeticii al RM si un Protocol de Intentii intre guvern si ASCOM, avand drept scop „identificarea si diversificarea surselor si pietelor de gaze naturale, precum si de energie electrica, pentru aprovizionarea RM” si „minimalizarea si excluderea treptata a riscurilor politice si economice pentru securitatea nationala in domeniul energetic, ce decurg din aprovizionarea RM cu gaze naturale dintr-o singura sursa”.
Protocolul prevedea livrarea a 2,5-3.0 mlrd. m3 de gaze naturale anual, pana in 2016-2018, pentru satisfacerea necesitatilor energetice ale RM, la un pret de 76 USD pentru 1000 m3 (50 USD la gura sondei plus 26 USD transportul din Kazahstan pana in RM). Volumele de gaze stipulate in Protocol urmau sa fie folosite nu doar pentru asigurarea propriu-zisa a consumatorilor, ci si pentru producerea energiei electrice la o centrala care urma sa fie construita de ASCOM langa Balti, cu o capacitate de 450 MW, pentru modernizarea CET-1 si CET-2 din Chisinau si marirea capacitatilor acestora cu 200 MW si, respectiv, 450 MW. In plus, in Protocol se preconiza construirea unui depozit subteran de gaze la Margineni, langa Piatra-Neamt, cu conducte de revers racordate la sistemul de distribuire a gazelor naturale in RM, pentru inmagazinarea unor volume de gaze ca rezerva strategica a statului in caz de calamitati naturale sau alte evenimente neprevazute care ar putea provoca o criza energetica in RM. In memorandum se stipula, de asemenea, ca ASCOM transmite dreptul de proprietate asupra gazelor extrase de pe zacamintele din Kazahstan catre Compania de stat „Moldova Resurse” care, in baza Acordului special din 1995 dintre statele CSI privind libera tranzitare a gazelor pe teritoriile lor, avea dreptul de a aduce gaze in tara, doar informand „Gazprom”-ul ca preda gazele in magistralele SA? (Asia Mijlocie – Centru) in punctul cutare si le preia in RM in punctul cutare, achitand tranzitul. De exemplu, Ucraina, conform acestui Acord, si-a realizat dreptul de a tranzita 38 mlrd. m3 de gaze naturale, livrate din Turkmenistan anual, chiar neavand aceleasi facilitati de proprietate ca „Moldova Resurse”. Sa ne amintim si de Lukasenko – cu cata tenacitate a luptat la finele anului 2007, aproape pana in ajunul Revelionului, pentru a obtine un pret la gaze mai favorabil consumatorilor din tara sa. Voronin insa, dupa cum s-a vazut mai tarziu, a luptat cu orice pret ca sa nu se realizeze propunerile ASCOM, fiindca pe el nu l-a interesat niciodata tara, ci altceva…
Totusi, in 2006, prin canale guvernamentale, s-a stabilit o intalnire la „Gazprom” intre conducerea concernului si delegatia moldoveana, formata din reprezentantii ASCOM si cei ai guvernului, in frunte cu premierul V. Tarlev, pentru discutarea problemelor legate de tranzitarea gazelor din Kazahstan pana in RM. Acum ne dam bine seama ca n-a fost decat un gest fariseic, caci, in mod inexplicabil, in ultimul moment Vasile Tarlev da inapoi si il trimite la intalnire, din partea guvernului RM, doar pe ambasadorul nostru la Moscova, Vasile Sturza. Care, daca e sa tinem cont de nedorinta lui Voronin de a colabora cu ASCOM, nu putea sa aiba prea multe de spus… Astfel, ASCOM a fost, de fapt, lasat de unul singur in fata „Gazprom”-ului. Negocierile, care urmau sa continue, nu au avut o finalitate, iar „conducerea de varf” a tacut chitic, fara sa mai para interesata de proiectele initiate cu ASCOM.
O fi avut, oare, Voronin vreo cat de mica remuscare in timpul recentei „crize a gazelor”, cand „Gazprom” a ridicat pretul gazelor livrate in RM la 322 USD pentru 1000 de metri cubi? S-o fi gandit oare macar o clipa ce inseamna aceasta cifra pentru populatia saraca a Moldovei, care rebegea de frig din cauza nepasarii lui criminale? Le-o fi comparat macar o clipa cu preturile propuse de ASCOM, care erau cu 246 de dolari mai mici decat cele de astazi? Si inca ceva. Ce se va intampla cu RM daca Rusia va reusi sa-si „materializeze” planurile privind construirea viitoarelor conducte de gaze spre Europa, ocolind Ucraina – Northstream prin Marea Baltica spre Germania si Southstream prin Bulgaria spre Balcani? Adica, daca va trebui sa aducem gaze in RM din Europa prin conducte de revers. Care vor fi atunci preturile – s-au gandit oare vreodata la aceasta bravii nostri guvernanti?
Atacuri pe toate fronturile
Precum spuneam mai devreme, este putin probabil ca scrisoarea lui Voronin catre presedintele kazah sa fi aparut din pod. Ba mai mult, ea dovedeste ca seful comunistilor moldoveni – fara acordul caruia, se stie, nu misca nimic in RM – nu a uitat de propunerile ASCOM din 2006. Dimpotriva, el le-a studiat bine inca de pe atunci impreuna cu Familia si cu sfetnicii sai de taina, hotarand sa puna mana pe afacerea lui Anatol Stati din Kazahstan si, in general, sa distruga aceasta companie. In ce mod? Pai, da ce au de facut „baietii” sai? Si „baietii” incep atacurile.
Pe toate fronturile. Si in toate spatiile geografice in care activeaza ASCOM. Astfel, Artur Resetnikov, seful Serviciului de Informatii si Securitate – tot el, nepotul primei doamne, Taisia Voronin – trimite o „cifrograma” catre directorul Serviciului Federal de Securitate din Rusia, generalul de armata N. P. Patrusev, in care il informeaza ca „SIS al RM efectueaza un complex de masuri de control privind Grupul Industrial-Financiar ASCOM, suspectat de operatiuni valutare ilicite care pot fi calificate ca „spalare de bani”. „Conform datelor de care dispunem, ASCOM are pe teritoriul FR o reprezentanta in or. Celeabinsk, prin intermediul careia desfasoara activitati economice. Afara de aceasta, potrivit informatiilor ce ne-au parvenit, intre ASCOM si Compania „Gazprom” au fost incheiate o serie de acorduri privind transportarea gazelor naturale din Republica Kazahstan catre tarile europene prin sistemul de conducte apartinand „Gazprom”. (…) „Avand in vedere cele expuse mai sus, rog sa dispuneti verificarea si trimiterea catre SIS al RM a informatiilor privind activitatea ASCOM si a reprezentantei sale din or. Celeabinsk de pe teritoriul FR, situatia financiara a acestuia, suma impozitelor platite, eventualele abuzuri comise; relatiile economice cu intreprinderile de petrol si gaze din FR, acordurile incheiate si volumele contractate cu „Gazprom”…
Cifrograme de acest fel au fost trimise si in alte tari, din CSI si nu numai… „Gratie” conducerii de varf a RM, cea mai prospera companie de la noi – ASCOM Grup SA – e incoltita din toate partile. Dar lovitura finala e prevazuta, totusi, in Kazahstan. Pentru ca acolo e ce e…

Cei doi „crai”… mai de la Asfintit
 

Din surse foarte demne de incredere am aflat ca, in toamna lui 2008, cativa reprezentanti ai presedintelui Voronin – printre care Oleg Reidman, consilierul sau pe probleme economice, si omul de afaceri Vladimir Plahotniuc, erou al mai multor articole de presa in care se dovedeste relatia sa cu Oleg Voronin, dar si talentul sau de a pune mana pe cele mai prospere afaceri din tara – si-au dat intalnire in Kazahstan. Locul unde isi desfasoara activitatea ASCOM… Potrivit acelorasi surse, cei doi „crai” urmau sa indeplineasca indicatiile directe ale lui Vladimir Voronin – de a destabiliza activitatea ASCOM si, intr-un final, de a prelua afacerea cladita de-a lungul anilor de Anatol Stati. Pentru aceasta, Reidman si Plahotniuc s-ar fi intalnit cu un anume Dosmuhambetov, in spatele caruia stau persoane influente in Kazahstan si impreuna cu care au si pus la cale planul ulterior de actiuni. Iar acesta trebuia sa aiba la baza ceva deosebit de „convingator”. Si atunci a fost lansata binecunoscuta „scrisoare-denunt” a lui Vladimir Nikolaevici.
Momentul, s-ar parea, a fost ales cum nu se poate mai bine. Pe 25-26 noiembrie 2008, urma sa aiba loc o vizita oficiala a presedintelui moldovean la Astana si „solii” lui Voronin s-au gandit ca, pana atunci, autoritatile kazahe vor avea timp destul sa verifice activitatea ASCOM si, cu ajutorul „prietenilor” companiei, sa gaseasca dovezi ale „ilegalitatilor” comise de aceasta in Kazahstan. Si, intr-adevar, dupa scrisoarea lui Voronin, la indicatia conducerii kazahe – una fireasca, daca e sa tinem cont de gravitatea acuzatiilor aduse de Voronin – la intreprinderile afiliate ASCOM din Kazahstan au inceput controale extrem de severe, fiind verificata intreaga activitate a companiei in aceasta tara, din 1999 incoace.
Grijuliul parinte al natiunii moldovene spera, probabil, ca vor fi depistate nereguli majore, care sa conduca la lichidarea companiei, apoi la preluarea activelor acesteia de catre „baietii sai” si „partenerii” lor din Kazahstan, conform unor scheme bine elaborate si, bineinteles, practicate cu succes anterior. Din pacate pentru ei insa, comisiile de experti trimise in teren pentru controale au constatat ca ASCOM este un investitor corect, care isi onoreaza cu buna-credinta obligatiunile fata de statul kazah, platind constiincios impozitele si respectand legile tarii. Asa stand lucrurile si intelegand ca autoritatile kazahe nu s-au lasat antrenate in jocul contra ASCOM – mai ales ca si presa kazaha scria elogios despre activitatea companiei in aceasta tara – V. Voronin isi anuleaza „pentru mai tarziu” vizita la Astana. Ce sa mai caute acolo? Sa discute despre OSCE? Despre dezvoltarea unor relatii abstracte dintre Kazahstan si RM, din care el si Familia nu au nimic?
Totusi, reprezentantul ASCOM cu care am discutat a tinut sa mentioneze faptul ca, din exces de zel sau, poate, „incurajati” de cineva, unii functionari din organele de stat ale Kazahstanului continua sa inventeze tot felul de probleme artificiale, tinand companiile afiliate ASCOM din teritoriu sub presiuni permanente si impiedicandu-le sa-si desfasoare normal activitatea…
 

Ce nu stie sau a uitat sa scrie Voronin

In scrisoarea adresata omologului sau kazah, presedintele Voronin pune accentul pe faptul ca, in Kazahstan, Anatol Stati doar „face bani”, iar prin activitatea sa aduce numai prejudicii tarii. Obsedat de aceasta idee, dl Voronin nu vede si nu vrea, probabil, sa vada si alte lucruri, mult mai evidente, si anume: ASCOM a platit pana acum in bugetul Kazahstanului taxe si impozite de aproape 500 mln. USD – de altfel, neavand inca dividende din activitatea desfasurata acolo; a creat pentru populatia din zona peste 3500 locuri de munca, la care in vara aceasta se vor mai adauga inca 1000 dupa ce ASCOM – nu Voronin, Reidman sau Plahotniuc – va pune in functiune, asa cum spuneam mai sus, una dintre cele mai mari uzine de LPG, cu o capacitate de prelucrare de pana la 10 mln. m3 de gaze pe zi. Daca toate acestea, plus drumurile si scolile construite in regiunea in care activeaza ASCOM, plus institutiile medicale si culturale, organizatiile obstesti ale copiilor si cele ale invalizilor, asezamintele de cult ce beneficiaza de sustinerea financiara a ASCOM in Kazahstan aduc prejudicii acestei tari, atunci ar trebui, probabil, sa-l intrebam pe dl Voronin, ca sef de stat: cati investitori straini ati adus in RM, care sa participe la dezvoltarea economiei RM asa cum participa Anatol Stati in Kazahstan?
In aceeasi scrisoare, dl Voronin afirma ca Anatol Stati face „business pe sange” in teritoriile supuse sanctiunilor comunitatii internationale, inclusiv ale ONU – de exemplu, in Sudanul de Sud”. Aici seful statului si consilierii sai au dat-o rau in bara cu eruditia: dupa incheierea Tratatului de pace dintre Sud si Nord, recunoscut in intreaga lume, in Sudan nu poate fi nicidecum vorba de un teritoriu supus sanctiunilor ONU. Iar ASCOM, in 2005, a semnat Acordul de impartire a productiei cu guvernul Sudanului de Sud dupa incheierea respectivului tratat. Ce nu mai stie Voronin e ca, de atunci, ASCOM a construit acolo patru spitale, o universitate, sute de kilometri de drumuri si canale intr-o zona in care lipsea cu desavarsire infrastructura. In trei ani, medicii platiti de ASCOM au acordat asistenta medicala la peste 90 mii de localnici care pana atunci nu vazusera pastila in ochi… Nu in zadar, Alan Larson, fost subsecretar de stat american pentru economie, afaceri si agricultura, dupa o vizita la santierele ASCOM din Sudanul de Sud, a descris intr-un raport catre Departamentul de Stat al SUA cat de importante sunt investitiile ASCOM in dezvoltarea social-economica a Sudanului de Sud, al carui popor traieste in conditii atat de groaznice… Si atunci, ce va face sa credeti, dle Voronin, ca ASCOM si Anatol Stati sunt cei care stirbesc imaginea tarii? Noi inclinam sa credem ca cei care practica acest lucru sunt altii…

Anatol Stati: „Avem altceva de facut”
 

Desi, deocamdata, ASCOM nu a iesit cu o declaratie oficiala vizavi de aceste atacuri concertate, la inceputul lui august 2008 compania a difuzat un comunicat de presa prin care a anuntat ca isi retrage partial stafful de baza din RM, din cauza presiunilor la care este supus, fara sa precizeze de ce natura sunt acestea si de unde vin. Potrivit comunicatului, in ultimul timp, grupul „este supus unor presiuni tot mai puternice cu scopul vadit de a destabiliza activitatea sa in RM. Totodata, se recurge la diferite procedee pentru a infatisa intr-o lumina falsa si denigratoare conducerea companiei”. Potrivit expertilor economici, dar si analistilor politici, presiunile exercitate asupra ASCOM sunt in legatura cu alegerile parlamentare din primavara anului 2009. „Autoritatile comuniste sunt ingrijorate de faptul ca ASCOM, pe care nu il controleaza, ar putea finanta campania electorala a unor partide din opozitie. Cu referire la acest fapt, Anatol Stati a afirmat, in acelasi comunicat, ca familia Stati nu doreste sa fie antrenata in jocuri politice de prost gust. „In ceea ce priveste acuzatiile de finantare a partidelor politice – de altfel, un drept constitutional al cetatenilor si companiilor din RM -, doresc sa subliniez ca nu ma intereseaza politica si businessul moldovenesc si in acest context nu finantez formatiuni politice din tara. Avem altceva de facut”, spune Stati.
Din cauza acelorasi presiuni ale lui Voronin si aliatilor sai, ASCOM a fost nevoit sa-si reduca la minim activitatea in R. Moldova, disponibilizand peste 1500 de angajati. Inca nu s-a auzit ca Voronin sa fi creat pentru acesti oameni noi locuri de munca ori sa le fi asigurat conditii mai bune de activitate decat ASCOM…

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *