„Codreanca” și Universitatea Pedagogică suferă din cauza Primăriei
Vorbim despre teritoriul situat chiar între blocurile din spate ale Universității Pedagogice de Stat „I. Creangă”, sediul Clubul de dans sportiv „Codreanca” și Parcul „Dendrariu”, teritoriu cu o suprafață de aproximativ 1400 m.p.
La sfârșitul primei luni de vară, fondatorii clubului anunțau că niște persoane neidentificate, pe parcursul unei nopți, au defrișat toți copacii din fața sediului lor. Svetlana Gozun, unul dintre fondatori, afirma atunci că, solicitați să se legitimeze, indivizii nu au putut prezenta vreo legitimație. Mai mult, în dimineața următoare a fost chemată poliția, care i-a obligat să descarce lemnul, însă ulterior a apărut o altă persoană care a discutat cu oamenii legii și cei din urmă s-au retras, lăsând muncitorii să încarce lemnul în camion și să plece.
„Posibil vor fi anumite sancțiuni”
A urmat o scurtă perioadă de liniște, pentru ca, la 20 august, când ansamblul „Codreanca” s-a întors din Germania, unde a participat la un concurs internațional și a obținut 9 medalii, dintre care două de aur, dansatorii să găsească intrarea pe teritoriul clubului blocată cu trei instalații de beton, iar întreg terenul din fața sediului îngrădit în așa fel încât autocarul ansamblului nu putea trece. Cel de-al doilea fondator al Clubului „Codreanca”, Petru Gozun, discutând cu muncitorii de pe teritoriu, a aflat că aici urmează să fie construit un bloc de 15 etaje și că actele ar fi în regulă.
Problema respectivă a fost discutată în cadrul ședinței Consiliului Municipal (CMC) abia săptămâna aceasta. Potrivit ofițerului de presă al Primăriei, „primarul a solicitat întregul dosar, deoarece autorizația, certificatul de urbanism și autorizație de construcție au fost date când edilul nu era în funcție din cauza campaniei electorale”. Petru Gozun ne spune că respectivele acte au fost semnate până la data 12 iunie, adică în perioada când actualul edil încă era în fruntea primăriei, or, acesta a degrevat din funcție abia la 17 iunie, în legătură cu participarea sa în campania electorală pentru turul II al alegerilor locale.
Așadar, „dosarul va fi examinat suplimentar, posibil vor fi anumite sancțiuni, iar poziția Primăriei va fi anunțată în zilele următoare. Mai mult, actele necesare nu sunt semnate doar de Nistor Grozavu, ci și de arhitectul-șef, proiectul este coordonat, procedural totul este în ordine. În cazul în care vor fi depistate încălcări, cei care și-au pus semnătura vor fi sancționați, iar construcția blocului va fi sistată”, declară Vadim Brânzaniuc.
Standarde duble în Primărie?
Între timp, societatea civilă a pus deja un verdict – CMC a luat, iarăși, o decizie proastă și, iarăși, a permis să aibă loc ilegalități. „Persoanele care au autorizat construcția au făcut-o în grabă, înainte de alegeri, fiindcă nu știau dacă vor mai fi în funcție sau nu. Pe șapte ari de construit un bloc cu 15 etaje, la o distanță de doar 7 metri de la Parcul Dendrariu (pe când trebuie să fie cel puțin 150 de metri) și câțiva metri de la Universitatea Pedagogică? Asta în timp ce șase ari se dau pentru construcția a doar unei case particulare, iar aici vor fi 140 de apartamente! După regulament, astfel de clădiri trebuie să asigure 90 de parcări, iar în proiectul lor sunt doar 44 și în subsol, în timp ce aici apele se ridică la jumătate de metru deasupra pământului”, declară Petru Gozun, potrivit căruia clădirile universității suferă periodic fiind inundate din cauza ploilor.
Mai mult, rectorul universității, Nicolae Chicus, revoltat și el de construcția respectivului bloc, a amintit că, circa trei ani în urmă, un grup de studenți și profesori a venit cu inițiativa de a construi acolo o bisericuță, iar Primăria a zis că pe acel teren nu se poate construi nimic. „Eu vreau ca autoritățile să nu ducă o politică de standarde duble”, recunoaște rectorul.
„Noi vom merge până la capăt!”
Până să apuce CMC să rezolve problema, colectivul „Codreanca” a organizat un protest. Tinerii sportivi au organizat un mic spectacol de dans în plină stradă atrăgând, astfel, atenția asupra faptului că nu mai au cum să se deplaseze până la sediul lor și că respectiva construcție se face cu numeroase încălcări legislative. Reprezentanții „Codreanca” au venit cu postere și au ținut discursuri despre ilegalitățile care au loc, au discutat despre tăierea copacilor crescuți timp de zeci de ani, blocarea accesului copiilor la școala sportivă, dar și despre atitudinea necorespunzătoare față de studenții Universității Pedagogice.
„Noi nu vorbim despre politică, est-vest, limba română-moldovenească, vorbim despre chestii elementare, pe care orice orășean se revoltă, nu doar noi. Noi educăm copii, tineri și nu putem să-i învățăm că astfel de acțiuni trebuie tolerate, altfel, ce fel de oameni vor crește peste 10-20 de ani?”, afirmă revoltat Petru Gozun, considerând că deciziile luate de CMC au avut loc fără o analiză elementară. „Proiectarea a fost semnată pe data de 4 iunie. Peste cinci zile, domnul Grozavu semnează autorizația construcției, iar pe 12 iunie, Consiliul a susținut deja decizia respectivă. Sunt oameni care umblă cu anii după un aviz pozitiv, iar aici totul s-a rezolvat în opt zile. Nu știu cum va argumenta Consiliul aceste fărădelegi, fiindcă deciziile și semnăturile sunt, nu dispar. Noi vom merge până la capăt, dar sperăm că noul Consiliu are o altfel de atitudine”, adaugă fondatorul „Codreanca”.
La protest au fost prezenți și membri ai CMC din partea Partidului Socialiștilor din RM care au transformat protestul original și pașnic, într-unul demn de firma care planifică construcția blocului de 15 etaje. Deputații socialiști, printre care și Ion Ceban, au demontat gardul metalic instalat în jurul terenului respectiv și au sădit în locul acestuia puieți de copaci. „Noi nu am participat la demontarea gardului. A fost intenția de a lua o foaie metalică, în mod simbolic, pentru a protesta cu ea în fața Primăriei. La demontare au participat doar deputați, iar ei au imunitate. Noi nu am putut să ne implicăm”, ne confirmă Petru Gozun.
Surprize! Surprize!
Se pare că, totuși, uneori, protestele se soldează cu succes. Cel puțin așa s-a întâmplat în cazul blocului care a devenit vestit în capitală înainte să i se pună măcar piatra de fundament. Ieri, adică a doua zi după protest, Primăria municipiului Chişinău a anunţat despre sistarea valabilităţii autorizaţiei de construire, eliberate SRL „Sivol-Service-Dhs" şi SRL „D&D Companie", pentru construirea unui bloc de locuinţe, parcare subterană şi obiectiv comercial la parter din str. Ion Creangă, „până la soluţionarea litigiului”. Ce se va întâmpla după „soluționarea litigiului, vă ținem la curent.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!