Cine sunt cei trei judecători de la CSJ care au DECIS soarta alegerilor locale. CV-urile și averile lor
Ion Druță este de aproape două luni președinte al CSJ. El a fost aprobat în funcție de Parlament pe 3 mai, după ce a fost singurul candidat la această funcție.
La CSJ, Ion Druță face justiție din 2013, după ce a condus Judecătoria Botanica, mun. Chișinău. În 2015, procurorul general a solicitat tragerea la răspundere penală a magistratului, pentru cazul „Aroma-Floris”. CSM a respins însă demersul, iar Druță și-a continuat activitatea. De menționat că avocat în dosarul „Aroma-Floris” a fost Andrei Năstase.
În 2016, magistratul Ion Druță a făcut parte din completul de judecată care au obligat statul să transfere companiei Basconslux SRL peste 14 milioane de lei pentru demolarea Stadionului Republican. Deși Colegiul Disciplinar a decis sancționarea cu mustrare aspră a patru judecători de la CSJ, Iulia Sîrcu, Galina Stratulat, Iuliana Oprea şi Ion Druţă, Consiliul Superior al Magistraturii a scutit magistrații de pedeapsă.
Luiza Gafton activează în sistemul judecătoresc de circa 26 de ani. De-a lungul carierei, aceasta a deținut funcțiile de președinte al Judecătoriei Botanica și cea de vicepreședinte al Judecătoriei Chișinău. Din 2017, este numită judecătoare la CSJ până la atingerea plafonului de vâstă.
Declarația sa de avere arată că în 2017 ea a ridicat, la CSJ, un salariu de peste 160.000 de lei, peste 100 mii lei de la Judecătoria Chișinău și 51 de mii de lei de la Judecătoria Botanica. Gafton are patru terenuri agricole, un apartament estimat la circa 285.000 de lei și două automobile: un Land Rover de aproape jumătate de milion de lei și un VAZ.
Potrivit Anticorupție.md, alegerea Luizei Gafton la șefia Judecătoriei sectorului Botanica, în 2014, a fost marcată de proteste. Mai mulți locuitori din Băcioi au pichetat sediul CSM și au acuzat-o pe magistrată că a emis decizii ilegale, după ce a confirmat dreptul de proprietate al unui fost primar din Băcioi asupra unei fântâni arteziene, care alimenta cu apă 70% din localitate. Gafton a respins atunci acuzațiile, iar o procedură disciplinară împotriva ei nu a fost inițiată. Tot în 2014, judecătoarea a mai ajuns în atenția presei după ce a cerut CSM înmatricularea gratuită a fiului său la studii, la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova.
Victor Burduh este judecător la CSJ din aprilie acestui an. Potrivit ZdG, în 2017, Victor Burduh a fost remunerat cu 276 428 de lei sau circa 23 de mii de lei lunar în funcția de judecător, vicepreședinte al instanței Chișinău și formator la Institutul Național al Justiției. Anul trecut, magistratul a vândut cu 60 de mii de euro un apartament de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din capitală. Soția acestuia, Elena Volcovschi-Burduh, este una dintre fondatorii VIP Magazin și directorul comercial al revistei.