Politică

Cnd cliseele sunt acoperite de realitate

Potrivit unui cliseu „topografic”, tarile din sud-estul Europei s-ar situa intre Orient si Occident. Este si cazul Republicii Moldova, „zdrobita”intre cele doua repere cardinale si existentiale, scrie DER SPIEGEL.
Titlul articolului publicat in hebdomadarul politic german atribuie fostei republici sovietice si prea putin magulitorul atribut „Azilul de saraci al Europei”.

Recentele alegeri urmate de puternice miscari protestatare au catapultat zile la rand RM in prim-planul actualitatii romanesti, nu neaparat si in cel al mass-media europene. DER SPIEGEL readuce in atentia opiniei publice occidentale trista soarta a unei tari al carei tineret flutura in zilele razmeritei drapelul UE in fata Parlamentului din Chisinau. Pe cand Romania intentioneaza sa ofere in masa pasapoarte cetatenilor moldoveni de etnie romana, Rusia face curte provinciei separatiste Transnistria, mentioneaza autorul. Riscand sa fie zdrobita ca intre doua pietre de moara de amintitele strategii, RM ramane „o patrie din eprubeta” doar pentru comunistii de la Chisinau care, prin manipularea mass-media autohtone si prin foarte probabile masive fraude electorale, si-au asigurat majoritatea absoluta in Parlament.
Desi continua sa fluture drapelul rosu, comunistii aflati la putere au aruncat demult peste bord bagajul ideologiei stangii, dupa ale carei valori „materiale” varstnicii locuitori ai republicii suspina inca. Cu un clan corupt in jurul presedintelui Voronin, care aduce mai degraba a „bulibasa decat a lider sindicalist”, comunismul moldav nu mai are in comun cu defunctul socialism sovietic decat „mascarada”, scrie autorul articolului. Voronin si clanul sau nu mai sunt intru totul nici pe placul comunistilor de la Chisinau, intre ale caror randuri s-a ivit discordia. Iar opozitia politica a tarii este favorabila Romaniei. Articolul focalizeaza si pozitia Romaniei, dar si istoria contorsionata a formatiunii statale de dincolo de Prut, care este de fapt un „produs artificial”, creat de Stalin in urma Pactului cu Hitler. Destramarea Uniunii Sovietice agraveaza temerile locuitorilor Transnistriei, majoritar ucraineni si rusi, de a fi romanizati, accentuand impulsul populatiei rusofone de a da inapoi roata istoriei, totul culminand cu un razboi civil in 1992 si cu proclamarea unilaterala a Republicii Transnistria, nerecunoscuta international dar sprijinita economic si financiar, consolidata militar, alimentata cu gaz de catre Rusia.
Desi Moscova nu a recunoscut independenta acesteia, cercurile conservatoare ale Kremlinului isi intensifica influenta asupra Transnistriei si a RM, mai ales pentru a impiedica alunecarea acesteia din urma spre NATO. Pentru o reunificare a RM cu Romania deocamdata nici Moscova si nici UE nu sunt pregatite. Daca intr-o buna zi „Romania Mare” va deveni realitate, Europa va trebui sa se obisnuiasca cu existenta unui mic stat datand de 19 ani care se numeste Transnistria, conchide ziaristul Uwe Klussmann, corespondentul revistei DER SPIEGEL la Moscova.
 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *