Actualitate

(COLAJUL ZILEI) Marele Zid Chinezesc transformat în cel de la Kremlin

Marele Zid Chinezesc fost construit în secolul 7 I.Hr., când China era încă împărţită în multe state. După unificare, în anul 221 I.Hr., primul împărat al dinastiei Qin, a unit zidurile a 3 state din nord. De atunci, Marele Zid a fost reconstruit, modificat şi extins de-a lungul istoriei Chinei, pe mai bine de 2000 de ani.

O mare parte din Marele Zid de azi a fost construit în timpul dinastiei Ming (1368-1644). În câteva zone, 2 ziduri construite în 2 dinastii diferite merg unul lângă altul. În funcţie de tehnologia avută de fiecare dinastie, Marele Zid Chinezesc a fost ridicat cu resurse locale, în mare majoritate pământ şi piatră.

Construcţie gigantică a lumii antice, Marele Zid Chinezesc măsoară 10 000 de kilometri lungime, fiind şi astăzi “cel mai lung zid de pe Terra". Nu se ştie cu exactitate care din formaţiunile statale chineze a hotărât înconjurarea teritoriului sau cu valuri de pământ şi piatră.

Având o înălţime de 8 m şi o lăţime de 6,8 m, Marele Zid Chinezesc era pavat cu piatră pentru a fi folosit că şosea strategică şi că drum comercial. Începând cu secolul XIX, zidul a fost lăsat în paragină, pentru că mai apoi în anul 1952 să fie declarat monument istoric al Chinei. În momentul de faţă doar 30% din lungimea construcţiei a fost restaurată şi accesibilă turiştilor, în timp ce 70 % din zid s-a păstrat în formă lui iniţială însă într-o stare nu prea bună. Cu toate acestea, Marele Zid Chinezesc rămâne una dintre principalele atracţii ale Chinei.

Kremlinul din Moscova este un complex fortificat care include palatele Kremlinului și catedralele Kremlinului, care domină Piața Roșie din Moscova. Complexul servește ca reședință oficială și ca principal loc de muncă al președintelui Federației Ruse.

Guvernul sovietic s-a mutat la 12 martie 1918 de la Petrograd (cum se numea atunci St. Petersburg) la Moscova. Lenin a ales drept reședință clădirea Senatului din Kremlin, iar camera sa continuă să fie menținută în stare muzeală. Și Stalin a avut în clădire camere pentru uz personal. Șoimii argintii de pe turnuri au fost inlocuiți cu steaua roșie, în timp ce zidul din apropierea mausoleului lui Lenin a fost transformat în zidul necropolei Kremlinului.

Directoarea Muzeelor Kremlinului, Elena Gagarina (fiica lui Iuri Gagarin) coordonează lucrări de restaurare de mare amploare, între care interioarele originale ale Marelui Palat Kremlin, distruse în timpul regimului lui Stalin, însă, din cauza mijloacelor precare de finanțare, progresul este lent.

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *