Social

CNN: De ce Republica Moldova se teme că ar putea fi următoarea pe lista lui Putin

Tensiunile cresc în Republica Moldova, o țară mică de la granița de sud-vest a Ucrainei, Rusia fiind acuzată că a pus la care o lovitură de stat care ar putea trage națiunea în războiul Kremlinului, relatează CNN, într-un articol despre Republica Moldova, publicat duminică.

„Ce se întâmplă în Moldova? La începutul acestei luni, Zelenski a avertizat că serviciile de informații ucrainene au interceptat un plan rusesc de destabilizare a unei situații politice deja volatile din Moldova. Demisia recentă a prim-ministrului țării a urmat unei perioade de criză în desfășurare, marcată de creșterea prețurilor la gaze și de o inflație vertiginoasă. Noul prim-ministru al Republicii Moldova continuă eforturile guvernului pro-UE, dar proteste pro-ruse au avut loc de atunci în Chișinău, susținute de un partid politic marginal pro-Moscova. Pe fondul tensiunilor, președintele Republicii Moldova a emis o acuzație directă că Rusia caută să profite de situație. Sandu a spus că indivizi deghizați în „așa-zisa opoziție” vor încerca să forțeze schimbarea puterii la Chișinău prin acțiuni violente”, relatează CNN.

În ciuda pledoariilor de nevinovăție ale Moscovei, acțiunile cu privire la Moldova seamănă izbitor cu măsurile pe care le-a făcut Kremlinul înaintea anexării Crimeei în 2014 și a invaziei sale pe scară largă a Ucrainei anul trecut, comentează postul de televiziune.

Aici se menționează și anularea de către Putin a decretului din 2012 privind politica externă, care viza respectarea suveranității, integrității teritoriale și a neutralității Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei, dar și acuzațiile lansate de Ministerul rus al Apărării precum că Ucraina ar pregăti o „provocare armată” în regiunea transnistreană.

„Moldova este o țară aflată la o răscruce între est și vest. Guvernul său și majoritatea cetățenilor doresc legături mai strânse cu UE, iar țara a obținut statutul de candidat anul trecut. Dar găzduiește și o facțiune separatistă al cărei sentiment Moscova a căutat să-l enerveze. A fost un punct de foc la periferia invaziei Ucrainei de către Rusia în ultimul an, cu rachete rusești trecând în spațiul aerian moldovenesc de mai multe ori, inclusiv la începutul acestei luni. O serie de explozii în Transnistria în aprilie anul trecut a stârnit îngrijorarea că Putin caută să tragă teritoriul în invazia sa. Progresul militar zdruncinat al Rusiei de atunci a atenuat temporar aceste temeri. Dar oficialii din Moldova au avertizat Occidentul că țara lor ar putea fi următoarea pe lista lui Putin. Luna trecută, șeful Serviciului de Securitate al Republicii Moldova a avertizat că există un risc „foarte mare” ca Rusia să lanseze o nouă ofensivă în estul Moldovei în 2023. Moldova nu este membră NATO, ceea ce o face mai vulnerabilă la agenda lui Putin”, mai transmite CNN.

„În cazul în care Rusia lansează o ofensivă de primăvară care se concentrează pe sudul Ucrainei, ar putea căuta din nou să se strecoare spre Odesa și apoi să se conecteze cu Transnistria, creând, în esență, un pod terestru care străbate sudul Ucrainei și se apropie și mai mult de teritoriul NATO”, conchide articolul CNN.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *