Internațional

CNN: Oficiali de la Casa Albă cred că Ucraina nu își va putea recupera teritoriile pierdute

Oficiali de la Casa Albă își pierd încrederea că Ucraina va putea vreodată să recupereze toate terenurile pe care le-a pierdut în fața Rusiei în ultimele patru luni de război, au declarat oficiali americani pentru CNN, chiar și cu armamentul mai greu și mai sofisticat pe care SUA și aliații săi intenționează să îl trimită. 

Deja, consilierii lui Joe Biden au început să dezbată intern cum și dacă Volodimir Zelenski ar trebui să își schimbe definiția unei „victorii” ucrainene – adaptând-o la posibilitatea ca țara sa să se fi micșorat ireversibil. 

De asemenea, oficialii americani au subliniat pentru CNN că această evaluare mai pesimistă nu înseamnă că SUA intenționează să exercite presiuni asupra Ucrainei pentru a face concesii teritoriale oficiale Rusiei în vederea încheierii războiului.

Dar, există speranța că forțele de apărare ucrainene vor fi capabile să recupereze bucăți semnificative de teritoriu într-o contraofensivă probabilă în cursul acestui an.

Un stat ucrainean mai mic nu este inevitabil

O sursă din Congresul american a declarat pentru CNN că un stat ucrainean mai mic nu este inevitabil.

„Pentru ca Ucraina să-și poată recupera teritoriile ține în mare parte, dacă nu în totalitate, de cât de mult sprijin îi oferim”, a adăugat oficialul american sub rezerva anonimatului. Acesta a menționat și că Ucraina a cerut în mod oficial SUA un minim de 48 de sistemele de rachete Himars, dar până în prezent Kievului i s-a promis doar opt din partea Pentagonului.

Primele două lansatoare de rachete HIMARS au început deja să fie folosite pe front.

De asemenează, CNN mai notează că nu toată lumea din administrația americană este la fel de îngrijorată: Unii cred că forțele ucrainene ar putea sfida din nou așteptările, așa cum au făcut-o în primele zile ale războiului, când au respins avansul rusesc asupra capitalei ucrainene, Kiev.

Consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, a rămas extrem de implicat în relația cu omologii săi ucraineni. Acesta a petrecut ore întregi la telefon săptămâna trecută, discutând cu ministrul ucrainean al Apărării și Președintele Șefilor de Stat Major din SUA, generalul Mark Milley, despre eforturile ucrainene de a recuceri teritoriile ocupate de armata rusă, au declarat pentru CNN surse familiarizate cu discuția.

Pesimismul în creștere vine în timp ce președintele Biden se întâlnește cu aliații SUA din Europa, unde încearcă în aceste zile să transmită forță și optimism cu privire la traiectoria războiului, în timp ce îi adună pe lideri în jurul ideii de a rămâne angajați să înarmeze și să sprijine Ucraina.

„Trebuie să rămânem împreună. Putin a contat de la începutul războiului pe faptul că NATO și G7 vor fi divizate, dar nu s-a întâmplat asta și nu vom face asta”, a declarat liderul american, duminică, în timp ce se afla la summitul G7 din Alpii Bavarezi.

Administrația de la Casa Albă a anunțat săptămâna trecută că Statele Unite vor oferi Ucrainei un ajutor militar suplimentar de 450 de milioane de dolari.

Aceasta duce la „aproximativ 6,1 miliarde” de dolari suma totală a ajutorului militar oferit de Washington Kievului de la invadarea ţării de către Rusia şi la 6,8 miliarde de dolari de când Joe Biden este preşedinte, a anunţat John Kirby, care coordonează comunicarea Casei Albe pe probleme strategice.

De asemenea, este de așteptat ca SUA să anunțe săptămâna aceasta că achiziționarea unui sistem avansat de apărare antirachetă sol-aer, numit NASAMS, cu rază medie și lungă de acțiune pentru Ucraina.

Sistemul național avansat de rachete sol-aer (NASAMS) este un sistem norvegiano-american de rachete antiaeriene mobile pentru combaterea țintelor aerodinamice la altitudini joase și medii, un sistem de apărare antiaeriană cu rază de acțiune de la scurt la mediu.

De asemenea, Biden a indicat într-un articol de opinie de la începutul acestei luni că se angajează să ajute Ucraina să obțină avantaj pe câmpul de luptă, astfel încât să aibă influență în negocierile cu Rusia.

Totuși, starea de spirit s-a schimbat în ultimele câteva săptămâni, deoarece Ucraina s-a luptat să respingă avansurile Rusiei în Donbas și a suferit pierderi mari de trupe, de până la 100 de soldați pe zi. De asemenea, echipamentele și munițiile forțelor ucrainene se consumă mai repede decât le poate furniza Occidentul.

Un oficial militar american și o sursă familiarizată cu serviciile de informații occidentale au convenit că este puțin probabil ca Ucraina să poată acumula forța necesară pentru a revendica în acest an întregul teritoriu pierdut în fața Rusiei, după cum și-a manifestat luni dorința președintele ucrainean în fața liderilor G7.

O contraofensivă substanțială ar putea fi posibilă cu mai multe arme și antrenament, au spus sursele, dar Rusia ar putea avea și oportunitatea de a-și reface forțele în acel timp, așa că nu există garanții de succes.

„Multe lucruri depind de cum ar putea Ucraina să poată recupera teritoriul cel puțin până la granițele din 23 februarie”, a spus Michael Kofman, expert militar rus la Centrul de Analize Navale din SUA. „Perspectiva se îndreaptă către acel obiectiv, dar este contingentă. Dacă Ucraina poate ajunge atât de departe, atunci probabil că va recupera restul teritoriilor pierdute. Dar dacă nu poate, atunci ar putea fi nevoită să reconsidere prin ce mod poate să obțină cel mai bine victoria”, a mai transmis Kofman.

Forțele ruse câștigă teren

Rușii controlează acum mai mult de jumătate din regiunea Donețk din estul Ucrainei, după cum a declarat joia trecută Pavlo Kirilenko, șeful administrației militare din regiunea Donețk. Vineri, forțele de apărare ucrainene s-au retras din orașul cheie Severodonețk, după săptămâni de lupte sângeroase.

De asemenea, rușii au capturat săptămâna trecută și zona teritorială din jurul Lisiceansk, ultimul oraș din estul regiunii Lugansk încă controlat de Ucraina. Comandanții militari ucraineni se confruntă acum cu realitatea că ar putea fi nevoiți să se retragă din zonă pentru a apăra teritoriul mai la vest.

Între timp, veniturile din petrolul rusesc au crescut pe măsură ce prețurile petrolului au crescut vertiginos, chiar și pe fondul sancțiunilor dure impuse de Occident.

Oficialii americani au declarat luni că SUA și aliații săi vor încerca să plafoneze prețul petrolului, astfel încât Rusia să nu mai profite de pe urma acestuia, dar cum și când va intra în vigoare acest plafon rămâne de văzut.

Pe plan intern, unele voci din administrația Biden au sentimentul că președintele Volodimir Zelenski va trebui să înceapă să modereze așteptările pentru ceea ce forțele ucrainene pot realiza în mod realist. 

„Nu ne rămâne altă opțiune decât să mergem mai departe, să ne eliberăm toate teritoriile”, a spus președintele ucrainean săptămâna trecută într-o postare pe Telegram.

„Trebuie să-i dăm afară pe invadatorii din regiunile ucrainene. Deși lățimea liniilor frontului este de peste 2.500 km, simțim că deținem inițiativa strategică”, a mai adăugat liderul ucrainean.

De asemenea, Rusia continuă să sufere pierderi acute în luptele de pe front, pierzând până la o treime din forța sa terestră în patru luni de război, după cum estimează oficialii serviciilor de informații americane. Totodată, oficialii au spus că Rusia se va lupta să obțină câștiguri serioase mai în vest, folosind regiunea Donbas ca teren de suport, fără o mobilizare completă a forțelor sale de rezervă.

Rusia crede că poate menține lupta, uzând hotărârea ucraineană și occidentală în fața agresiunii, pe măsură ce efectele economice globale ale războiului devin mai severe, au declarat oficialii pentru CNN.

Sursa: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Ioana Crețu

Ioana Crețu este o jurnalistă specializată în politică, economie și relații internaționale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *